Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit miercuri la Palatul Victoria cu reprezentanții giganților IT Apple, Amazon și IBM, cărora le-a transmis că „reforma digitală este cea mai importantă componentă a reformei administrative asumată de Guvern”. Comunicatul de la Palatul Victoria nu menționează nimic însă despre eliminarea unor facilități în IT, altă măsură anunțată în pachetul fiscal pregătit de Ciolacu.

Intalnire Ciolacu - AppleFoto: Guvernul Romaniei

Premierul a primit miercuri la Palatul Victoria delegațiile Apple, Amazon și IBM, companii care participă la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări organizat de Guvernul României în data de 7 septembrie 2023.

La întrevederi au mai participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Discuțiile s-au axat asupra oportunităților de colaborare între țara noastră și cele trei mai companii, cu scopul de a accelera digitalizarea sistemului administrativ și a grăbi reforma digitală a administrației publice, menționează Guvernul.

  • "Reforma digitală este cea mai importantă componentă a reformei administrative asumată de Guvern. România și românii așteaptă de multă vreme servicii publice moderne și mai eficiente. Putem răspunde acestei așteptări firești lucrând împreună cu experții și cu companiile din industria tehnologiei", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Discuțiile cu Apple au vizat aspecte de mediu, cybersecurity, educație și sănătate

Delegația companiei Apple a fost condusă de Sebastien Gros, Director pentru Afaceri Guvernamentale Europa.

  • „Discuțiile cu reprezentanții Apple s-au desfășurat în jurul subiectelor pe care compania le abordează la nivel global, cu focus pe mediu și soluții de cybersecuritate.
  • Alte două aspecte cheie ale întâlnirii au fost posibilitățile de colaborare pentru digitalizarea educației și inovații în zona de tehnologie medicală, două dintre domeniile considerate prioritare și de Guvernul României.
  • Colaborarea pentru serviciile cloud, investiții în infrastructură și proiecte de cercetare avansată au fost subiecte ale discuțiilor cu reprezentanții Amazon.”, se arată în comunicatul Guvernului.

Discuțiile cu Amazon au vizat transferul în cloud al sistemelor IT ale statului

Premierul și cei doi miniștri români s-au mai întâlnit miercuri cu o delegație a companiei Amazon, condusă de Michael Punke, vicepreședinte pentru politici publice globale al companiei.

  • „Întâlnirea a fost centrată pe posibilitățile de colaborare în domeniile strategice pentru digitalizare. Transferul în cloud al administrației publice centrale și dezvoltarea proiectelor de cercetare și inovare în domenii precum inteligența artificială, analiza datelor și securitatea cibernetică au fost doar două dintre direcțiile discuției.”, precizează Guvernul.

Discuțiile cu IBM, centrate pe cloud-ul guvernamental și înființarea de centre de cercetare

Cea de-a treia întâlnire a oficialilor români a fost cu David Barnes, vicepreședinte pentru politica globală a forței de muncă al companiei IBM.

  • „În discuțiile cu reprezentanții companiei IBM, premierul României Marcel Ciolacu și ministrul Digitalizării Bogdan Ivan au abordat subiecte precum cloudul guvernamental, soluțiile de cybersecurity și înființarea de centre de cercetare și dezvoltare avansată axate pe tehnologii de ultimă oră, cum ar fi inteligența artificială (AI), securitatea cibernetică și cloud computing.”, se mai arată în comunicat.

Întâlnirile de la Palatul Victoria au avut loc în contextul prezenței la București a delegațiilor străine pentru participarea la Summit-ul Inițiativei celor 3 Mări și a Forumului de Afaceri I3M.

Guvernul nu spune nimic despre eliminarea unor facilități fiscale din sectorul IT

Comunicatul de presă al Guvernului nu menționează nimic despre intenția anunțată de oficialii guvernamentali de a elimina anumite facilități din sectorul IT.

Angajații din sectorul IT care beneficiază în prezent de scutire de impozit pe venit vor mai avea această facilitate doar pentru venituri din salarii în limita a 10.000 de lei pe lună, însă noul draft al ordonanței prevede și pentru aceștia o scutire de la contribuția la pensii de tip Pilonul II (în prezent 3,75%), potrivit celei mai recent draft al ordonanței consultat de Profit.ro.

Guvernul încearcă, astfel, să unifice facilitatea acordată angajaților din IT (scutire de impozit pe venit) cu cele acordate în sectoarele construcții, agricultură și industrie alimentară, unde de asemenea operează pragul de 10.000 de lei, scutire de impozit pe venit și de contribuția la Pilonul II, susține publicația.

Forumul de Afaceri I3M: Peste 1000 de oameni de afaceri și oficiali guvernamentali așteptați mâine în București

Forumului de Afaceri I3M are loc la București miercuri, 7 septembrie, și reunește peste 1000 de oameni de afaceri, reprezentanți de top ai guvernelor din întreaga lume, experți și reprezentanți ai societății civile.

Scopul Forumului de Afaceri I3M este de a cataliza investițiile în infrastructură pe axa Nord-Sud și de a reconfigura relațiile de vecinătate din regiune, mai ales în contextul perturbărilor multiple și prelungite generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Inițiativa celor Trei Mări (Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică) este o platformă politică flexibilă și informală care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene situate între cele trei mări menționate - Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

La Forum participă și parteneri strategici care susțin Inițiativa celor Trei Mări: Comisia Europeană, Germania și SUA, precum și invitați speciali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante.