Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a încurajat marți țările care dețin sisteme de rachete Patriot să le doneze Ucrainei, care așteaptă mai multe arme de apărare antiaeriană împotriva Rusiei, potrivit AFP.

Sisteme antiaeriene Patriot în Polonia Foto: Ina FASSBENDER / AFP / Profimedia

Apelul lui Lloyd Austin vine la o săptămână după ce președintele american Joe Biden a promulgat un proiect de lege care prevede un ajutor militar și economic de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, ceea ce a provocat o ușoară renaștere a speranței în rândul ucrainenilor.

„Există țări care au Patriot, iar ceea ce facem este să continuăm să mobilizăm aceste țări”, a declarat secretarul american al Apărării în cadrul unei audieri în fața membrilor Camerei Reprezentanților.

„Eu însumi am avut discuții cu liderii mai multor țări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente”, a adăugat el, fără a menționa numele țărilor în cauză.

Mai multe țări europene dispun de aceste sisteme, printre care Spania, Grecia, Germania, Olanda, Polonia, România și Suedia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a repetat apelurile de ajutor luni, în timpul unei vizite la Kiev a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Artilerie, obuze de calibru 155 mm, arme cu rază lungă de acțiune și apărare antiaeriană, în principal sisteme Patriot. Iată ce au partenerii noștri și ce ar trebui să funcționeze acum aici, în Ucraina, pentru a distruge ambițiile teroriste ale Rusiei”, a declarat șeful statului ucrainean.

La jumătatea lunii aprilie, membrii NATO au fost de acord să trimită mai multe sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv sisteme Patriot, după ce Kievul a solicitat cel puțin șapte, în fața presiunii tot mai mari a Rusiei pe teren.