Vehiculele electrice sunt un subiect fierbinte, deoarece dezvoltarea lor are o contribuție importantă la crearea un mediu sustenabil. În unele regiuni, punctele de încărcare - publice și private – devin ceva obișnuit. Popularitatea crescândă a vehiculelor electrice i-a determinat pe experții Kaspersky Lab să verifice niște încărcătoare foarte răspândite, care includ o funcție de acces de la distanță. Cercetătorii au descoperit că, dacă este compromis, încărcătorul conectat ar putea provoca o supratensiune care ar duce la căderea rețelei la care a fost conectat, provocând atât pagube financiare, cât și, în cel mai rău caz, deteriorarea altor dispozitive conectate la rețea.
Cercetătorii au găsit o modalitate de a iniția comenzi pe încărcător și apoi, fie să oprească procesorul de încărcare, fie să-l fixeze la maximum de curent posibil. În timp ce prima opțiune nu ar face decât să împiedice pe cineva să folosească mașina, cea de-a doua ar putea provoca supraîncălzirea cablurilor pe un dispozitiv care nu este protejat cu o siguranță de declanșare.
Tot ce trebuie să facă un atacator pentru a schimba cantitatea de energie consumată este să obțină acces Wi-Fi la rețeaua la care este conectat încărcătorul. Deoarece dispozitivele sunt fabricate pentru uz casnic, securitatea rețelei wireless este probabil limitată. Acest lucru înseamnă că atacatorii ar putea obține ușor acces, de exemplu prin încercarea tuturor opțiunilor de parole posibile („bruteforcing”), ceea ce se întâmplă destul de frecvent: conform statisticilor Kaspersky Lab, 94% dintre atacurile asupra IoT din 2018 au provenit din Telnet și forțarea parolelor SSH.
Odată pătrunși în rețeaua wireless, intrușii pot găsi cu ușurință adresa IP a încărcătorului. Aceasta, la rândul lor, le va permite să exploateze orice vulnerabilitate și să perturbe activitatea.
Toate vulnerabilitățile găsite au fost raportate vânzătorului și au fost acum rezolvate.
• Aduceți periodic toate dispozitivele inteligente la cele mai recente versiuni de software. Actualizările pot conține patch-uri pentru vulnerabilități critice, care, dacă sunt lăsate nerezolvate, le pot da infractorilor cibernetici acces la viața personală și la casa dvs.
• Nu utilizați parola inițială pentru routerele Wi-Fi și alte dispozitive, schimbați-le cu unele puternice și nu folosiți aceeași parolă pentru mai multe dispozitive.
• Vă recomandăm să izolați rețeaua inteligentă a casei de rețeaua utilizată de dispozitivele personale ale familiei pentru căutări pe Internet. Astfel, vă asigurați că, dacă un dispozitiv este compromis cu un malware printr-un e-mail de phishing, sistemul smart home nu va fi afectat.
Entuziasmul si lipsa de cunostinte ii fac pe utilzatori sa ignore aspectele negative.
Hai si scrie baliverne dupa daca vrei.
Nu țin neapărat la popularitate. Dacă totuși determin măcar 1-2% să mai gândească la unele aspecte mai puțin evidente, dar care totuși au oarece impact, atunci găsesc că tot e ceva.
Asa ca pana una alta du-te cu bicicleta in spatele unui diesel, o sa-ti treaca de aspecte mai putin evidente.
Ia zi, cu ce calcule ai ajuns tu la concluzia ca "O masina electrica nu recupereaza nici macar CO2 emis in procesul de manufacturing"?
Sa inteleg ca alternativa - adica religia voastra - ofera recuperarea "a macar CO2-ului emis in procesul de manufacturing"?
Aveti niste argumente de sta matza-n coada...!