​Guvernul vrea să amâne cu 2 ani creșterea contribuției la fondurile private de pensii (Pilonul II), de la 3,75% la 4,75% din cota de 25% de CAS, abia de la 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență. Asta după ce în martie 2022, Guvernul s-a lăudat că a îndeplinit un jalon din PNRR, adoptând o Ordonanță de urgență care viza creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024.

Bani de pensieFoto: Dreamstime.com

UPDATE (14:29) Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, susține, într-o declarație pentru HotNews.ro, că nu crede că bugetul poate suporta creșterea contribuțiilor la pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024.

 • „Măsura de creștere (n.a a contribuției) la Pilonul II este în vigoare, însă impactul măsurii nu cred că poate fi suportat de bugetul de stat, iar în PNRR scrie foarte clar că acest procent de 4,75% se acordă în funcție de strategia fiscal bugetară. Să vedem finalizată strategia prima dată. Trebuie luată o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar.”, a declarat joi pentru HotNews.ro ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Un nou proiect de ordonanță de urgență, document publicat de Sindicatul Național Tineret și Sport, prevede o modificare la Legea 411/2004 privind fondurile administrate privat în sensul creșterii contribuției la Pilonul II începând cu data de 1 ianuarie 2026.

Administratorii fondurilor de pensii cer Guvernului să respecte legea și PNRR

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a reacțiat joi precizând că a aflat astăzi din mass-media despre intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR.

 • „Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR.
 • Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu.
 • Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II.
 • În spiritul constituțional al statului social și echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci și să permită generației active să își securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private.
 • Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani, cu rezultate investiţionale aproape duble față de inflație. Toate țările membre UE și OECD au sisteme de pensii private, tendința la nivelul țărilor civilizate fiind de sprijinire și încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare.
 • APAPR face apel public la Guvernul României să respecte legislația în vigoare și angajamentele anterioare către Uniunea Europeana și să majoreze contribuția la Pilonul II la 4,75% încă de la 1 ianuarie 2024, conform legii și PNRR.”, a comunicat Asociația.

Cum s-a lăudat Guvernul că a respectat PNRR prin creșterea contribuției la Pilonul II de la 1 ianuarie 2024

Schimbarea propusă de Guvernul Ciolacu vine după ce în data de 16 martie 2022, același Guvern a aprobat o Ordonanță de urgență care prevedea majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).

Ministerul Muncii, condus la acea dată de Marius Budăi (PSD), se lăuda cu atingerea unui jalon din PNRR prin creșterea acestei contribuții.

 • „Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.
 • Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.”, se arăta în comunicatul Ministerului Muncii de la acea dată.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 8,1 milioane de români, la Pilonul II de pensii.

Românii ar fi trebuit să aibă în medie cu 36% mai mult în conturile de Pilonul II dacă s-ar fi respectat calendarul creșterii contribuțiilor

Luna trecută, într-un eveniment organizat la BNR pe tema celor 15 ani de Pilonul II în România, administratorii fondurilor de pensii au atenționat că evoluția contribuțiilor nu a fost cea planificată inițial, fapt pentru care participanții la Pilonul II au mai puțini bani în conturi.

„A fost o creștere, urmată de o corecție importantă, iar acum ne aflăm într-un oarecare proces de recuperare. Sper din toată inima că de la începutul anului viitor să vedem această creștere de la 3,75% la 4,75%, care a fost legalizată de Guvern și care este parte a angajamentului luat de România în PNRR.”, a declarat atunci Radu Crăciun.

Valoarea unui cont ar fi trebuit să fie cu 36% mai mare

Oficialul APAPR a făcut și un calcul privind câți bani ar fi trebuit să aibă românii în conturi dacă s-ar fi respectat planul inițial al contribuțiilor ce ar fi trebuit virate la Pilonul II de pensii.

Ipotetic, un român cu salariul mediu care a contribuit continuu la Pilonul II între 2008 şi 2023 ar avea azi în cont o sumă medie de 36.000 de lei. Dacă s-ar fi respectat calendarul inițial de contribuții, suma acumulată ar fi fost de 49.000 de lei.

Plățile din Pilonul II ar putea atinge 2 miliarde de lei în acest an / În 7-8 ani generația decrețeilor va ieși la pensie

Cu toate acestea, Pilonul II de pensii a ajuns în cei 15 ani la peste 8,1 milioane de participanți în septembrie 2023, din care doar 4,1 milioane de participanți sunt activi.

 • „Avem 1,7 miliarde de lei plăți în Pilonul II, cu șanse mari ca anul acesta sa atingem pragul de 2 miliarde de plăți. Plățile au crescut exponențial de la an la an.
 • În aproximativ 7-8 ani generația decrețeilor va iesi la pensie și acela va fi un punct important al acestei evoluții, cu o creștere substanțială a celor îndreptățiți să-și primească pensia privată. Cu atât mai important este să avem o lege a plății pensiilor.”, a spus atunci Radu Crăciun.

Pilonul II de pensii a ajuns în septembrie 2023 la active de 117,1 miliarde de lei, iar câștigul net din investiții (net de comisioane) a fost de 30,3 miliarde de lei.

Sursa foto: Dreamstime.com