Casa Albă a salutat marți apariția unui „consens internațional” în ceea ce privește Huawei, după decizia Regatului Unit de a înlocui din rețeaua 5G echipamentele produse de gigantul chinez, potrivit AFP.

HuaweiFoto: Hotnews

"Decizia Marii Britanii reflectă un consens internațional tot mai mare potrivit căruia Huawei și alți actori reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, deoarece acestea rămân dependente de Partidul Comunist Chinez", a declarat Robert O'Brien, consilier pentru securitate.

"Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Marea Britanie, precum și cu mulți parteneri și aliați, pentru a încuraja inovația și a promova diversitatea în lanțul de furnizare a rețelei 5G", a adăugat el într-un tweet.

Telecom Italia (TIM) a exclus gigantul chinez Huawei de la o licitație pentru echipamente 5G pentru rețeaua principală pe care se pregătește să o construiască în Italia și Brazilia, au declarat surse din interior pentru Reuters.

Lista furnizorilor invitați cuprinde Cisco, Ericsson, Nokia, Mavenir și Affirmed Networks, o companie achiziționată recent de Microsoft, a spus una dintre cele două surse.

Reprezentanții Huawei din Italia și Brazilia au refuzat să comenteze.

Această mișcare vine pe fondul rapoartelor că Italia, al cărei guvern era favorabil implicării Huawei în construirea rețelei sale 5G, ar putea deschide calea pentru China de a spiona infrastructura occidentală de telecomunicații.

Huawei a reacționat miercuri la îngrijorările exprimate și a spus că „securitatea și dezvoltarea Italiei digitale ar trebui să se bazeze pe o abordare bazată pe fapte și nu pe acuzații fără fundament”.

Guvernul Statelor Unite și-a îndemnat aliații să excludă gigantul chinez al telecomunicațiilor din comunicările de generație viitoare ale Occidentului.