Primele livrări militare din noul pachet de ajutor american au ajuns în Ucraina la începutul acestei săptămâni, dar probabil vor mai trece câteva săptămâni până când armamentul și muniția occidentale vor ajunge în cantități mari pe linia frontului. Potrivit The New York Times, prima tranșă de asistență americană compusă din proiectile antiblindate, rachete și obuze de artilerie de 155 mm a ajuns în Ucraina la 28 aprilie, la patru zile după ce Joe Biden a promulgat legea privind ajutorul de peste 60 mld. dolari pentru Ucraina, iar o a doua tranșă de ajutor a sosit la 29 aprilie.

Soldat ucrainean încărcând obuze într-un tun autopropulsat 2S1 Gvozdika, zona SlovianskFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 801 - LIVE pe HotNews.ro:

07:42Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

22:36Zelenski anunță că forţele ucrainene au doborât sâmbătă un Su-25 rusesc deasupra Doneţk

Forţele ucrainene au doborât sâmbătă un avion de atac Su-25 rusesc deasupra regiunii Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video de sâmbătă seară.

21:12Breşă de securitate: Armata germană deconectează conexiunea la serviciul de videoconferinţe Webex

Forţele armate germane au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinţe Webex, platformă similară Zoom, după o breşă de securitate din cauza căreia date de la peste 6.000 de reuniuni prin videoconferinţă ale armatei germane au fost vizibile în reţea până vineri seară, a dezvăluit sâmbătă Zeit Online.

Informația vine în contextul în care, luna trecută, Ministerul german al Apărării a confirmat că o conversație secretă a unor generali din Bundeswehr a fost interceptată de ruși.

Rusia susține că a doborât alte patru ATACMS americane

19:53 Punerea preşedintelui Volodimir Zelenski pe lista persoanelor căutate de Rusia este o încercare „disperată” de a atrage atenția, afirmă Kievul, potrivit SkyNews.

Ministerul de Externe al Ucrainei a transmis că acest lucru demonstrează „disperarea mașinăriei de stat și a propagandei rusești, care nu mai știu ce altceva să inventeze pentru a atrage atenția”.

MAE ucrainean a mai transmis: „Am dori să reamintim tuturor că, spre deosebire de anunțurile rusești fără valoare, mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pe numele dictatorului rus Vladimir Putin, pentru crime de război, este real și aplicabil în 123 de țări”.

18:44Rusia susține că a doborât patru ATACMS lansate de Ucraina asupra Crimeei

17:30 Rusia l-a pus pe Zelenski pe lista persoanelor căutate

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor date în urmărire, a relatat sâmbătă agenţia de stat rusă TASS, citând baza de date a Ministerul rus de Interne.

16:26Un nou atac rusesc a fost raportat sâmbătă în Harkov, după atacurile cu drone din cursul nopții, scrie SkyNews, menționând că cel puțin o persoană a fost rănită.

Potrivit guvernatorului regiunii, trupele rusești au bombardat din nou zona, o femeie în vârstă de 74 de ani fiind rănită și transportată la spital.

„Ca urmare a cinci lovituri rusești, două clădiri de apartamente au fost avariate, precum și o casă și reţele de telecomunicaţii”, a precizat guvernatorul Oleh Synehubov.

Italia consideră că declaraţiile lui Macron sporesc tensiunile

15:24 Trupele rusești au efectuat peste 380 de atacuri asupra orașelor și regiunilor ucrainene în această săptămână, iar deciziile privind sistemele de apărare aeriană și armele pentru Ucraina trebuie să vină de urgență pentru a proteja viețile oamenilor, a afirmat Volodimir Zelenski pe Facebook.

„Teroriștii ruși au bombardat orașele și regiunile noastre de peste 380 de ori numai în această săptămână. Și acest lucru se întâmplă în fiecare săptămână a acestui război. Teroarea zilnică și deliberată a Rusiei împotriva oamenilor, orașelor și satelor noastre poate fi oprită. Partenerii noștri au toate sistemele și armele necesare pentru a permite Ucrainei să protejeze viețile oamenilor”, a spus el.

14:45 Ministrul italian al apărării Guido Crosetto consideră că declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina „sporesc tensiunile”.

„Nu judec un preşedinte al unei ţări prietene precum Franţa, dar nu înţeleg rostul şi utilitatea acestor declaraţii, care cresc în mod obiectiv tensiunea”, a apreciat ministrul italian, într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Corriere della Sera.

De asemenea, Crosetto a reafirmat că poziţia Italiei nu se schimbă şi că, deşi a susţinut întotdeauna nevoia de a ajuta Ucraina, „a fost exclusă intervenţia directă a armatei italiene în conflict”.

„Ucraina trebuie ajutată să evite extinderea conflictului, dar trebuie căutate toate formele de dialog, începând prin a ţese pânza diplomaţiei. Pentru că, dacă ar izbucni un conflict, Italia ar avea multe de pierdut”, a declarat Crosetto.

Rusia se pregătește de parada de 9 mai

13:48 Serghei Șoigu a anunțat câți militari vor participa la paradele de 9 mai din Rusia / La repetițiile de la Moscova a apărut și un T-34 - VIDEO

„În total, la manifestările de Ziua Victoriei vor participa circa 150.000 de oameni şi 2.500 de arme şi vehicule de luptă. La parada principală din Piaţa Roşie vor participa peste 9.000 de oameni şi 70 de vehicule de luptă", a afirmat el.

13:27Exercițiile militare NATO „Steadfast Defender” ce au loc în apropierea granițelor Rusie sunt o dovadă că Alianța se pregătește pentru un potențial conflict cu Rusia, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Maria Zaharova a respins acuzațiile lansate de NATO în această săptămână, potrivit cărora Rusia este implicată în atacuri hibride asupra statelor sale membre, afirmând că este vorba de o „dezinformare", menită să distragă atenția oamenilor de la activitățile Alianței.

NATO a fost cea care a purtat un război hibrid cu Rusia, sprijinind Ucraina cu arme, informații și bani, a spus ea într-un comunicat de presă, potrivit Reuters.

Bilanțul pierderilor rusești va crește în lunile următoare

12:49 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Pe parcursul lunii aprilie, bilanțul mediu zilnic al victimelor rusești (morți și răniți) din Ucraina a rămas în tiparul anului 2024, cu o medie de 899 de pierderi pe zi.
  • Este probabil ca rata pierderilor rusești să crească din nou în următoarele două luni, pe măsură ce își reînnoiește operațiunile ofensive în estul Ucrainei. Asta vine după o ușoară scădere a ritmului operațiunilor în ultimele două luni, după căderea Avdiivka.
  • Numărul total al pierderilor rusești de la începutul conflictului se ridică acum la peste 465.000. Probabil că, în ciuda costului extrem în materie de vieți omenești, Rusia și-a adaptat complet armata la războiul de uzură, care se bazează pe cantitate, nu pe calitate.
  • Această dependență de cantitate va continua aproape sigur pe durata războiului din Ucraina și va avea efecte de lungă durată asupra viitoarei armate a Rusiei.

11:41 Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că forțele sale antiaeriene au doborât patru rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS de producție americană deasupra peninsulei Crimeea, fără a da alte detalii.

Oficialii ruși au mai spus și marți că Ucraina a atacat Crimeea cu ATACMS în încercarea de a străpunge apărarea aeriană rusă din peninsulă, dar au fost doborâte șase astfel de rachete.

Din Lituania au fost exportate în Rusia produse cu dublă utilizare

11:23 Alexander Vinnik, un rus suspectat de infracțiuni cibernetice care a fost arestat în Grecia în 2017, condamnat pentru spălare de bani în Franța trei ani mai târziu și care așteaptă acum procesul în California, a pledat parțial vinovat, a declarat sâmbătă agenția de presă TASS.

Avocatul, Arkady Bukh, a declarat că, în urma acordului de recunoaștere a vinovăției, se așteaptă acum ca Vinnik să primească o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 10 ani, în condițiile în care acesta risca închisoarea pe viață.

Vinnik, acuzat de spălarea a peste 4 miliarde de dolari prin intermediul monedei digitale bitcoin, a fost arestat în 2017 în Grecia, la cererea Statelor Unite, deși Moscova a cerut în repetate rânduri ca acesta să fie trimis în Rusia. (Reuters)

10:52Firme din Lituania au exportat fără să știe mărfuri către industria militară rusă.

De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, companii lituaniene au livrat mărfuri cu dublă utilizare, civilă şi militară, în valoare de cel puţin 130 de milioane de euro către ţări vecine cu Rusia, care se presupune că au ajuns ulterior în industria militară rusă, a dezvăluit o echipă de investigaţii a Radioteleviziunii lituaniene (LRT).

Răniți și pagube după atacuri cu drone în Harkov și Dnipro

10:22 Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri esențiale, clădiri de locuit și sedii de firme, au declarat sâmbătă oficiali regionali, potrivit Reuters.

Forțele aeriene ucrainene au spus că forțele ruse au lansat 13 drone Shahed care au vizat regiunile din nord-estul și centrul țării. Unitățile de apărare aeriană au doborât toate dronele, a afirmat comandantul forțelor aeriene.

Cu toate acestea, resturi de la dronele doborâte au lovit obiective civile din Harkov, în nord-est, rănind patru persoane și declanșând un incendiu într-o clădire de birouri, a transmis guvernatorul regional.

În regiunea industrială Dnipropetrovsk, două persoane au fost rănite, a declarat guvernatorul Serhiy Lysak, guvernatorul regional, precizând că o instalație de infrastructură esențială și trei case au fost avariate.

Ucrainenii spun că rușii au avut și ieri pierderi mari

09:00 Armata ucraineană afirmă că rușii au avut și ieri pierderi mari: 1.260 soldați, 12 tancuri, 27 alte blindate de luptă, 46 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, două sisteme antiaeriene, 71 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

Rușii ar avea peste 500.000 de militari în Ucraina

08:30 Oficialii ucraineni au indicat că forțele rusești din Ucraina nu au crescut semnificativ în mărime în ultimele luni, dar că armata rusă continuă să își îmbunătățească calitățile de luptă în general, în ciuda faptului că a suferit o degradare generalizată, în special în rândul unităților de elită, de la începutul războiului și până acum, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Pavlyuk a declarat că aproximativ 510.000 - 515.000 de militari ruși sunt desfășurați în prezent în Ucraina ocupată, după ce, în ianuarie, oficiali ucraineni au afirmat în ianuarie forțele rusești aveau aproximativ 462.000 de militari desfășurați în Ucraina.

Vladimir Putin a afirmat în decembrie 2023 că în „zona de luptă" se aflau 617.000 de militari ruși, referindu-se probabil la toți militarii din zona „operațiunii militare speciale", care include zone din Rusia care se învecinează cu Ucraina.

Aceste cifre includ, probabil, atât personalul de luptă, cât și alți militari care îndeplinesc funcții de sprijin și nu reprezintă puterea de luptă pe care forțele rusești o au și o pot angaja în operațiuni ofensive în Ucraina, mai spune ISW.

Banca Ucrainei a relaxat restricțiile valutare

07:58 Banca centrală a Ucrainei a introdus vineri cele mai mari măsuri de liberalizare valutară din timpul războiului, menite să relaxeze restricțiile impuse companiilor, la mai bine de doi ani după ce invazia Rusiei a dus la impunerea unor măsuri dure. Cele mai multe dintre noile prevederi intră în vigoare la 4 mai.

Un pachet de măsuri de liberalizare era așteptat de multă vreme pentru a sprijini afacerile și a atenua restricțiile privind ieșirile de capital și controalele stricte asupra schimburilor valutare impuse după invazia din 2022. Economia ucraineană s-a contractat cu aproximativ o treime în primul an de război.

Conform noilor reglementări restricțiile valutare urmează să fie ridicate în ceea ce privește importurile de bunuri și servicii, sunt relaxate restricțiile privind rambursarea împrumuturilor externe nou contractateși cele privind transferul de valută către companiile-mamă. De asemenea, noile prevederi permit firmelor să repatrieze dividendele „noi", măsură care va intra în vigoare la 13 mai. (Reuters)

07:51 Resturi de drone rusești doborâte au căzut pe obiective civile sâmbătă dimineața devreme în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, rănind trei persoane și provocând un incendiu într-o clădire de birouri, a declarat guvernatorul regional.

Oleh Synehubov a spus pe Telegram că un copil de 13 ani și o femeie au fost duși la spital. O a doua femeie a fost tratată la fața locului. Serviciile de urgență țin focul sub control, a adăugat el.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------