Tinerii din România sunt cei mai încrezători în perspectiva de a avea o carieră în domenii digitale, potrivit unui studiu internațional comandat de Vodafone și realizat în acest an de YouGov, cu participarea a 5.952 de tineri cu vîrste între 18 și 24 de ani din 15 țări. 53% dintre tinerii români sunt convinși că vor găsi un loc de muncă pe măsura abilităților, 30% cred că economia digitală le va spori oportunitățile de angajare și doar 10% spun că nu își vor permite niciodată aceeași calitate a vieții ca generația părinților lor.

Sondaj economia digitalaFoto: Vodafone

Peste jumătate dintre tinerii români (53%) sunt convinși că vor găsi un loc de muncă pe măsura abilităților, rezultat care plasează România pe primul loc în clasamentul țărilor, înaintea unor state ca Italia, Germania, Republica Cehă, Spania sau Marea Britanie.

Sondajul a fost realizat cu participarea a aproximativ 6.000 de tineri din Africa de Sud, Egipt, Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Portugalia, Republica Cehă, România, Spania, Turcia și Ungaria și ilustrează opinia acestora despre cât de pregătiți sunt să participe la economia digitală.

Tinerii din România, pe primul loc când vine vorba de preferința pentru antreprenoriat

Click pentru a deschide

51% dintre tinerii români spun că ar prefera să lucreze pentru ei înșiși sau să fie antreprenori, și nu să lucreze pentru o companie, rezultat care plasează din nou România pe primul loc în clasamentul celor 15 țări. Pe urmatoarele locuri sunt tinerii din Egipt (50%), Turcia (50%), Africa de Sud (49%), Ungaria (46%), Grecia (40%) și Republica Cehă (40%).

Meseria de programator - cea mai atractivă pentru o carieră viitoare/Meseria de jurnalist - cea mai puțin atractivă

Click pentru a deschide

România se află pe locul 2 după Egipt, în privința tinerilor care răspund ca meseria de programator este cea mai atractivă pentru o carieră viitoare.

Când sunt întrebați care ar fi cele mai atractive locuri de muncă pentru o carieră viitoare, cei mai mulți tineri români au indicat meseria de programator (27%), cea mai puțin atractivă fiind cea de jurnalist (8%).

Click pentru a deschide

Potrivit rezultatelor, dintre participanții din cele 15 țări, românii între 18 și 24 de ani par să fie printre cei mai pregătiți să îmbrățișeze o carieră specializată în domeniul digital. 27% dintre ei ar prefera să fie programatori, 23% designeri de jocuri, 22% bloggeri și vloggeri, 17% designeri de aplicații și 14% specialiști în securitate cibernetică.

Despre studiu

Rezultatele acestui studiu au fost folosite pentru documentarea programului internațional „Alege-ți viitorul", conceput pentru a oferi îndrumare în carieră în economia digitală și acces la training pentru 10 milioane de tineri din 18 țări. Programul, lansat recent în România și în alte 17 țări, include platforma inovatoare Future Jobs Finder, un portal care le dă tinerilor posibilitatea să-și formeze noi abilități și să găsească oportunități de angajare în domenii ale economiei digitale. Pentru dezvoltarea platformei, disponibilă în 10 limbi, inclusiv în română, Vodafone a lucrat cu psihologi specializați, consultanți în domeniul carierei și furnizori de programe de formare profesională.

  • „În prima săptămână de la lansare, aproximativ 4.000 de români au completat sesiunile de întrebări pe versiunea locală a platformei Future Jobs Finder, ceea ce demonstrează un interes ridicat al noii generații pentru identificarea oportunităților de carieră și față de pregătirea pentru economia digitală. Ca parte a acestei inițiative internaționale, cea mai mare de acest tip din lume, Vodafone România le oferă tinerilor un suport accesibil, ușor de folosit, pentru a le ghida primii pași către o carieră interesantă în domeniile digitale”, a declarat Florin Petrescu, HR Director, Vodafone România.

Platforma identifică, de asemenea, oportunitățile de angajare, integrate de platforma globală Indeed, cel mai mare motor de căutare de locuri de muncă din lume, inclusiv poziții locale și internaționale în cadrul Vodafone. Utilizatorii au acces la cursuri online relevante pentru formarea de abilități digitale, multe dintre acestea disponibile gratuit, și primesc un rezumat al propriilor aptitudini și interese, pe care îl pot folosi în CV sau când aplică pentru un loc de muncă.