​Mesajele Ro-Alert provoacă uneori panică și neliniște în rândul populației, fiind transmise în mijlocul nopții cu privire la aspecte care nu vizează acțiunea imediată a cetățenilor, precum dispariția unor persoane sau alerte de vânt puternic, susține un senator USR. Acesta a întrebat MAI dacă ia în calcul reducerea intensității sunetului și adaptarea alertelor în funcție de gravitate, iar răspunsurile arată că se vor face schimbări.

mesaj RO-Alert disparitie copilFoto: Captura

Senator USR: Uneori Ro-Alert provoacă panică și neliniște în rândul populației

La finele lunii iunie din acest an, un senator USR, Claudiu Mureșan, a transmis o interpelare către ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, cu privire la anumite aspecte privind operarea acestui sistem de alertare a populației.

  • „Mesajele RO-ALERT conțin recomandări pentru adoptarea unui comportament care să asigure autoprotecție persoanelor aflate într-o zonă vizată de manifestarea unei situații de urgență, în funcție de specificul acesteia.
  • Totuși, uneori RO-ALERT provoacă panică și neliniște în rândul populației, prin mesaje transmise în mijlocul nopții cu privire la aspecte care nu vizează acțiunea imediată a cetățenilor, spre exemplu dispariția unor persoane sau alerta de vânt puternic.
  • Sunetele puternice de alarmă pot provoca anxietate sau chiar atacuri de panică la copii și la persoanele în vârstă. În aceste cazuri, este important să se ia măsuri pentru a se asigura că sunetul de alarmă este suficient de puternic pentru a fi auzit, dar nu atât de puternic încât să pună în pericol sănătatea populației.”, atenționează senatorul.

Acesta subliniază mai departe că „sistemul de avertizare Ro-Alert este un instrument important de informare și avertizare a populației în caz de situații de urgență, iar acesta ar trebui să își mențină rolul de a salva vieți și de a minimiza pagubele materiale în situații de pericol.”

Pe de altă parte, senatorul întreabă MAI dacă are în vedere anumite schimbări la acest sistem, în sensul de a transmite mesaje de avertizare la nivel național, în funcție de categoria și gravitatea împrejurărilor, pentru a nu mai induce panică în rândul populației.

  • „Modificarea sunetului alarmelor la o intensitate mai redusă pentru primele 10 secunde ar putea ajuta la reducerea impactului negativ asupra oamenilor și ar putea contribui la creșterea gradului de conștientizare a situațiilor de urgență. Astfel, oamenii ar putea fi avertizați într-un mod mai puțin agresiv.”, propune senatorul.

MAI spune că DSU și STS au început deja să facă schimbări

Ministerul de Interne i-a răspuns senatorului că telefoanele mobile afișează mesajele în mod automat, iar modul de afișare și sunetul notificărilor de primire a avertizării variază în funcție de tipul telefonului mobil.

Pe de altă parte, MAI spune că prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a transmis către Sistemul de Telecomunicații Speciale (STS) o solicitare privind implementarea unor măsuri care să contribuie la modificarea cerințelor privind interpretarea acestor mesaje de către telefoanele mobile, în sensul de a transmite mesaje în funcție de categoria și gravitatea evenimentului.

  • „Spre exemplu, pentru mesajele tip „alertă severă” și „alertă dispariție copil” modul de vibrare să fie compus din 5 perioade de vibrare cu durata de o secundă şi pauză de 0,5 secunde.”, se arată în răspunsul MAI.

Ministerul mai spune că STS a răspuns pozitiv pentru unele dintre masurile propuse de către DSU, iar pentru altele caută soluții tehnice pentru implementarea lor, urmând ca sistemul Ro-Alert să fie îmbunătățit.

Ce schimbări au făcut DSU și STS până acum și la ce se mai lucrează

HotNews.ro a solicitat atât DSU cât și STS să ofere detalii legate de schimbările aduse până acum sistemului Ro-Alert.

Astfel, DSU a precizat că a transmis în data de 19 octombrie 2022 către STS solicitarea de a identifica soluții tehnice care să permită transmiterea mesajelor de avertizare cu tonuri și intensitate diferită în funcție de tipul de risc manifestat și de gravitatea acestuia, iar STS a luat anumite măsuri o lună mai târziu.

Cum este sunetul și cât durează acum un mesaj Ro-Alert

În plus, DSU precizează că, în prezent, toate mesajele transmise prin sistemul RO-ALERT au același ton de notificare.

  • „Sunetul de notificare la primirea unui mesaj de tip Cell Broadcast prin sistemul RO-ALERT este compus dintr-un ton cu durata de 2 secunde, urmat de două tonuri cu durată de o secundă, pauza dintre tonuri fiind de 0.5 secunde.
  • Întreaga secvență audio va fi repetată de două ori, cu o durată de pauză de 0.5 secunde. Durata totală a sunetului de notificare descris anterior este de 10.5 secunde.
  • Pentru telefoanele mobile care suportă capabilități polifonice, sunetul de notificare este constituit din frecvențele 852 Hz și respectiv 960 Hz, transmise simultan. Pentru cele care nu suportă capabilități polifonice, frecvența utilizată este 960 Hz.
  • Modul de vibrare la primirea mesajelor de tip RO-ALERT este compus dintr-o perioadă de vibrare cu durata de 2 secunde, urmată de două perioade de vibrare cu durată de o secundă, pauza între perioadele de vibrare fiind de 0.5 secunde.
  • Întreaga secvență de vibrare va fi repetată de două ori cu o durată de pauză de 0.5 secunde. Durata totală a tiparului de vibrare descris mai sus este de 10.5 secunde.”, arată DSU.

De cealaltă parte, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat pentru HotNews.ro că DSU i-a cerut să analizeze care sunt posibilitățile tehnice de a modifica sunetele pentru anumite tipuri de alerte sau de a transmite notificări silențioase.

  • „Astfel, instituția noastră a identificat soluțiile tehnice pentru punerea în aplicare a cerințelor operaționale stabilite de către DSU, în acord cu standardele de comunicații și cu asigurarea funcționării sistemului pe toate tipurile de telefoane.
  • În acest sens, au fost activate noi tipuri de alerte, care permit operatorilor sistemului RO-ALERT să poată selecta din interfața aplicației tipul de avertizare, în funcție de eveniment (Alertă severă, Alertă extremă, Alertă prezidențială și Alertă dispariție copil).
  • Totodată, specialiștii instituției noastre au identificat canalul standardizat de comunicații care poate fi utilizat pentru Alertă silențioasă.”, spune STS.

De ce e dificilă modificarea sunetelor alertelor

În privința reducerii intensității sunetelor alertelor lucrurile sunt mai complicate.

  • „În ceea ce privește modificarea sunetelor corespondente alertelor, vă informăm că acestea sunt predefinite la nivelul telefoanelor mobile și sunt implementate în procesul de fabricație al acestora.
  • Totuși, echipa tehnică din cadrul instituției noastre și cu echipa operațională din cadrul DSU sunt în proces de identificare a unor noi tonuri, adaptate pe mai multe tipuri de alerte, în funcție de gravitate.
  • Ulterior, acestea vor fi transmise către comercianții, operatorii de rețele de comunicații mobile și producătorii de telefoane mobile, în vederea implementării.”, au mai transmis pentru HotNews.ro oficialii STS.

VEZI INTEGRAL PRECIZĂRILE STS DESPRE RO-ALERT