​Prețurile RCA vor putea fi comparate în curând printr-o platformă online oficială cu toate ofertele din piață, gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a anunțat luni asociația. Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României. În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

Trafic autoFoto: AGERPRES

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat luni că a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței și va proceda la operaționalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

Prin intermediul acestui nou instrument, asigurații vor putea obține on-line informații privind prețul poliței RCA, având, în același timp, siguranța respectării legislației în vigoare și criteriile de securitate a informațiilor.

  • “Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA” a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

Scopul acestui comparator este acela de a veni în sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informații corecte și obiective.

  • Ce hibe ar avea actualele platformele online private de comparare a ofertelor RCA - surse

În piață sunt mai multe platforme online private de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industria asigurărilor care au dorit să-și păstreze anonimatul susțin că aceste platforme nu ar afișa toate ofertele firmelor autorizate sa practice RCA.

  • "În prezent nu poți găsi toate companiile autorizate RCA pe agregatoare. Apoi, anumite tipuri de vehicule nu se regasesc, iar pentru altele durata de răspuns este atât de mare încât clientul este tentat sa nu mai verifice toata paleta de oferte. De foarte multe ori timpul de răspuns/ de afișare a informațiilor diferă pe fiecare companie în parte de multe ori anumite companii nu mai sunt afișate", au declarat pentru HotNews.ro surse din industria asigurărilor.

UPDATE (18:40) Viorel Vasile, șeful Safety Broker, susține că de vină pentru lipsa tuturor tarifelor RCA în actualele platforme ale brokerilor ar fi chiar unii asigurători

În replică, Viorel Vasile, directorul executiv al Safety Broker, cel ai mare broker de asigurare din piață, spune că de vină pentru 'defectele' actualelor platforme online de comparare a prețurilor RCA ar fi de fapt unii asigurători.

  • "La echipamentele peste 7,5 tone doar 2-3 asiguratori afișează tarifele în platformele brokerilor. Și surpriză, nu afișează tarife exact asigurătorii care vindeau RCA-ul cu 25.000 RON acum câțiva ani...E totuși de bun augur acest site - va crește competiția în domeniul transportului de marfă/persoane - nu cred că în viitorul comparator asigurătorii își vor putea permite să afișeze tarife doar la categoriile pe care le consideră profitabile..
  • Și încă un detaliu, deloc de neglijat - comparator de asigurări poate fi deținut doar de un distribuitor în asigurări. Conform legii 236/2018 Legea distribuției în asigurari, chiar din capitolul “Definitii”, art.9 “.. inclusiv furnizarea de informații privind unul sau mai multe contracte de asigurare în conformitate cu criteriile selectate de clienți pe un site sau prin alte mijloace de comunicare și alcătuirea unui clasament al produselor de asigurare, inclusiv comparații de preț și de produse, sau o reducere la o primă, în cazul în care clientul are posibilitatea de a încheia în mod direct sau indirect un contract de asigurare prin utilizarea unui site sau a altor mijloace de comunicare”, e considerata distributie.', a declarat Viorel Vasile pe Facebook.

În comunicatul transmis luni, 6 iulie, BAAR mai spune că "stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar câțiva, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător.

Pentru a respecta legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția in asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a “compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață”. Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este o asociatie profesionala care are ca membri toate societatile de asigurare autorizate sa practice, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).