Fondul de Garantare a Asiguraților a atenționat miercuri că 7 decembrie este ultima zi de valabilitate a asigurărilor RCA emise de Euroins, acestea urmând să înceteze de drept, motiv pentru care șoferii în cauză trebuie să-și facă noi asigurări auto. CITR, lichidatorul judiciar al Euroins, a comunicat către HotNews.ro că peste 841.000 de șoferi au polițe RCA valabile.

Trafic in BucurestiFoto: Icv / Alamy / Profimedia Images
  • „7 decembrie este ultima zi de valabilitate pentru politele emise de Euroins cu excepția politelor de garanții, în speță a polițelor din clasa 15, a căror ultima zi de valabilitate este 5 februarie 2024.
  • La 7 decembrie 2023 vor mai fi valabile 1.230.670 de asigurări Euroins, din care 841.547 de asigurări RCA și 3.132 de asigurări de garanții”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Alina Popa, coordonatorul echipei CITR care gestionează falimentul Euroins.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a atenționat miercuri că după data de 7 Decembrie 2023 (ultima zi de valabilitate a polițelor de asigurare încheiate de Societatea Euroins Asigurare Reasigurare SA, cu excepția celor încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanții) creditorii de asigurare se pot adresa FGA cu o cerere de plată de restituire primă, Anexa 9 la Norma ASF nr. 24/2019, pentru a solicita restituirea diferenței de primă pentru perioada rămasă neacoperită.

În cazul polițelor de asigurare pentru care a operat încetarea de drept, nu mai este necesar un demers suplimentar, în sensul notificării asigurătorului cu privire la încetarea respectivei polițe de asigurare.

Cererile de plată de restituire primă-Anexa 9, pot fi formulate online, pe portalul dedicat: https://portal.fgaromania.ro, situație în care se va primi în mod automat numărul de înregistrare al cererii.

Amintim că, la finele lunii august din acest an, Guvernul a prelungit cu 3 luni valabilitatea polițelor RCA Euroins, toate aceste asigurări auto urmând să expire automat în data de 8 decembrie. Până atunci, toți asigurații Euroins sunt obligați să încheie polițe noi de asigurare.

Peste 25.000 de litigii. Datoriile totale sunt estimate la 5 miliarde de lei

În cele aproximativ 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declarații de creanță ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor.

  • „Creanțele scadente în cazul Euroins însumează în acest moment 600 milioane de lei, iar expunerea potențială, adică datoriile potențiale ale unor daune care nu s-au materializat în acest moment și care nu sunt certe ar putea ajunge la 5 miliarde de lei, a anunțat în luna septembrie Alina Popa, coordonatorul echipei CITR, lichidatorul judiciar care gestionează falimentul Euroins.

CITR a realizat inventarierea activelor și a demarat licitații publice pentru a acoperi costurile salariale.

Mai mult, CITR a analizat și a denunțat aproximativ 1.000 de contracte și a înaintat spre analiza judecătorului sindic contractul încheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active și numerar.

De asemenea, de la deschiderea procedurii, CITR coordonează cele peste 25.000 de litigii în fața instanțelor naționale.