Guvernul a adoptat masuri pentru situatiile in care este picat sistemul cardului de sanatate: Serviciile medicale si medicamentele vor putea fi acordate si off-line

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 26 octombrie 2016, 19:04 Economie | Telecom


Cardul national de sanatate
Foto: CNAS
Farmaciile vor putea elibera in sistem off-line medicamentele din retetele medicale emise on-line si off-line atunci cand nu functioneaza platforma informatica de asigurari de sanatate (PIAS), potrivit unor masuri adoptate miercuri de Guvern. Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar in regim on-line, iar cand era picat sistemul cardului national de sanatate, se aflau in imposibilitatea legala de a elibera asiguratilor medicamentele. De asemenea, si serviciile si dispozitivele medicale, inclusiv cele din  cadrul programelor nationale de sanatate curative vor putea putea fi acordate off-line.

Comunicatul de presa transmis miercuri de Guvern:


"Pentru a fi evitata aparitia de disfunctionalitati in accesul asiguratilor la serviciile medicale, atunci cand se produc intreruperi in functionarea Platformei Informatice din Asigurarile de Sanatate (PIAS), Guvernul a modificat si completat doua acte normative.

Este vorba despre HG nr. 206/2015 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2015 si 2016 si despre Anexa 2 la HG nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017.

Potrivit masurilor aprobate astazi de Executiv, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) constata si comunica, prin publicarea pe site-ul propriu, intreruperile in functionarea PIAS. In astfel de cazuri:
 • serviciile si dispozitivele medicale, inclusiv cele din  cadrul programelor nationale de sanatate curative, se acorda off-line;
 • furnizorii de medicamente elibereaza in sistem off-line medicamentele din prescriptiile medicale on-line si off-line.
Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar in regim on-line.

Presedintele CNAS emite ordin, pana la termenul de raportare a activitatii lunare prevazut in contract, pentru ziua/zilele in care sunt constatate intreruperi in functionarea PIAS.

Ordinul, care se publica pe site-ul CNAS, cuprinde conditiile de transmitere in PIAS a serviciilor acordate off-line si conditiile de validare a acestora, in cazul imposibilitatii de a utiliza on-line sistemul national al cardului de asigurari sociale de sanatate, parte componenta a PIAS, ca urmare a intreruperii functionarii acestei platforme.

De asemenea, se prelungeste cu 3 luni valabilitatea HG 206/2015, respectiv pana la 31 martie 2017, pentru a se asigura continuitatea accesului la servicii medicale inclusiv in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor si materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2406 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 octombrie 2016, 21:18)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   Teamnet a lui Ghitza incaseaza 5 milioane de euro (Miercuri, 26 octombrie 2016, 22:39)

   zzztop [utilizator] i-a raspuns lui

   de la CNAS pentru mentenanta sistemului IT a cardului de sanatate.

   A doua masura ar trebui sa fie cererea unor daune imense cand sistemul nu functioneaza si ruperea contractului si darea in judecata in caz de neplata. Nu poti sa-i condamni la moarte si boala pe 19.000.000 romani doar ca sa castige mereu cele doua firme ''abonate la bugetul de stat".
  • +3 (3 voturi)    
   Nu repara. E o atitudine normala (Miercuri, 26 octombrie 2016, 22:42)

   muma_padurii [utilizator] i-a raspuns lui

   Sa stabilesti cum decurg lucrurile inainte sa se intample ceva.
   Ca odata cu sezonul rece si aglomeratia la cabinete sigur le pica iar serverele cu-antice.


   (Si de ce numai "mamaite"?
   Cei in varsta sunt mai vocali - ca asta e varsta - dar sunt atatia de 30, 40 , 50 de ani care voteaza marele partid; pe tacute. )
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 octombrie 2016, 23:02)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 octombrie 2016, 22:57)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   too late (Joi, 27 octombrie 2016, 13:07)

   tudor1234 [utilizator] i-a raspuns lui

   dezvoltarea e gata. Nu mai poti repara. Acuma se face doar mentenanta din pacate :| Prea tarziu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by