Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care a fost numit recent administrator temporar la City Insurance, timp de 4 luni, a atenționat luni că orice solicitare (cerere de deschidere dosar de daună ori cereri de despăgubiri) care vizează acest asigurător trebuie adresată direct acestei societăți, în caz contrar acestea riscând să nu fie analizate. FGA subliniază că rolul său este de a restabili situaţia financiară a asigurătorului şi asigurarea unei conduceri sănătoase şi prudente a activităţii.

City InsuranceFoto: City Insurance

Ce a anunțat luni FGA:

  • "Prin Decizia ASF 724/2021, Fondul de garantare a asiguraților(FGA) a fost desemnat administrator temporar la Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance, pentru o perioadă de patru luni. Rolul FGA este de a restabili situaţia financiară a asigurătorului şi asigurarea unei conduceri sănătoase şi prudente a activităţii.
  • Orice solicitare cu privire la Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance trebuie adresată direct societății.
  • De asemenea, cererile de deschidere dosar de daună/ cererile de despăgubire vor fi adresate Societății de Asigurare- Reasigurare City Insurance și acestea vor fi soluționate potrivit dispozițiilor Legii 132/2017, respectiv a condițiilor de asigurare, după caz.
  • Orice cerere adresată FGA (de deschidere dosar de daună/de plată) nu va fi analizată iar potrivit legii, FGA nu are obligația de a redirecționa aceste cereri către asigurătorul Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance.
  • Totodată, toate aceste cereri (de deschidere dosar de daună/de plată) nu vor fi socotite ca fiind înăuntrul termenului de 90 de zile prevăzut de art. 12, alin (1) din Legea 213/2015 în cazul cererilor de deschidere a dosarului de daună, respectiv înăuntrul termenului de 90 de zile prevăzut de art. 14, alin. (1) din Legea 213/2015 în cazul cererilor de plată, nefiind îndeplinite condițiile prevăzute de dispozițiile Legii 213/2015.", se arată în comunicatul FGA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat vineri sancțiuni dure pentru City Insurance, liderul pieței RCA din România, în urma controalelor efectuate la acest asigurător. Membrii directoratului și ai Consiliului de supraveghere ai societății au primit amenzi cumulate de 8 milioane de lei și li s-au retras autorizațiile, iar firma a fost amendată cu peste 2,9 milioane de lei cu obligația de a veni cu un plan de redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital. În plus, Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat temporar conducerea asigurătorului.