Scăderea remarcabilă a diversității genetice masculine înregistrată în întreaga lume în urmă cu câteva mii de ani poate fi explicată mai mult prin schimbări sociale decât printr-o izbucnire istorică a violenței între grupurile umane, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de AFP.

Cromozomul YFoto: Rostislav Zatonskiy / Alamy / Alamy / Profimedia

Echipa de eco-antropologie de la CNRS, Muséum national d'histoire naturelle (MNHN) și Universitatea Paris Cité sugerează că această scădere a fost rezultatul tranziției către un sistem patrilineal, în care bărbații sunt afiliați la clanurile părinților lor. Acest lucru a dus la scindarea grupurilor și la o disparitate a capacității lor de reproducere.

Episodul care a avut loc în toate populațiile lumii la sfârșitul perioadei neolitice, între 3.000 și 5.000 de ani în urmă, a dus la o scădere bruscă a diversității cromozomului Y, cel responsabil de caracteristicile sexuale masculine.

Acest lucru a fost identificat abia recent prin analiza cromozomilor Y ai bărbaților de astăzi. Raphaëlle Chaix, specialist în antropologie genetică la CNRS și coautor al studiului publicat în Nature Communications, a explicat pentru AFP că această metodă permite „să ne întoarcem în trecut”.

Într-un studiu publicat în 2015, această metodă a permis identificarea unui eveniment „foarte specific bărbaților, un colaps al diversității lor în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, ca și cum la acea vreme nu mai exista decât un bărbat la fiecare 17 femei care participau la reproducere în Europa”, continuă această cercetătoare de la CNRS.

Prăbușirea, care a fost deosebit de gravă în Europa, a afectat și alte regiuni, cum ar fi Orientul Apropiat, Siberia și Africa, pe o scară de timp mai largă.

Studiul, realizat în colaborare cu Léa Guyon, doctorandă în antropologie genetică sub îndrumarea lui Raphaëlle Chaix și Evelyne Heyer, explică acest eveniment printr-o „schimbare în organizarea socială, nu neapărat violentă”.

Această ipoteză contrazice un studiu din 2018, în care „clanurile se ucid între ele, provocând dispariția unei anumite linii genealogice care este asociată cu un anumit cromozom Y”, ceea ce provoacă în cele din urmă o pierdere a diversității pe acest cromozom. Un scenariu bazat pe o pierdere de 15% din masculi pe generație.