Cea mai mare indemnizație plătită în baza unei polițe de asigurare de viață în 2020 a fost de peste 1,18 milioane lei, pentru un deces, a anunțat luni Uniunea asigurătorilor și reasigurătorilor din România (UNSAR). Pe fiecare tip de acoperire în parte, topul celor mai mari plăți efectuate este completat de o despăgubire de 839.000 lei, acordată pentru o îmbolnăvire gravă, și una în valoare de 150.000 lei, plătită pentru o invaliditate permanentă, arată datele asigurătorilor.

Top plati asigurari de viataFoto: ASF

UNSAR reprezintă 19 companii de asigurări care dețin o pondere de aproximativ 80% din piața locală de asigurări, dar datele comunicate luni includ și informații de la companii care nu sunt membre ale acestei Uniuni.

Rolul asigurărilor de viață este acela de a oferi, în primul rând, protecție în fața unor evenimente precum accidentele, îmbolnăvirile sau decesul, atenuând consecințele financiare și completând astfel mecanismele de sprijin existente în sistemul public.

  • "Asigurările sunt o plasă de siguranță în fața riscurilor zilnice. Având în vedere rolul lor esențial, ne bazăm pe sprijinul partenerilor instituționali pentru ca acest sector să continue să se dezvolte în beneficiul populației. Astfel, acordarea de deductibilități fiscale pentru produsele de asigurări de viață cu componentă exclusivă de protecție are ca efect direct reducerea deficitului de protecție a populației", a declarat Adrian Marin, președintele UNSAR.

În primul semestru din 2021, volumul primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de viață a înregistrat cele mai mari valori din perioada 2017 și până în prezent, în creștere semnificativă cu peste 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, depășind nivelul de 1,34 miliarde lei. Astfel, tendințele remarcate la nivelul anului trecut continuă, arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ce plăți au făcut asigurătorii de viață în primele 6 luni din 2021. Topul firmelor comunicat de ASF

Valoarea indemnizațiilor brute, maturităților și răscumpărărilor plătite aferente asigurărilor de viață s‐a situat, în semestrul I 2021 la un nivel de 543.932.293 lei, înregistrând o creștere de 8,9% față de perioada similară din anul anterior.

Click pentru a deschide

Cumulat, sumele brute plătite (indemnizații, maturități și răscumpărări) de către primele 10 societăți de asigurări au reprezentat aproximativ 98% din totalul sumelor brute plătite la nivelul segmentului de asigurări de viață.

În semestrul I 2021, cele mai mari ponderi în indemnizațiile brute plătite, în sumă totală de 543.932.293 lei, au fost deținute de următoarele clase de asigurare:

- Clasa C3, Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții, reprezintă aproximativ 43% din totalul de plăți efectuate, cu o valoare de 233.612.832 lei;

- Clasa C1, Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare, reprezintă circa 48% din totalul plăților efectuate și sunt în valoare de 261.832.789 lei;

- Plățile pentru celelalte clase au fost în cuantum de 48.486.672 lei și au reprezentat 9% din totalul plăților aferente asigurărilor de viață.

Evoluția indemnizațiilor brute plătite pentru asigurările de viață este diferită de la o societate la alta.

La creșterea volumului de despăgubiri plătite aferente clasei C1, de 19%, în semestrul I 2021, față de semestrul I 2020, cea mai mare contribuție a avut-o societatea BCR Asigurări de Viață (4,9%), fiind urmată de NN Asigurări de Viață (4,8%) și Groupama (3,6%).

Valoarea indemnizațiilor brute plătite pentru clasa C3 s-au diminuat în semestrul I 2021 comparativ cu același semestru al anului anterior cu 5%, evoluțiile societăților de asigurări fiind mixte.

În cazul celorlalte clase de asigurări de viață, valoarea acestora a crescut cu 39% în semestrul I 2021 comparativ cu semestrul I 2020, aprecierea fiind susținută în mare parte de creșterea indemnizațiilor plătite de societatea Signal Iduna.

Ce venituri au avut asigurătorii din primele brute subscrise pentru asigurări de viață, în prima jumătate din acest an

Click pentru a deschide

Primele brute subscrise de către societățile de asigurări pentru activitatea de asigurări de viață au înregistrat o valoare de 1.339.735.088 lei în semestrul I 2021, în creștere cu peste 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

De asemenea, s-a menținut și la finalul semestrului I 2021 un grad mare de concentrare, astfel că 5 societăți au deținut o pondere de circa 81% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate ce depășesc valoarea de 1 miliard de lei.