Asigurătorii și brokerii nu vor mai plăti temporar, până la sfârșitul acestui an, anumite taxe datorate către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru veniturile din vânzarea asigurărilor auto obligatorii RCA, potrivit unui proiect lansat în consultare de autoritate. Măsura vine după ce Guvernul a prelungit la propunerea ASF plafonarea prețurilor RCA în contextul falimentului Euroins.

Trafic, masiniFoto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Mai exact, asigurătorii nu vor mai vira temporar către ASF cota pentru exercitarea supravegherii şi controlului activităţii de asigurări obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).

  • Este vorba de o cotă de 1% din primele brute încasate din activitatea de asigurări RCA, dar și de o cotă de 1% din primele brute încasate din activitatea de asigurări RCA aferente sucursalelor asigurătorilor din state terţe.

Brokerii nu vor mai vira către ASF taxa de funcţionare sau de desfăşurare a activităţii de distribuţie pentru contractele de asigurare distribuite de aceştia, aferente asigurărilor de răspundere civilă auto, pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, inclusiv răspunderea transportatorului.

  • În acest caz este vorba de o cotă de 0,1% aplicată asupra veniturilor din activitatea de distribuţie.

Pentru asigurători, măsura reglementată de proiectul de act normativ se aplică în ceea ce privește contractele de asigurări obligatorii RCA încheiate în perioada 15 noiembrie - 31 decembrie 2023.

În ceea ce privește intermediarii principali, măsura reglementată de proiect se aplică pentru trimestrul IV al anului 2023, pentru contractele de asigurare distribuite de aceştia, aferente asigurărilor de răspundere civilă auto, pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, inclusiv răspunderea transportatorului.

Proiectul va fi în consultare publică timp de 10 zile.

Ministerul de Finanțe: Aproximativ 1,5 milioane de mașini au încă RCA la Euroins / Boloș: Era vitală protejarea consumatorilor

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a atenționat joi, 5 octombrie, asupra pericolului care ar fi existat în trafic dacă Guvernul nu ar fi decis prelungirea plafonării prețurilor RCA, cu 3 luni, pânã la data de 31 decembrie 2023. „În contextul în care sute de mii de șoferi rămân fără polițe la finalul anului, era vitală protejarea consumatorilor și menținerea accesibilității asigurărilor auto.”, a spus acesta.

Guvernul a adoptat în ședința de joi, 5 octombrie 2023, actul normativ necesar prelungirii cu 3 luni, pânã la data de 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor de primã maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023.