România și alte state precum Australia, Canada, Franța, Germania, Japonia, Noua Zeelandă, Spania, Ucraina, S.U.A. și Regatul Unit al Marii Britanii au susținut în această săptămână la Berna eliminarea Rusiei de la conducerea Grupului de lucru vamal al Uniunii Poștale Universale, a anunțat vineri conducerea Poștei Române.

Vot impotriva RusieiFoto: Posta Romana

O delegație a Poștei Române, prezentă la reuniunile plenare ale Consiliului de Exploatare Poștală (CEP), din cadrul Uniunii Poștale Universale (UPU), a susținut, în cadrul lucrărilor, alături de majoritatea administrațiilor poștale prezente în această săptămână la Berna, încetarea exercitării de către Rusia a poziției de co-președinte al Grupului de lucru vamal al CEP.

Votul exercitat de delegația română în cadrul lucrărilor a reprezentat poziția oficială a României exprimată de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Ioan Burduja.

În cadrul lucrărilor, desfășurate în perioada 9-13 mai din acest an la sediul UPU din Berna, a fost solicitată co-semnarea acestei inițiative operaționale sub forma unei Rezoluții din partea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv cele care nu sunt membre ale CEP, în vederea obținerii unui sprijin cât mai larg în rândul țărilor membre ale UPU.

În perioada 16-20 mai a.c., Poșta Română va participa, de asemenea, la lucrările plenare ale Consiliului de Administrație al UPU, unde va susține prin vot și Proiectul de Rezoluție privind acordarea de asistență tehnică Ucrainei și operatorului poștal desemnat al acesteia, pentru a sprijini continuarea și reconstrucția infrastructurii poștale în regiune.

Proiectul prevede ca întreg procesul de redresare a operatorului poștal din Ucraina să poată fi susținut prin fondul instituit de Biroul Internațional al UPU. Propunerea acestei rezoluții a fost inițiată de țări ca S.U.A., Japonia, Marea Britanie, Canada, Franța sau Australia și va fi suspusă votului în cadrul reuniunii Consiliului de Administrație al UPU.