Mircea Toma, președintele ActiveWatch, critică în termeni duri decizia Consiliului pentru Combaterea Discriminării de a amenda publicația umoristică timesnewroman.ro, pentru un articol reclamat de partenera liderului PSD Liviu Dragnea și mai multe femei din conducerea partidului.

Mircea TomaFoto: Agerpres

Acesta cere CNCD „să se autosesizeze în legătură cu propria tentativă de stigmatizare a femeilor prin asocierea - ca specifice genului feminin - a unor practici condamnabile biblic - prostituția și felația”.

„Sau, într-o abordare mai pozitivă, cerem să se autosesizeze pentru actul de discriminare pe care l-au comis prin limitarea accesului bărbaților" la această practică. scrie, joi, președintele ActiveWatch, Mircea Toma, pe blogul organizației, într-un articol intitulat "C...vele de la CNCD i-o s... lui Dragnea".

Din comentariul lui Mircea Toma:

  • "Membrii CNCD au citit cu ochii holbați articolul publicat de Times New Roman, după care i-au închis în fața articolului 15 din Ordonanța 137/2000 – actul normativ în baza căruia funcționează instituția. Acest articol limitează competența CNCD la fapte de discriminare. Contravenția - conform Ordonanței - presupune întrunirea a două categorii de condiții. Prima condiție definește natura comportamentului care poate să atragă penalizarea, anume acele comportamente care “…vizează atingerea demnității sau crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare”. Cea de-a doua condiție definește categoriile de persoane care pot fi afectate de comportamentul descris mai sus; acestea sunt mai întâi identificate cantitativ: “persoane, grupuri de persoane sau comunități”, iar apoi prin particularitățile lor: “și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestora”."
  • "La o lectură făcută pripit, ca să nu spun cu rea credință, prima condiție pare a fi respectată - textul ar putea fi înțeles ca ofensator. (...) Numărul considerabil de practicanți ai acestei activități (mulți dintre cei 4000 din sală) ne obligă să redefinim actul de “a i-o suge”, sinonimele posibile fiind “lingușeala” sau “pupatul în fund”. Această nouă accepțiune obligă la reinterpretarea mesajului, acesta fiind unul de critică socială, nu de ofensă sexuală."
  • "Expresia “politica e o curvă” - nu mai nedumerește pe nimeni; asocierea termenului de “curvă” unui politician nu trimite pe nimeni cu gândul la o persoană care își comercializează sexul."
  • "Expertiza în înțelegerea polisemantismului limbii române de care dispun specialiștii din CNCD a fost, de altfel, recent demonstrată într-o speță similară: senatorul Șerban Nicolae a afirmat despre deputata Cosette Chichirău că “am o poză în care faceți sex anal”. Senatorul a primit, din partea CNCD, un avertisment. Revin cu o precizare, senatorul PSD. Toate circumstanțierile posibile pentru a reduce posibilitatea amendării au fost invocate de experții CNCD. În cazul Times New Roman, CNCD a refuzat orice accepțiune alternativă."
  • "A doua condiție definită de actul normativ este grav încălcată: atributele cu potențial ofensator “curvă”, “i-o suge lui Dragnea” nu sunt definitorii pentru apartenența reclamantelor la vreun grup dintre cele enumerate de actul normativ, în particular femeilor. Dacă nici în accepțiunea lor frustă, sexuală, acțiunea de a “o suge” și cea de a fi “curvă” nu sunt atribuibile exclusiv femeilor, în dimensiunea lor de critică socială cu atât mai puțin."

Citește articolul integral

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a sancționat publicația Timesnewroman.ro, pentru articolul “Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-iști, …’’. Într-un comunicat remis HotNews.ro, CNCD anunță că a amendat cu 5.000 de lei societatea care administrează publicația, tot cu 5.000 lei pe autorul articolului, cu 3.000 lei pe editorul șef și tot cu 3.000 lei pe administratorul Infant Media SRL.

Pamfletul făcea referire la iubita lui Liviu Dragnea, Irina Alexandra Tănase, prezentă în martie la Congresul extraordinar al PSD în primul rând al Sălii Palatului, alături de premierul Viorica Dăncilă și de primarul Capitalei, Gabriela Firea.