Emiratele Arabe Unite au anunțat etapele următoare pentru dezvoltarea unei rețele feroviare care să cuprindă aproape tot teritoriul țării și să ajungă la 1.200 km. Planurile sunt ca în 2030 să se ajungă la peste 35 de milioane de călătorii făcute anual, s-a construit deja o linie pentru trenurile de marfă și vor urma și linii pentru pasageri.

Metroul din DubaiFoto: Shyjith, Dreamstime.com

Până în 2030 planul este ca rețeaua să ajungă la 1.200 km, iar trenurile de pasageri să poată atinge 200 km/h și să conecteze 11 orașe ale țării, inclusiv Dubai și Abu Dhabi.

Emiratele Arabe au aproape 10 milioane de locuitori, iar suprafața este de 83.000 kmp, de trei ori mai puțin decât România.

Planul este ca trenurile să facă 50 de minute de la Abu Dhabi la Dubai (pe șosea sunt 140 km și drumul durează o oră și jumătate) și 100 de minute de la Abu Dhabi la Fujairah (pe șosea sunt 250 km și drumul durează peste două ore și jumătate).

Prima etapă a rețelei feroviare din Emirate a fost terminată în 2016 și a constat într-o linie de 264 km către portul Ruwais, linie care transportă substanțe chimice.

A doua etapă va completa cu 605 km actuala linie de coastă, până aproape de granița cu Arabia Saudită.

Lucrul la această etapă a început în 2018 și 70% din proiect a fost gata în doi ani.

A treia etapă va consta în construcția unor sisteme de tip ”light rail” în orașele mari și în legarea acestor sisteme de linia feroviară principală de pasageri, pentru a impulsiona și mai mult călătorii să folosească trenul.

Sursa: International Railway Journal