Remiza in prima “lupta” dintre om si computer - IBM Watson la egalitate cu unul din concurentii umani la “Stii si castigi”
Supercomputerul Watson a avut o prestatie buna, desi a dat si raspunsuri gresite, iar la un moment parea sa se detaseze in castigator, acumuland, 5.200 de dolari, in timp ce competitorii umani aveau 1.000 si respectiv 200 de dolari.
"Inginerii care au dezvoltat acest computer au invatat foarte multe lucruri despre Watson, datorita acestei prime seri de competitie", a declarat Steve Canepa, general manager IBM la departamentului media si entertainment. "Watson nu poate auzi, si de aceea nu se poate spune ca el a repetat raspunsul lui Jennings, dar se pare ca a folosit o logica similara cu a competitorului sau uman. Acest lucru este fascinant", a mai spus Canepa.
Toate informatiile pe care le stocheaza Watson sunt obtinute de pe internet, inclusiv carti si publicatii, dar in timpul concursului Watson nu este conectat la internet. Watson are capacitatea de a naviga prin peste 200 de milioane de pagini intr-un timp foarte scurt si se incearca sa fie transformat intr-un dispozitiv capabil sa distinga si sa inteleaga diverse "capcane" de limbaj, nuante, metafore, argou, intr-un cuvant sa aiba un grad sporit de inteligenta artificiala.
Concurentii umani au de partea lor experienta in astfel de concursuri si evident o vasta cultura generala, dar mai ales capacitatea de detecta nuante, metafore, jocuri de cuvinte si alte "capcane" de limbaj pe care inteligenta artificiala nu le stapaneste prea bine.
Cei doi oameni care-l infrunta pe Watson sunt adevarate legende ale Jeopardy: unul a castigat 74 de emisiuni la rand, fiind recordman la acest capitol, iar altul a castigat in total trei milioane de dolari din concurs, fiind campion la bani.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
E interesanta totusi aceasta goana dupa tehnologie externa cand avem inmagazinata in cap una din cele mai fulminante tehnologii.
Poate ar fi mult mai util sa incepem munca de cercetare din interior, sa putem folosi la adevarata valoare cea ce avem deja.
Adevarata miza e capacitatea de a pune ordine in date. Anual se acumuleaza cantitati inimaginabile de date, insa e tot mai greu sa gasesti semnificatia lor. De exemplu citeam despre Walmart care studia ce produse se vand mai bine in functie de vreme si si-a adaptat aprovizionarea si in functie de prognoza meteo.
In domeniul medical, un sistem asemanator lui Watson poate deveni un "Dr. House" daca ar deveni capabil sa puna diagnostice in cazuri dificile.
Simplul fapt ca in 2-3 secunde Watson face recunoastere vocala, analizeaza fraza, deduce contextul, cauta in informatii si le da un sens, gaseste raspunsul si face sinteza vocala e remarcabil. 2880 de procesoare si 15 TB de memorie sunt necesare pentru asta.
http://edition.cnn.com/2011/TECH/innovation/02/15/jeopardy.watson/index.html?iref=allsearch
Unul dintre "contributorii" HotNews, Theophyle parcă, avusese un articol despre ciclurile revoluţiei tehnologice în istorie - cred că Watson este începutul unui nou astfel de ciclu.
Am impresia insa ca intrebarile au fost formulate un pic altfel decat in prima seara, cu accent mai mare pe cunostiinte de detaliu in domenii obscure decat pe limbaj (intrebari puse mai clar).