Peste 830.000 de șoferi au încă mașinile asigurate RCA la Euroins, asigurător în faliment, dar polițele vor mai fi valabile doar până joi, 7 decembrie, motiv pentru care aceștia ar trebui să-și cumpere altele pentru a circula în regulă. Pentru a-și recupera o parte din costul asigurării auto, care va expira automat pe 8 decembrie, aceștia trebuie să facă o cerere la Fondul de Garantare a Asiguraților, dar vor aștepta luni de zile până vor primi banii.

Accident autoFoto: Tommaso79 / Dreamstime.com

CITR: 836.448 de polițe RCA emise de Euroins vor mai fi valabile în 7 decembrie

Din peste 2 milioane de polițe RCA în vigoare la data deschiderii procedurii falimentului Euroins, în data de 9 iunie 2023, vor mai fi în vigoare 836.448 de asigurări auto la data de 7 decembrie, ultima zi de valabilitate a acestor asigurări auto, au precizat pentru HotNews.ro oficialii CITR, lichidatorul judiciar al Euroins.

Toți acești șoferi trebuie ca mâine cel târziu să-și facă alte asigurări RCA, care vor intra în vigoare din 8 decembrie.

Potrivit legii, răspunderea asigurătorului RCA începe din ziua următoare celei în care expiră valabilitatea contractului RCA anterior, pentru asiguratul care îşi îndeplineşte obligaţia încheierii asigurării cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia sau din ziua următoare celei în care s-a încheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabilă la momentul încheierii noii asigurări.

Ce poți face pentru a-ți recupera o parte din costul asigurării Euroins

Șoferii care vor să-și recupereze diferența de primă RCA pentru perioada care ar mai fi fost valabilă și după 7 decembrie, dacă Euroins nu ar fi intrat în faliment, trebuie să depună o cerere de restituire de primă la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Cererile de restituire de primă pot fi formulate online pe portalul dedicat: https://portal.fgaromania.ro, situație în care se va primi în mod automat numărul de înregistrare al cererii.

În cazul polițelor de asigurare pentru care a operat încetarea de drept, nu mai este necesară notificarea asigurătorului cu privire la denunțare.

Câte cereri de restituire de primă au făcut asigurații RCA ai Euroins și cât de greu își primesc banii de la FGA

Fondul de Garantare a Asiguraților a precizat pentru HotNews.ro că „până la 30 Noiembrie 2023, FGA a înregistrat 77.762 cereri de restituire primă. FGA a soluționat până la finele lunii noiembrie 2023, 9.378 cereri de restituire primă, cu o valoare achitată de cca. 5,8 milioane de lei.”

Stadiul soluționării cererilor de restituire primă poate fi consultat online, iar datele arată că multe sunt în așteptare din 20 martie 2023.

  • „Toate cererile de plată se soluționează în ordinea primirii la Fond, fără posibilitatea de a urgenta/prioritiza cererile, la solicitarea petenților. Cererile se analizează de către Fond într-un termen rezonabil, un termen optim și previzibil de natură ce permite Fondului urmarea tuturor operațiunilor administrative impuse de cadrul normativ, evitarea întârzierilor nejustificate, ținând cont de ordinea primirii cererilor de plată la FGA.
  • FGA a revizuit procedurile interne și a implementat un nou sistem informatic care asigură înregistrarea și instrumentarea mai rapidă a cererilor/dosarelor. Ne așteptăm ca noile modificări implementate să îmbunătățească timpul de soluționare.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Amintim că, la finele lunii august din acest an, Guvernul a prelungit cu 3 luni valabilitatea polițelor RCA Euroins, toate aceste asigurări auto urmând să expire automat în data de 8 decembrie. Până atunci, toți asigurații Euroins sunt obligați să încheie polițe noi de asigurare.

Sursa foto: Dreamstime.com