Presedintele-Director General al TVR, Stelian Tanase, a relansat invitatia adresata celor doi candidati la Presedintia Romaniei de a participa la o dezbatere electorala organizata de Televiziunea Romana, inaintea turului al doilea al alegerilor prezidentiale, din 16 noiembrie, anunta TVR intr-un comunicat.

TVR a transmis celor doi candidati, Victor Ponta si Klaus Iohannis, o noua invitatie la o intalnire pentru a discuta propunerea.

"Consideram ca spatiul public are nevoie de aceasta dezbatere lamuritoare pentru ca electoratul sa poata alege in cunostinta de cauza, la 16 noiembrie, pe cel mai bun in functia de presedinte al Romaniei", se arata in invitatie.

  • Vezi in documentele atasate invitatiile adresate celor doi.

Declaratia publica a lui Stelian Tanase facuta de acesta in cadrul Telejurnalului difuzat pe TVR1, pe 9 noiembrie:

La inceputul mandatului meu, in urma cu un an, mi-am propus sa nu apar la televiziunea publica, nici la alte televiziuni ca moderator sau invitat. Dar situatia in care se afla tara noastra in ultimele zile ma obliga sa ies din rezerva pe care mi-am impus-o. Ne gasim in fata celor mai importante alegeri din ultimii zece ani. Ma adresez dvs. nu numai in calitate de conducator al SRTv, dar si de persoana publica implicata in toate marile batalii ale ultimilor 25 de ani date pentru propasirea tarii noastre.

Stimati telespectatori,

In urma cu cateva zile, mai precis luni, 3 noiembrie, am adresat personal o scrisoare prin care am invitat cei doi candidati - domnii Victor Ponta si Klaus Iohannis - sa participe la o dezbatere sau mai multe, organizate de SRTv. Argumentele au fost acestea: 1) neutralitatea dovedita a TVR in aceasta campanie electorala; 2) TVR este singura televiziune care acopera intreg teritoriul national si ajunge in bune conditiuni la comunitatile romanesti din strainatate; 3) capacitatea tehnica si organizatorica a SRTv. Putem asigura cele mai bune conditii editoriale si tehnice prin oameni de valoare profesionala si echipamente de inalt nivel. Am invitat cu acel prilej cele doua a staffuri de campanie sa aleaga locul de desfasurare al dezbaterilor (in studiourile TVR, la Palatul Parlamentului, la o Universitate sau oriunde considera ele ca exista conditii bune pentru o dezbatere). De asemenea, am cerut staff-urilor de campanie, si le cer si acum, sa propuna formatul, subiectele, regulile de joc, ora de desfasurare, durata si numele moderatorului (eventual al jurnalistilor agreati).

A trecut o saptamana de la scrisoarea mea si situatia in loc sa se clarifice s-a complicat. Mai multe propuneri venite din diferite zone au fost respinse de cei in cauza. Astfel ca sperantele de a avea totusi dezbaterile dorite de opinia publica s-au indepartat. Intram maine (azi, n.a.) in ultima saptamana de campanie electorala si este posibil chiar probabil sa nu se desfasoare nicio dezbatere televizata in direct intre cei doi candidati. Daca se va intampla asa, s-ar produce un deficit de democratie major si s-ar da un exemplu rau tuturor. Opinia publica are dreptul la macar o dezbatere televizata in direct, daca nu la mai multe, in care cei doi candidati ¬ domnii Victor Ponta si Klaus Iohannis ¬ sa se intalneasca fata-n fata. Dorim sa aflam astfel ce-si propun sa faca cu Romania in urmatorii ani.

Suntem obligati prin misiunea noastra asa cum e descrisa de lege, ca singura televiziune publica, si suntem indreptatiti sa organizam aceste dezbateri in beneficiul publicului. In Europa exista practica prin care televiziunea publica este aceea care organizeaza dezbaterile din timpul campaniilor electorale. Fac apel in ultimul ceas la cele doua forte politice aflate in competitie, la staffurile lor de campanie si la candidati sa accepte oferta SRTv. Este o incercare de a salva situatia. Este de asemenea o propunere onesta de compromis, credem, acceptabila pentru cei doi candidati.

Va asigur de echidistanta, neutralitatea si profesionalismul nostru. In spiritul democratiei, va rog sa intelegeti ca spatiul public are nevoie de aceste dezbateri lamuritoare. Numai asa electoratul va putea alege in cunostinta de cauza la 16 noiembrie pe cel mai bun in functia presedinte al Romaniei. Fac un apel la ratiune. Macar acum, in al 12-lea ceas, va cer sa ajungeti la o intelegere si sa acceptati propunerea aceasta. Astept increzator un raspuns pozitiv din partea celor doi candidati. Propun celor doua staff-uri de campanie o intalnire la TVR in cursul zilei de maine, luni, ora 14.00, pentru a perfecta acordul care sa duca la organizarea acestei mult dorite dezbateri intre domnii Victor Ponta si Klaus Iohannis.