Jurnalistul Miodrag Soric de la Deutsche Welle a calificat drept informații false afirmațiile făcute miercuri, la o conferință organizată de Ambasada Germaniei la București, de un participant care s-a prezentat drept prim secretar al Ambasadei ruse din România. Ziaristul a explicat pe loc de ce afirmațiile "reprezentantului Ambasadei ruse", referitoare la protestele desfășurate în vară la Moscova, au fost false sau nesusținute.

Conferinta jurnalismFoto: Hotnews

Miodrag Soric, fost corespondent al DW la Moscova și care, în vară, a revenit în capitala rusă în momentul protestelor, a fost invitatul principal al ediției din acest an al Conferinței mass-media româno-germană, cu titlul "Jurnalismul online: provocări și șanse."

În această calitate, el a început să prezinte diferențe între diverse sisteme media și vorbit inclusiv despre situația din Rusia, țară cu regim autoritar, unde presa nu este liberă. Soric a vorbit și despre protestele din vară, din capitala rusă, unde rolul jurnaliștilor a fost preluat în bună măsură de vloggeri.

După prima sa intervenție, a vorbit un domn care s-a prezentat drept prim secretar al Ambasadei ruse. Acesta a susținut că în timpul protestelor ar fi fost mai mulți vloggeri decât protestatari și a vorbit despre implicarea Ambasadei SUA la Moscova în acele proteste.

Soric a replicat mulțumind pentru intervenție, deoarece reprezintă o mostră de propagare a informațiilor false. El a spus că a fost martor la demonstrațiile din Moscova și că poate confirma că au fost mult mai mulți protestatari - 20.000 decât vloggeri. El i-a solicitat, totodată, reprezentantului Ambasadei ruse să demonstreze afirmațiile făcute cu privire la implicarea Ambasadei americane în manifestații, altfel fiind vorba de informații nesusținute.

Jurnalistul a continuat vorbind despre situația gravă în care se află presa din Rusia, unde ziariști sunt uciși pentru că își fac meseria.