EXCLUSIV Consecintele grevei postasilor: Acordul dintre eMAG si Posta a fost suspendat temporar. Posta ar putea pierde contractele de livrare cu Ministerul de Justitie, ANAF si mai multe firme

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 28 octombrie 2016, 20:37 Economie | Telecom


Parteneriat eMAG-Posta
Foto: Hotnews
​Greva spontana declansata de doua zile in Posta Romana, care a dus la blocarea activitatii in sute de oficii postale din tara, ar putea avea consecinte grave pentru companie. Intr-o scrisoare obtinuta de HotNews.ro, Rares Stanciu, Director Executiv Operational in Posta Romana, subliniaza pe langa un minus de incasari zilnice de circa 4,5 milioane lei, riscul pierderii unor contracte cu Ministerul de Justitie, ANAF, RAPPS, Directia Pasapoarte, Avon si Bakker si incetarea contractului cu eMAG. Contactat de HotNews.ro, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei, a precizat ca exista riscul ca acest parteneriat sa inceteze, dar ca momentan a fost suspendat temporar pe perioada protestelor.

 • Intr-o scrisoare interna, obtinuta de HotNews.ro, Rares Stanciu, Director Executiv Operational in Posta Romana, precizeaza urmatoarele:

"Astazi 27.10.2016, ne confruntam cu urmatoarea situatie, generata de blocarea activitatii postale:

1. Cuantificarea acestei actiuni se prezinta sintetic, astfel:
 • - un minus de incasari zilnice  de  aprox.  4,5 milioane lei!
 • - trimiteri postale intarziate, care conduc la plata de despagubiri, penalitati si implicit, pierderea contractelor (ANAF, RAPPS, Pasapoarte, Avon,   Bakker, Ministerul de Justitie - actele de procedura, altele);
 • - trimiteri postale internationale, pentru care, nerespectarea termenelor de livrare conduce la aplicarea de penalitati/trimitere intarziata (colete EPG);
 • - incetarea contractului cu eMAG - partenerul nostru ne-a notificat in acest sens! Contract cu o crestere fulminanta a veniturilor in  mai putin de 1 an de activitate.
 • - nerespectarea termenelor de circulatie aferenti produsului mandat postal incasari facturi cu implicatii in relatia cu furnizorii si clientii (iminenta deconectarii clientilor de la utilitati);
 • - daune colaterale intervenite ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale -  care pot afecta mai bine de 50% din cifra de afaceri a CNPR.
 
2. Oferta propusa  de CNPR  catre SINDICAT este OFERTA MAXIMA POSIBLA LEGAL (conform Legii Bugetului de Stat).
 
3..  Incetarea lucrului, in modul in care se desfasoara protestul in acest moment, se incadreaza in afara legii.

Pentru evitarea consecintelor dramatice, care se pot rasfrange asupra activitatii CNPR si a salariatilor implicati, managementul CNPR considera IMPERIOS necesar RELUAREA IMEDIATA A ACTIVITATII.

Va solicit implicare totala,  de urgenta, in identificarea de solutii in vederea deblocarii situatiei din acest moment si aducerea la cunostinta a consecintelor - prezentate mai sus - tuturor salariatilor.
 
RESPONSABILITATEA ESTE A NOASTRA, A TUTUROR.  In caz contrar, pierderea contractelor va avea consecinte dramatice asupra veniturilor companiei si implicit asupra sigurantei locurilor de munca".


Contactat de HotNews.ro, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a precizat ca exista riscul incetarii parteneriatului cu eMag, dar ca momentan acordul a fost suspendat temporar.

 • "Este de comun acord cu eMAG sa nu preluam colete azi si maine, sa suspende temporar, pe perioada protestului spontan, opțiunea de transmitere pe site-ul eMAG prin canalul de distribuție Posta. Este o măsura de bun simt, sa protejam clienții noștrii comuni. Parteneriatul nu a incetat", a declarat vineri seara pentru HotNews.ro Alexandru Petrescu.

Posta Romana tocmai ce anuntase saptamana trecuta ca toti clientii retailerului online eMAG care vor sa-si ridice produsele comandate de la un punct fix, aflat in proximitatea domiciliului sau a locului de munca, vor putea, incepand cu luna noiembrie din acest an, sa-si ridice personal produsele comandate din 200 de oficii postale amplasate in toate judetele tarii.


Oficialii eMAG nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere pana la publicarea acestui articol.


 • Cum motiveaza sindicalistii conflictul existent: In prezent se afla in protest, peste 15.000 de postasi din peste 800 de unitati postale

Intr-un comunicat al Sindicatului Lucratorilor Postasi din Romania (SLPR), obtinut vineri de HotNews.ro, sindicalistii sustin ca "intreaga responsabilitate cu privire la conflictul existent intre salariatii si conducerea Postei, apartine in intregime actualei echipe de management, care conduce de 4 ani Posta Romana".

 • "Asa dupa cum este cunoscut deja opiniei publice, SLPR a inceput in februarie 2016 negocierea cu conducerea Postei Romane, pe un set de revendicari mai vechi, printre care se regasea si acordarea unei cresteri salariale.
 • Timp de 8 luni, managementul Postei Romane a folosit diverse tertipuri pentru a trage de timp, afirmand constant ca este de acord cu acordarea unei cresteri salariale, fara a respinge suma solicitata de SLPR.
 • Aceasta strategie a conducerii postei Romane a condus la cresterea gradului de asteptare in randul celor peste 21.000 de membri de sindicat ai SLPR care au fixat limita mandatului de negociere, pentru comisia sindicatului, la un nivel sub care nu au mai acceptat sa coboare.
 • Dupa cele 8 luni de tergiversare, cand conducerea Postei a prezentat o oferta de salarizare, mult sub asteptarile create, aceasta a fost respinsa ferm de catre salariatii care si-au radicalizat pozitiile dupa atata asteptare. Acesta este motivul pentru care in Posta Romana are loc o miscare de revolta a salariatilor, care nu mai vor sa-si urmeze si sa asculte de liderii de sindicat si care, din informatiile noastre, isi vor radicaliza si mai mult pozitiile si vor deveni din ce in ce mai inversunati, pe masura ce timpul trece, facand dificila adoptarea unei solutii negociate.
 • (..)
 • Izbucnirea revoltei salariatilor, satui de negocierile si promisiunile fara rezultat si de refuzul CNPR de a accepta majorarea cu suma avansata de SLPR (suma cu cel putin 25% mai mica decat cererea initiala) si decizia lor de a-si rezolva singuri problemele, fara a mai accepta actiunile de protest propuse de SLPR, (pichete, marsuri, mitinguri), sunt, in opinia noastra, responsabilitatea exclusiva a echipei de management a Postei Romane. In acest moment se afla in protest peste 15 mii de salariati din Posta Romana, lucratori in peste 800 de subunitati postale din toate judetele tarii", se arata in comunicatul semnat de Matei Bratianu, presedintele SLPR.

Ce propuneri de majorari salariale a facut conducerea Postei pentru 22.303 de angajati care au in prezent salarii curpinse intre 1250 lei si 2.202 lei

Posta Romana a anuntat vineri ca "sindicatelor le-au fost avansate, miercuri, doua variante de majorari salariale, astfel: o grila de majorare cuprinsa intre 60 de lei si 200 de lei, si o alta grila cuprinsa intre 60 de lei si 140 de lei. Ambele, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.

Ambele variante de majorare vizeaza 22.303 salariati, mai exact pe cei cu salarii cuprinse intre 1.250 de lei si 2.202 lei. Prima varianta se concentreaza pe angajatii cu cele mai mici salarii, care vor beneficia de cea mai mare crestere. Astfel, factorii postali cu salarii de 1.269 de lei vor putea primi, in plus, 200 de lei. O majorare de 60 de lei vor primi cei cu salarii de 2.202 lei. Cea de-a doua varianta presupune o crestere mai uniforma a salariilor, in cadrul careia primii angajati vor primi 140 de lei, iar cei cu veniturile cele mai mari din schema vizata vor primi 60 de lei. In acest moment, decizia apartine partenerilor sociali.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9642 vizualizari

 • +16 (22 voturi)    
  Normal (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:09)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Servicii execrabile, personal indolent, tarife mai mari decit la curieratul rapid. Majoritatea partenerilor din strainatate au renuntat la serviciile execrabile ale Postei Române, preferând firmele private (Cargus, GLs etc). O RUSINE!
  • +11 (15 voturi)    
   da... (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:29)

   LearnHowToThink [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Am stat la coada 2 ore sa ridic un pachet. Nu inteleg de ce nu mai angajeaza oameni.
  • +4 (8 voturi)    
   Angajatii au salarii mizerabile (Vineri, 28 octombrie 2016, 22:08)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   nu dati vina pe angajati. Uitati-va ce sefi au avut si ce salarii sfruntat de nesimtite! Posta romana a ramas mult timp un serviciu decent in tara asta. Apropo, ce masuri s-au luat pentru flyer-ul cu "KJ iti taie pensia" dat pensionarilor la alegerile din 2014 odata cu pensia?
   • +2 (4 voturi)    
    ! (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 1:58)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    Si daca au salarii mici trebuie sa se poarte magareste cu un strain care ii este client? Nu le convin salariile sa se duca la munca pe bune si sa produca ceva daca vor salarii mari!
   • 0 (0 voturi)    
    foarte bine (Luni, 31 octombrie 2016, 10:25)

    tudor1234 [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    Nici macar asa mici nu si le merita. Majoritatea angajatilor de la posta cu care am avut contact merita dati afara.

    Daca sunt asa mici, de ce nu merg la firmele primate? Fancurier nici nu mai stiu de unde sa angajeze. Ah da, acolo nu pot sa frece menta si sa se poate prost cu clientii!
  • +2 (2 voturi)    
   corect. servicii execrabile. (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 8:50)

   alizee [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   dar din vina celor care au facut greva?
   Dotari sub orice critica
   Nu cunosc notiunea de "cod de bare" sa poata face o triere simpla
   Calculatoare de 10-15 ani
   in provincie sedii mizerabile
   Si mintiin privinta tarifelor (retie, am zis tarife nu servicii) Coletaria interna este la un pret mult mai bun decat la orice alt transportator intern
   interesul celor de la conducere a fost sa fure pt. ei si pentru partid
   si ar mai fi multe de spus...
 • +10 (16 voturi)    
  Privatizare (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:14)

  vlad.pe [utilizator]

  Se vorbea de o privatizare, investitori din Belgia .. insa Posta Romana a ramas blocata in secolul XX, imprimante matriciale, angajati fara chef, program pana a ora 17-18, sistem fără AWT ..
  • +2 (8 voturi)    
   Exemplu (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:46)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   Pentru un colet (să spunem) de 0.5 kg platesti 12 lei prin posta română și aștepti 3-4 zile ca sa fii avizat, după care înghiți indolența personalului și eventual coada de la ghișeu.

   Același colet costa cu doar 2-3 lei mai mult prin serviciile private de curierat și il primești după 1-2 zile adus acasă.

   Fara comentarii.
   • +3 (5 voturi)    
    Hmm... (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 1:25)

    OvidiuAlin [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Nu e chiar asa. In primul rand curierul e 27 lei cu rambursul in cont. Cel putin la fan care mi se pare cel mai ok. Ajunge 75% a doau zi restul a treia zi. Dar nu poti trimite la sate(e mega scump si dureaza mai mult ca posta). Posta merge la sat(care pentru unii e 20-40% din comenzi) si e ~11 lei cu ramburs. Ajunge cam 85% a treia zi in cam orice sat. Problema e ca stai la coada o data sa lasi coletul o data sa iti iei banul. Si completezi multe formulare pentru un amarat de colet. Dar pentru multi posta e singurul mod de a comanda de pe internet.
 • +8 (16 voturi)    
  hehe (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:17)

  bogdan1477 [utilizator]

  Eu nush de ce nu o vinde statul sau n-o falimenteaza. Servicii execrabile, preturi mari...
  Si in loc sa se multumeasca cu ce au, s-au apucat de greva... Eu nush de ce se complica eMag-ul cu astia.
  • -2 (14 voturi)    
   Sorry (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:29)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Te rog sa ridici la patrat un -1. Mouse-ul meu e in greva..
   • +5 (5 voturi)    
    Ha (Vineri, 28 octombrie 2016, 22:07)

    mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Ha ha! Cine ti-a dat minus n-a prins-o...
  • +5 (11 voturi)    
   eMag (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:39)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Singura mea explicatie e ca eMag ar vrea sa incaseze asigurarile pentru colete deteriorate sau pierdute. Altminteri nu ar avea motiv, cunoscând indolenta Postei Române și serviciile ei (puțin spus) de calitate mizerabilă.
   • 0 (0 voturi)    
    nu prea cred (Luni, 31 octombrie 2016, 11:55)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Clientii nemultumiti ar genera pierderi mult mai mari decit asigurarile alea. EMag s-a gindit ca in felul asta rezolva problema clientilor care lucreaza pe masina, de exemplu. Si care nu prea au punct fix de intilnire cu posta rapida. Doar ca nu au luat in considerare nivelul de irespinsabilitate de la companiile de stat.
 • +11 (17 voturi)    
  Posta (Vineri, 28 octombrie 2016, 21:28)

  mitg [utilizator]

  Cred ca singura companie de stat de care nu mi-ar parea rau este Posta.

  Cel mai scarbos personal la Posta se gaseste.
 • 0 (4 voturi)    
  Privatizare urgenta (Vineri, 28 octombrie 2016, 22:09)

  Pac-pac [utilizator]

  Singura solutie.
  O companie care face cel putin 1 mil. euro incasari pe zi in conditiile actuale ar fi o mina de aur pentru un partener serios care chiar se pricepe la astfel de servicii si are bani sa piarda la inceput pana intelege diagnosticul corect al acestui pacient bolnav.
 • +1 (5 voturi)    
  oameni inconstienti... (Vineri, 28 octombrie 2016, 23:07)

  liviu_ [utilizator]

  greva spontana ii lasa fara loc de munca...
  unde cap nu e...
 • -2 (4 voturi)    
  Tragedie majora! (Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 3:51)

  Victtor [utilizator]

  Copii nu isi mai pot cumpara prostii de la magazinele on-line.
  Ar trebui sa fie doliu national pentru ca sufera un magazin si anumiti clienti fara ocupatie.
  • 0 (0 voturi)    
   bravo (Luni, 31 octombrie 2016, 10:30)

   tudor1234 [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   exemplu perfect cum isi trateaza jegurile de la posta romana clientii: "copii care cumpara prostii". Va urez faliment rapid, pt ca asta meritati!

   Voi refuza sa fac orice fel de comanda care implica posta romana.
 • +1 (1 vot)    
  doamne da sa piarda contractul (Luni, 31 octombrie 2016, 10:22)

  tudor1234 [utilizator]

  Daca emag se apuca sa trimita prin posta Romana eu o sa comand din alta parte!

  Hai sa va zic cateva patanii cu posta romana:

  1. Am primit hartie in posta cum ca am un colet prin Priori-post dar nu au gasit adresa de livrare. Ca la prosti.

  2. Am primit un colet de acasa (din alta localitate de unde lucrez) pe adresa de la lucru, colet care din nou nu a putut fi livrat din ceva motiv. Am mers personal la sediu si initial nu am putut ridica coletul pentru ca adresa mea din buletin nu coincidea cu cea de livrare!!!!! Am ramas masca. Nu conta nici macar ca a fost trimis de la adresa mea din buletin sau ca e pe numele meu. Ce serviciu postal in secolul 21 permite livrari doar la adresa din buletin?

  3. Aveam un colet de la Amazon si am primit in posta hartie sa ma duc sa ridic. E ok pentru ca nu era cu livrare personala. Ce nu este ok, este ca m-am dus in ziua urmatoare si deja imi trimisesera coletul inapoi in state. "Cica" nu era prima notificare.

  Nu am avut nici o experienta pozitiva cu ei. Sincer as vrea sa vad posta romana inchisa, si sa se foloseasca doar companii private, care intamplator, si livreaza.
 • +1 (1 vot)    
  Da doamne sa faceti greva foamei (Luni, 31 octombrie 2016, 19:58)

  CosticaIonas [anonim]

  Acum e momentul sa faca oferte pentru contract firmele de curierart si sa va ia toti clientii.
  Eu in locul lui Ciolos v-as baga la Subminarea economiei de stat, ca sa va invatati minte.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by