​Hackeri susținuți de guvernul chinez au exploatat bug-uri din soft-ul Exchange Server al Microsoft pentru a fura informații de la companii și organziații americane, a anunțat Microsoft. Compania spune că grupul de hackeri este sofisticat și a încercat să fure informații de la mai multe ținte din SUA, inclusiv universități, companii din industria de apărare, companii din domeniul juridic, dar și din cercetare.

Logo MicrosoftFoto: Hotnews

Microsoft le cere clienților să descarce patch-urile de securitate pentru Exchange Server, software foarte utilizat în rândul companiilor pentru a gestiona e-mail-uri, agende și diverse sarcini ce trebuie îndeplinite.

Compania denumește Hafnium grupul de hackeri care, profitând de vulnerabilități ce nu fuseseră descoperite, a pătruns în serverele Exchange și le-a putut controla de la distanță, pentru a fura date din rețeaua diverselor organizații.

Semnele că ceva grav se întâmplă s-au văzut de la final de ianuarie, iar teama este că acțiunile hackerilor se vor accelera zilele următoare, până când diversele organizații vor apuca să instaleze patch-urile. Așadar, zilele următoare sunt critice.

Hackerii nu operează din China, dar toate datele indică faptul că sunt plătiți de guvernul chinez.

O vulnerabilitate zero-day reprezintă o eroare software sau hardware nedescoperită sau neraportată ce permite trecerea neobservată a atacurilor cibernetice.

Atacatorii au nevoie de multe resurse pentru a găsi și a exploata o vulnerabilitate zero-day. Mai întâi, un atacator trebuie să găsească posibilele erori în aplicațiile software despre care știe că sunt utilizate de țintele sale. O altă opțiune este să le cumpere din “dark web”.

Surse: Bloomberg, AP