​Bogdan-Gruia Ivan (32 de ani), deputat PSD de Bistrița-Năsăud, care și-a luat doctoratul în sociologie în toamna anului trecut sub îndrumarea liderului PSD Vasile Dâncu, din care dă citate adesea pe Facebook, este propunerea Guvernului Ciolacu pentru conducerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, minister care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro din telecomunicații.

Bogdan Gruia IvanFoto: AGERPRES
  • UPDATE: Bogdan-Gruia Ivan, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate. S-au înregistrat 56 de voturi "pentru", 25 de voturi "împotrivă" şi 4 abţineri, potrivit Agerpres.

“Visul începe când un profesor are încredere în tine!” este doar unul dintre citatele liderului PSD Vasile Sebastian Dâncu, pe care Bogdan Gruia Ivan le-a postat de mai multe ori pe Facebook. Și nu este singurul citat din Dâncu.

Vasile Dâncu este mentorul său universitar, sub îndrumarea căruia Bogdan Gruia Ivan și-a luat doctoratul în sociologie în luna septembrie a anului trecut la Universitatea București, cu tema: “Aspecte ale specificului organizațional al României; Modele socio-organizaționale de actualizare a politicilor de resurse umane în rândul funcționarilor publici.”

Licențiat al Facultăţii de Ştiinte Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, specializarea Administraţie publică (2009-2012), Gruia Ivan a devenit în același an consilier al președintelui Consiliului Județean Bistrița Năsăud fiind și purtător de cuvânt al instituției până în anul 2020, potrivit CV-ului său postat la Camera Deputaților.

În perioada 2012-2014 a urmat și un masterat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, specializarea Comunicare şi Relaţii Publice.

Din anul 2020 și până în prezent a fost ales deputat, fiind până in februarie 2021 secretar la Comisia pentru tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, apoi vicepreședinte al acestei Comisii IT.

În prezent, Gruia Ivan este prim-vicepreședinte PSD Bistrița-Năsăud.

Are investiții de câteva mii de dolari în active crypto

Potrivit celei mai recente declarații de avere, din iunie 2022, noul ministru propus la Digitalizare deține împreună cu soția sa un teren intravilan de 800 mp în Bistrița Năsăud, două mașini - un BMW 320 fabricat în 2007 și un BMW 730 fabricat în 2009, dar și investiții de cîteva mii de dolari în active crypto.

Tot la active, mai deține un cont de 20.000 de euro și unul de 31.294 de lei, ambele la BRD. La datorii are un card de credit BRD de 25.000 de lei scadent în anul 2025.

În 2021 a avut ca deputat o indemnizație de 136.898 de lei, iar soția sa a câștigat peste 61.000 de lei ca și consilier la Oficiul de Cadastru din Bistrița-Năsăud

Ce buget are Ministerul Digitalizării și ce venituri sunt în piața telecom

Bogdan Gruia Ivan ar urma să conducă un minister care în acest an are un buget de peste 3,18 miliarde de lei.

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o ușoară scădere în anul 2022 (-1%), totalizând 16,9 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro).

Internetul fix și mobil a generat 35% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 32%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii 9%.

În funcție de veniturile obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicaţii electronice, primii 3 furnizori erau: grupul Orange (40%), Vodafone (24%) și RCS&RDS (24%).