Vodafone, Orange si Telekom, amendate cu 900.000 de lei pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire cu semnal a zeci de localitati rurale

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 25 iulie 2016, 16:40 Economie | Telecom


Amenzi pentru lipsa acoperirii telecom
Foto: ANCOM
Vodafone a fost amendata cu 720.000 de lei, Orange cu 120.000 de lei si Telekom cu 60.000 de lei de catre arbitrul telecom (ANCOM) pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire cu semnal a zeci de localitati rurale, obligatii asumate in urma licitatiei din 2012, a anuntat luni autoritatea. Vodafone si Orange au avut fiecare obligatia de a acoperi cate 225 de localitati rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localitati rurale pana la data de 5 aprilie 2016. Dintre acesti operatori doar RCS&RDS si-a respectat obligatiile de acoperire.

 • UPDATE1 Reactia Vodafone, la solicitarea HotNews.ro: "Acoperirea asa-numitelor 'zone albe' este un proiect in care Vodafone Romania investeste in permanenta resurse, ca parte din obligatiile ce deriva din detinerea licentelor. Din pacate, procesul este anevoios, din cauza ca eforturile de a acoperi aceste zone sunt deseori blocate in diverse etape, cum ar fi in cea de obtinere a autorizatiilor de constructie necesare. Vodafone Romania lucreaza in mod constructiv cu autoritatile si saluta recenta modificare a cadrului legal care reglementeaza infrastructura de telecomunicatii, si anume Legea Infrastructurii nr. 154/2012, care simplifica procedurile pentru obtinerea autorizatiilor. Vodafone Romania isi exprima increderea ca noua lege va contribui la cresterea eficientei eforturilor depuse in aceasta directie."
 • UPDATE2 Reactia Orange Romania, la solicitarea HotNews.ro: "ANCOM a atribuit operatorilor un numar de localitati greu accesibile din mediul rural, in functie de spectrul achizitionat in urma licitatiei din 2012. Din numarul total de localitati atribuite, 225, Orange acopera la ora actuala 216, dupa un proces care a presupus investitii majore atat financiare, cat si umane.

  Aceasta performanta ne claseaza pe primul loc la numarul de localitati din mediul rural acoperite, cu mult peste rezultatele celorlalti operatori. Intarzierile inregistrate pentru cele 9 localitati ramase au cauze independente de eforturile noastre. Am intampinat intarzieri si blocaje in procesul de instalare a antenelor din cauza procesului anevoios de obtinere  a autorizatiilor pentru constructia site-urilor. In prezent, avem dosare in curs pentru fiecare dintre aceste localitati si contam pe sprijinul autoritatilor abilitate pentru rezolvarea lor. Orange va continua planurile de dezvoltare a infrastructurii, astfel incat clientii sa se bucure de acoperire extinsa si de servicii la cele mai inalte standarde."
 • UPSATE3 Reactia Telekom Romania, la solicitarea HotNews.ro: "Asumarea de catre Telekom Romania a obligatiilor de acoperire reprezinta o dovada a faptului ca suntem si vom fi in continuare implicati in proiectele de extindere a accesului la servicii de comunicatii electronice la nivelul zonelor albe din Romania. Din cele 169 de localitati atribuite Telekom, doar sase sunt momentan neacoperite din motive birocratice care au ingreunat procesul de obtinere a autorizatiilor. Insa, avem toata increderea ca vom beneficia de sustinerea autoritatilor locale pentru urgentarea finalizarii lucrarilor in cele sase localitati".

Detalii din comunicatul ANCOM:

In cadrul licitatiei de spectru desfasurata in anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobandit drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) - Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone - obligatia de a acoperi fiecare un anumit numar din cele 676 de localitati nedeservite cu retele de comunicatii mobile de banda larga, proportional cu resursele de spectru castigate. Astfel, Vodafone si Orange au avut fiecare obligatia de a acoperi cate 225 de localitati rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localitati rurale. Termenul pana la care operatorii aveau obligatia de a acoperi aceste localitati a fost 5 aprilie 2016.

Incepand cu data de 6 aprilie 2016, Autoritatea a desfasurat o campanie de verificare a modului in care operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu retele de comunicatii mobile in tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT imbunatatite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localitatilor rurale precizate in licentele primite.

In urma controalelor ANCOM, s-a constatat neindeplinirea de catre Vodafone Romania a obligatiilor de acoperire a 72 de localitati din cele care ii reveneau conform licentei obtinute. Compania Vodafone a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 720.000 de lei.

In cazul Orange Romania, s-a constatat neindeplinirea obligatiilor in 12 localitati si a fost sanctionat cu amenda in valoare de 120.000 de lei.

Telekom Romania Mobile Communications nu si-a indeplinit obligatia de acoperire a 6 localitati si a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 60.000 de lei.

Cei trei furnizori de comunicatii electronice sanctionati vor trebui sa achite contravaloarea amenzilor contraventionale catre bugetul de stat si sa isi indeplineasca obligatiile de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio.

Informatii suplimentare

In a doua jumatate a anului 2012, ANCOM a organizat procedura de selectie in urma careia care au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de retele publice de comunicatii electronice si de servicii de comunicatii mobile - voce si date, pana in anul 2029. Pentru prima data in Romania licentele de utilizare a frecventelor radio s-au acordat printr-o procedura de selectie competitiva.

Pretul de pornire pentru taxa de licenta aferenta fiecarui bloc de frecvente din cele patru benzi a fost stabilita prin hotarare de Guvern, taxele de licenta stabilite in urma licitatiei avand o valoare totala de 682.136.036 euro.

In cadrul procedurii de selectie, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications si-a adjudecat 1 bloc in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 5 blocuri in banda de 1800 MHz si 2 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD), iar Orange Romania a obtinut 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 4 blocuri in banda de 1800 MHz si 4 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD). Operatorul RCS&RDS si-a adjudecat 1 bloc in banda de 900 MHz, iar Vodafone Romania a castigat 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 6 blocuri in banda de 1800 MHz si 1 bloc de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD). Compania 2K Telecom a castigat 2 blocuri de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD).

Toate licentele de utilizare a spectrului de frecvente obtinute in urma licitatiei sunt valabile in perioada 2014 - 2029.

Licentele acordate prevedeau in sarcina operatorilor si obligatia de a acoperi cu prioritate un numar de 676 de localitati nedeservite de retele de comunicatii de banda larga, termenul limita pentru indeplinirea acestei obligatii fiind 5 aprilie 2016


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10704 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Bine ! (Luni, 25 iulie 2016, 16:45)

  Vladescu [utilizator]

  Meritau amenzi si mai mari ! Trebuie sa caut locul, prin casă , pe afară, unde sa am semnal satisfăcător.
  • +1 (9 voturi)    
   La fel la socri mei (Luni, 25 iulie 2016, 17:13)

   petrol_head [utilizator] i-a raspuns lui Vladescu

   Din cauza unui deal, o strada intreaga destul de lunga dintr-o localitate din jud. Mures nu are semnal la telefon pe niciun furnizor de servicii. La doar cativa zeci de metri departare de casa, este semnal full. Saracii oameni au facut cereri peste cereri la companiile de telefonie, dar pana in prezent nimic. Localitatea respectiva nu este undeva ascunsa pe harta, ci este localizata pe un drum national.
 • +2 (6 voturi)    
  Lista localitatilor (Luni, 25 iulie 2016, 16:57)

  Sly21 [utilizator]

  Are cineva idee unde e aceasta lista de localitati pentru care erau obligate cu acoperirea?
  Nu de alta, dar stiu o localitate la 5 km de un orasel, localitate aflata dupa un deal raportata la acel orasel, si semnalul la toti operatorii e de toata jena.
 • +6 (6 voturi)    
  agarici (Luni, 25 iulie 2016, 17:14)

  cunoscatoru' [utilizator]

  In Bucuresti, in unele zone, semnalul este la nivelul de inceput al activitatii Orange (Mobilrom-Dialog). De ce ? "E scumpe" antelele iar noi suntem agarici, acceptam orice.
  • 0 (0 voturi)    
   exact (Luni, 25 iulie 2016, 17:41)

   tomtom [utilizator] i-a raspuns lui cunoscatoru'

   in multe zone, semnalul este la fel (de prost, sau de inexistent) ca pe vremea cand au aparut comunicatiile mobile in Romania).
   sper sa fie controlate din nou peste 6 luni, sa vedem daca au facut ceva.
 • +3 (3 voturi)    
  Pe astia e usor sa-i amendam (Luni, 25 iulie 2016, 18:02)

  Sparafucile [utilizator]

  Desi prejudiciul adus de ei este mai subtil si mai dificil de evaluat . In schimb pe unii care imput un oras intreg cu duhori de la gropi de gunoi ii mai pasuim 6 luni , le mai facem masuratori din cind in cind , iar ii mai pasuim , iar le facem masuratori si in final decidem ca poluarea olfactiva pe care o genereaza nu este primejdioasa pentru sanatate .
 • +2 (2 voturi)    
  ! (Luni, 25 iulie 2016, 18:06)

  chiuaua [utilizator]

  Nu pe bune, semnalul este chiar jalnic, va spun chiar eu....
  Saptamana trecuta am incercat o sedinta de spiritism si aproape ca nu m-am inteles cu interlocutorii.
  Amenzile ar trebui sa fie mai mari.
  Clar!
 • 0 (0 voturi)    
  De toată jena (Luni, 25 iulie 2016, 18:21)

  grimis [utilizator]

  Am şi eu un abonament cu telefon fix obligatoriu,net tv,însă stau şi mă gândesc ce bine seamănă această companie cu alta, pentru curentul electric.
  Nu dau nume că se ştiu.Amândouă au făcut investiţii de retehnologizare cred că aproape de 0;dar publicitate şi colectare de bani câţi mai mulţi.
 • +1 (1 vot)    
  Ha ha (Luni, 25 iulie 2016, 23:27)

  D0ru [utilizator]

  Foarte expresiv tabloul dinamic din foto .
 • 0 (0 voturi)    
  amendați-i în continuare!... (Marţi, 26 iulie 2016, 8:49)

  barbu007 [utilizator]

  La 40 km de București, în zona satelor Lipia (Ilfov), Balta Neagră și Nuci (Ialomița) semnalul este prezent... când și când. Și acela, la limită și discontinuu.
 • 0 (0 voturi)    
  vorbim 'in scis ' de Proiect RO-NET al MCSI (Vineri, 29 iulie 2016, 10:04)

  vigni [utilizator]

  De la Gabriel Sandu in 2008 lucrurile merg tot mai prost in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Inculpatilor fie ca e vorba de Microsoft cu dan Nica, fie de Ro NET cu Corneliu Manescu sau actual se pare Adrian Savulescu, PDL-isti adusi in conducerea de directii ca suport al fara de legi- lor sefilor.
  Apropae ca era sa se faca acolo o Bostanarie !

  au fost zeci de articole care au semnalat nereguli inclusiv aici pe Hotnews
  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-21126492-reteaua-internet-banda-larga-net-fost-finalizata-200-localitati-rurale-lipsite-anterior-comunicatii-electronice.htm


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by