Samsung a amânat cu câteva luni lansarea telefonului flexibil Galaxy Fold după ce mai mulți jurnaliști au descoperit probleme la el. Acum, la târgul IFA Berlin am putut vedea pentru scurt timp cum arată cel mai scump smartphone din piață, un model cu două ecrane și un preț de 2.000 de euro. Pe scurt, ecranul mare este impresionant, în timp ce ecranul mai mic pare oarecum ciudat raportat la cel mare.

Samsung Galaxy FoldFoto: Hotnews

La târgul IFA Berlin, noul Galaxy Fold a avut o secțiune dedicată în cadrul stand-ului Samsung ce ocupă un etaj al pavilionului numit CityCube. Cum erau disponibile doar câteva telefefoane, în prima oră s-a format o coadă de peste 100 de oameni și fiecare putea sta doar câteva minute să ”butoneze” și să manevreze telefonul flexibil care ar fi trebuit să ajungă în aprilie la clienți, dacă nu ar fi avut probleme de fabricație.

Telefonul seamănă oarecum cu o telecomandă când îl iei prima oară în mână și, la 263 de grame, este net mai greu decât telefoanele obișnuite. Ecranul de pe ”copertă” de 4,6 inci pare un pic ”pierdut” din cauza marginilor mari.

Însă când telefonul este deschis, ecranul de 7,3 inci de la interior arată excelent (rezoluția este 1536 x 2152 pixeli). În cele câteva minute am putut încerca YouTube, un joc cu mașini și aplicația Google Maps și prima impresie a fost excelentă. Cei care vor cumpăra Galaxy Fold vor folosi probabil mult mai mult ecranul mare, iar jocurule, filmele și hărțile vor fi în topul aplicațiilor.

Telefonul încape în buzunar și poate fi folosit și cu o singură mână cu ecranul mare deschis, însă în timpul mersului, pe stradă, nu este cea mai bună idee fiindcă, dacă la modele precum S10 un display costă și peste 250 de euro, ne putem închipui că la Fold costurile vor fi mai mari pentru cei care vor scăpa telefonul și vor sparge display-ul.

Samsung a explicat că la noul Fold folia protectoare nu mai poate fi scoasă, fiind mult mai bine lipită. Balamaua, despre care Samsung spune că rezistă la 200.000 de închideri și deschideri, a fost și ea ranforsată și au fost adăugate protecții suplimentare pentru ca praful să nu intre în mecanism. În cele câteva minute am închis și deschis telefonul de câteva ori și lucrul se face cu ușurință.

Compania a adăugat protecții de plastic în partea de jos și de sus a ecranului, tot pentru a împiedica praful sau firimiturile să intre în telefon și spune că a adăugat și straturi de metal sub display pentru ca acesta să se simtă mai solid.

Specificațiile nu s-au schimbat, doar că telefonul va avea doar două variante de culoare la lansare, și nu patru cum fusese anunțat în primăvară. Presa a scris că va exista și o variantă mai ieftină, cu 256 GB stocare, dar compania nu a confirmat. Telefonul are 512 GB stocare și 12 GB RAM.

Fold ajunge la primii clienți din Coreea de Sud și din câteva țări europene pe 18 septembrie, iar în România va fi lansat anul viitor.

Câteva concluzii și estimări

  • Ecranul de 7,3 inci din interior este principalul motiv pentru care merită cumpărat telefonul
  • Compania spune că a remediat problemele, dar acest lucru se va vedea când telefoanele vor ajunge la clienți, mai ales că oamenii le vor folosi ”la greu” în primele zile și le vor pune la încercări serioase.
  • Fără îndoială că o parte dintre cei care ar fi vrut să cumpere telefonul au decis să mai amâne după ce au văzut problemele apărute la el. Nu vorbim de un număr mare de oameni, însă unii vor aștepta generația a doua sau modele concurente.
  • Telefonul nu se simte greoi. Este mai plăcut de folosit decât ne-am fi așteptat. Însă prețul este marele minus acum (practic mai mult decât S10 și Note 10 la un loc).
  • Rămâne de văzut și cum funcțiionează software-ul, dar aici numai un test de câteva zile poate da un răspuns clar. În orice caz, 2.000 de euro este un preț mare nu doar în România, ci și în țări mai bogate, așa că o versiune cu un preț mai mic ar fi necesară (dar probabil va apărea la generația a doua)
  • Samsung a început acum zece ani lucrul la un concept de telefon pliabil, a prezentat un concept nu prea grozav în 2011 și abia în 2016 a confirmat că vrea să producă un model de serie. Sunt multe obstacole tehnice în calea producerii unui ecran flexibil care să reziste și multe lucruri trebuie regândite total. Concluzia este că tehnologia s-a dezvoltat greu și costurile sunt încă mari. Vor mai trece ani până când aceste telefoane se vor vinde în milioane de unități.
  • Din uriașul stand de la IFA Berlin, sub o zecime din suprafață era dedicată Galaxy Fold și nu este de mirare. Fold reprezintă foarte puțin din business-ul Samsung la nivel global. De exemplu surse citate de presa americană spuneau că Samsung ar vrea să vândă un milion de telefoane flexibile în primul an (compania vinde anual 300 de milioane de smartphone-uri). Samsung s-a concentrat la IFA pe frigidere, pe telefoane 5G și pe aspiratoare.