​​8 din 10 copii din mediul urban intră în contact cu un smartphone și cu internetul din primii trei ani de viață, prin intermediul părinților, iar după aceea sunt lăsați să joace jocuri online, părinții fiind de părere că acestea le vor dezvolta abilitățile, atenția și viteza de reacție, arată un studiu realizat de agenția media Starcom România în rândul a 300 de părinți din mediul urban, utilizatori de internet.

Folosirea internetului la oraseFoto: Starcom Romania

Studiul a fost realizat în perioada 28 Februarie - 6 Martie 2020, prin metodologia CAWI. Au fost intervievați 300 de părinți, cu vârste peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori de internet. Studiul analizează relația dintre copii și tehnologie, oferind informații despre abilitățile lor digitale, tipurile de jocuri preferate, principalele activități online și cele mai accesate aplicații de către aceștia.

Principalele rezultate: Copiii și utilizarea dispozitivelor

Click pentru a deschide

Încă de la cele mai mici vârste (0-3 ani), copiii intră în contact și folosesc dispozitive de tip smartphone. Astfel, până ajung la maturitate aceștia devin experți în ceea ce privește funcționalitatea acestor dispozitive. În timp ce categoria de vârstă 0 - 3 ani intră în contact cu smartphone-ul cel mai des, prin intermediul părinților (78%), observăm că posesia și utilizarea tabletelor crește o dată cu intrarea acestora la grădiniță, iar din gimnaziu încep să utilizeze laptop sau computer personal.

Abilitățile digitale:

Click pentru a deschide

Copiii încep să folosească internetul de la vârste foarte mici (0-3 ani, cu ajutorul părinților în primă fază), fiind o modalitate de a descoperi și de a învăța lucruri noi. Părinții consideră că după vârsta de 3 ani este adecvat să își lase copiii să joace jocuri online, fiind de părere că acestea le vor dezvolta abilitățile, atenția și viteza de reacție.

Preferințe de jocuri în online:

Click pentru a deschide

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 11-18 ani, cele mai populare sunt jocurile online cu mai mulți participanți, deoarece acestea le permit să socializeze și să interacționeze cu alți jucători. De asemenea, aceștia sunt mai atrași de jocurile online de strategie.

Activitățile principale ale copiilor în online

Click pentru a deschide

Cele mai comune activități realizate pe Internet în rândul copiilor de toate vârstele sunt jocurile și video-urilor online. În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, prioritățile sunt legate de comunicare, de a fi conectat cu prietenii/colegii și căutarea de informații utile pentru școală.

Cele mai accesate aplicații online

Click pentru a deschide

Pentru ambele categorii de vârsta cea mai accesată aplicație este Youtube, principala activitate pe Internet fiind aceea de a urmări video-uri online. Copiii cu vârsta până în 11 ani accesează în mai mare măsură aplicații precum: TikTok și WhatsApp, având mai degrabă un rol pasiv. După vârsta de 11 ani, încep să utilizeze în mai mare măsura rețelele de socializare, Facebook și Instagram, unde au un rol mai activ: sunt creatori de conținut, urmăresc activitatea prietenilor/cunoștiințelor, comunică și se implică în diferite activități online.

CITESTE AICI INTEGRAL STUDIUL DESPRE UTILIZAREA TEHNOLOGIEI DE CĂTRE COPII.