​Google anunta lansarea de noi colectii romanesti pe platforma Google Cultural Institute. Incepand din aceasta saptamana, cladirea Palatului Parlamentului din Bucuresti poate fi vizitata prin intermediul imaginilor Street View de orice persoana de pe glob conectata la internet. "Este un parteneriat gratuit prin care incercam sa crestem numarul de vizitatori in Casa Poporului, astfel incat intretinerea sa fie mai putin costisitoare pentru statul roman", a spus Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. Imaginile au fost "culese" in marte 2015/.

Palatul Parlemantului pe Google Street ViewFoto: Google Street View

Alaturi de "Casa Poporului, pe Google Cultural Institute au fost adaugate noi colectii de la Muzeul National Brukenthal, Camera Arhitectilor din Romania, Fundatia ADEPT Transilvania si Asociatia Wassertalbahn (Mocanita de pe Valea Vaserului).

Palatul Parlamentului este una dintre cele mai impresionante cladiri de pe glob. Mai multe spatii din interiorul acestuia sunt disponibile acum pe Google Cultural Institute, intr-un tur virtual. Pot fi astfel vizitate unele dintre cele mai frumoase sali, „Nicolae Iorga”, "Unirii", "Take Ionescu" sau "Al. I. Cuza".

Totodata, utilizatorii pot vizita Muzeul Parlamentului si pot admira o serie de obiecte de arta din colectia Palatului Parlamentului, publicate in expozitia de pe Google Cultural Institute. Au fost digitalizate 150 de opere semnate de artisti precum Nicolae Grigorescu (”Taranca cu donita si copil”), Octav Bancila (”Baiatul cu ghitara”) sau Corneliu Baba (”Un arlechin”).

Tot ca parte a lansarii anuntate acum, Muzeul National Brukenthal aduce 29 noi obiecte de arta in colectia sa virtuala de pe Google Cultural Institute, digitalizate cu tehnologia Art Camera de la Google, care realizeaza imagini de rezolutie foarte inalta. Sunt disponibile lucrari ale unor artisti precum Nicolae Grigorescu (Strada din Vitre), Misu Popp (Fata in albastru) sau Hans von Aachen Artist (Rapirea Persefonei).

Adaugarea colectiilor din Romania este parte a unei lansari mai ample pe care Google Cultural Institute o face pe 21 ianuarie, si care cuprinde noi expozitii din 100 de muzee din intreaga lume. Printre altele, faimoasa rotonda din Muzeul Guggenheim din New York - o opera de arta in sine - poate fi vizitata acum prin imagini Street View, iar pictura „Nuferii” lui Claude Monet este digitalizata la rezolutie „gigapixel”. Aceasta permite explorarea in detalii care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Acum 5 ani, pe 1 februarie, Google Cultural Institute se lansa cu 17 muzee partenere si cateva sute de opere de arta disponibile vizitatorilor online. Cu aceasta actualizare, Google Cultural Institute ajunge la peste 1000 de institutii culturale partenere din intreaga lume.