​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a solicitat City Insurance, cel mai mare asigurător local RCA aflat în plin proces de vânzare, toate documentele care să justifice că a implementat măsura impusă în primăvara anului trecut de a-și majora capitalul de solvabilitate cu 16,5 milioane de euro, pentru a-și îndeplini obligațiile față de asigurați. Potențialii cumpărători ai City Insurance vor fi supuși evaluării ASF și trebuie să respecte toate condițiile legale privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare-reasigurare, a precizat pentru HotNews.ro Arbitrul pieței asigurărilor.

Dan Odobescu, patronul City InsuranceFoto: AGERPRES

În luna aprilie a anului trecut, în urma controalelor efectuate, Autoritatea de Supraveghere Financiară a impus mai multe sancțiuni către City Insurance, una dintre acestea fiind obligația de a realiza o majorare a capitalului social cu suma de 16,5 milioane de euro, cel târziu până la data de 31.12.2020. – art. 1 din Decizia ASF nr. 457/2020 (potrivit COTAR). Asigurătorul a atacat în instanță decizia ASF, dar a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte în luna martie din acest an.

Recent s-a anunțat și vânzarea City Insurance, firmă controlată de omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

HotNews.ro a solicitat ASF să explice ce măsuri a luat Autoritatea după decizia definitivă a Înaltei Curți și în ce măsură majorarea de capital impusă City Insurance va afecta recenta tranzacție. Redăm mai jos integral explicațiile ASF:

  • "Determinarea cerinței capitalului de solvabilitate (SCR), prin formula standard sau model intern parțial/total, se efectuează prin cuantificarea riscurilor interne și externe la care este supusă o societate de asigurare ținând cont de impactul posibilelor tehnici de diminuare a riscurilor, precum și de efectele diversificării. Astfel, SCR este stabilită ca fiind capitalul de solvabilitate pe care societatea de asigurare trebuie să îl dețină pentru a-și îndeplini obligațiile față de asigurați în următoarele 12 luni, cu o probabilitate de 99,5 %.
  • Autoritatea de Supraveghere Financiară urmărește un control eficient al solvabilității asigurătorilor și poate impune o majorare a cerinței de capital de solvabilitate numai în situații excepționale, în cazurile prevăzute de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare. Practic, la cuantumul SCR, determinat prin formula standard sau model intern, se adaugă o cerință suplimentară de solvabilitate, majorându-se nivelul SCR care trebuie să fie acoperită cu fonduri proprii eligibile.
  • Majorarea cerinței SCR nu este echivalentul unei cerințe de majorări de capital social în cazul în care societatea deține suficiente fonduri proprii eligibile cu care să acopere SCR.
  • Prin Decizia nr. 457/2020, Autoritatea de Supraveghere Financiară a impus societății City Insurance SA măsura de majorare a capitalului de solvabilitate cu echivalentul în lei al sumei de 16,5 milioane euro. Astfel, City Insurance SA are obligația să mențină această majorare a capitalului de solvabilitate până sunt soluționate circumstanțele care au determinat impunerea ei.
  • În acest sens, au fost solicitate societății toate documentele justificative aferente implementării măsurilor necesare pentru aducerea la îndeplinire a obligațiilor stabilite de Autoritate urmând a fi analizate pe măsura primirii acestora, în vederea determinării remedierii deficiențelor care au dus la impunerea acestei majorări de capital de solvabilitate.
  • Cu privire la condițiile de aprobare a achiziției, precizăm că potențialii achizitori - acționari semnificativi ai unei societăți de asigurare-reasigurare sunt supuși evaluării A.S.F., fiind necesar să îndeplinească toate condițiile legale prevăzute de Legea nr. 237/2015 și normele/regulamentele emise în aplicarea acesteia pentru aprobarea, de către A.S.F., a proiectului de achiziție și a calității de acționari semnificativi ai respectivei societăți.", au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Vivendi International, controlată de omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a încheiat un acord cu firma olandeză I3CP Holdings BV pentru vânzarea întregului pachet de acțiuni deținute la City Insurance Romania, cea mai mare companie locală de asigurări și liderul pieței RCA. Tranzacția, anunțată marți, 6 aprilie 2021, de asigurător, ar urma să se finalizeze în trimestrul trei al acestui an.