Meta, compania-mamă a Facebook, a declarat miercuri că a blocat rețelele rău intenționate, care foloseau dezbaterile despre vaccin pentru a hărțui profesioniștii sau a diviza companiile, semn că dezinformarea legată de pandemie nu se diminuează, scrie AFP.

Fake newsFoto: captura BBC.com

„Au insultat medici, jurnaliști și aleși, numindu-i susținători ai naziștilor pentru că promovau vaccinuri împotriva Covid, susținând că vaccinarea obligatorie va duce la o dictatură a sănătății”, a explicat Mike Dvilyanski, director de investigații privind amenințările.

El se referea la o rețea legată de mișcarea anti-vaccinare numită „V_V”, pe care grupul din California o acuză că a desfășurat o campanie de intimidare și hărțuire în masă împotriva unor personalități de top din sănătate, mass-media și politică, în Italia și Franța.

Autorii acestei operațiuni s-au coordonat în special prin intermediul sistemului de mesagerie Telegram, unde voluntarii au avut acces la liste de persoane de vizat și la „antrenament” pentru a scăpa de detectarea automată de către Facebook.

Tactica lor includea lăsarea de comentarii sub postările victimelor, utilizând o ortografie ușor modificată, cum ar fi „vaxcinati” în loc de „vaccinati.

Gigantul rețelelor sociale a spus că a fost dificil de evaluat acoperirea și impactul campaniei, care a avut loc pe diferite platforme.

„Am observat ceea ce pare a fi o mișcare populistă în expansiune care combină teoriile conspiraționale existente cu narațiunile anti-autoritare și un torent de dezinformare în materie de sănătate”, detaliază experții de la Graphika, o companie specializată în analiza rețelelor sociale, într-un raport despre această operațiune.

Meta a mai spus că a demontat o altă operațiune orchestrată din China, care folosea conturi false pentru a promova informații false.

Ei au amplificat mesajele postate pe profilul unui biolog elvețian inventat, care ar fi raportat că Statele Unite au făcut presiuni pe Organizația Mondială a Sănătății să dea vina pentru coronavirus pe China.

Presa de stat chineză a citat apoi acest biolog fals. „A fost ca o galerie de oglinzi, care reflectă la nesfârșit o singură personalitate falsă”, a spus Meta într-un comunicat.

Grupul californian a găsit legături între operațiunea și angajații companiei chineze de securitate cibernetică Sichuan Silence Information Technology Co. precum și oameni asociați cu alte companii chineze specializate în infrastructură din întreaga lume.