​Plenul Parlamentului i-a validat, marţi, pe Vlad Bontea (PSD) şi Pavel Popescu (PNL) ca vicepreşedinţi ai ANCOM - autoritatea care reglementează piața de aproape 3,5 miliarde euro a comunicațiilor electronice. La audieri, cei doi deputați nu au știut să răspundă la întrebări tehnice de bază din telecomunicații, iar acum au 3 luni pentru a demisiona din partidele din care fac parte, pentru a nu fi în incompatibilitate.

Vot pentru conducerea ANCOMFoto: AGERPRES

Parlamentul i-a validat marți, 10 octombrie, pentru funcțiile de vicepreședinți ANCOM pe Vlad Bontea, susţinut de PSD care a obţinut 249 voturi "pentru" şi 101 "împotrivă", si pe Pavel Popescu, deputat PNL - 243 de voturi "pentru" şi 107 "împotrivă".

Mandatele acestora sunt pe 6 ani.

Ceilalți candidați au fost actualii vicepreședinți ai ANCOM ale căror mandate expiră astăzi, respectiv Bogdan Iana și Eduard Lovin, Mihai Eftimie şi Corneliu Mănescu - au fost respinşi, obţinând un număr mai mic de voturi.

Anterior, comisiile parlamentare pentru tehnologia informaţiilor ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil toate candidaturile depuse pentru cele două funcţii de vicepreşedinţi ai ANCOM, care devin vacante ca urmare a expirării actualelor mandate.

În cadrul audierilor din Comisiile parlamentare, transmise video de USR, cei doi vicepreședinți ai ANCOM, ingineri cu zeci de ani experiență în domeniu care au condus licitațiile de spectru radio, au fost lăudați de parlamentari.

Pe de altă parte, cei doi oameni susținuți de PSD și PNL nu au știut să răspundă întrebărilor tehnice adresate de către parlamentari, îndeosebi de către deputatul USR, Miruță Radu Daniel, secretar al Comisiei IT din Camera Deputaților.

Vlad Bontea, PSD: Consider că am o relație bună managerială. Sunt un om aplecat, care ascultă

Primul candidat audiat de către deputați și senatori a fost deputatul PSD Vlad Bontea, fost șef al PSD Strehaia- Mehedinți.

Potrivit CV-ului său acesta a fost în perioada 2006-2012 director Departament Paza, la Agentia Romana de Securitate, iar în 2012 numit vicepresedinte la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Potrivit România Liberă unchiul soției lui Vlad Bontea ar fi generalul Dumitru Iliescu, primul șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) din România, personaj extrem de controversat, implicat în mai multe scandaluri politice.

În cadrul audierilor, Vlad Bontea a spus că a lucrat în privat până în 2014, când a intrat în administrația publică. Acesta a mai spus că a fost secretar general adjunct al AEP (n.a. Autoritatea Electorală Permanetă) și în perioada 2016-2020 a fost parlamentar.

  • „Consider că am o relație bună managerială, sunt un om aplecat, care ascultă, pentru mine este o provocare ANCOM, având în vedere viteza cu care ne dezvoltăm.”, a declarat acesta.

Deputat: Care e diferența dintre spectrul electromagnetic și spectrul radio? Bontea: O să vă răspund în scris

A urmat momentul întrebărilor de la parlamentari, iar un deputat USR, Miruță Radu Daniel, secretar în Comisia IT din Camera Deputaților, a semnalat posibile probleme legate de lipsa de experiență în domeniul IT&C.

  • „Felicitări că vă susține partidul. Mă uit în CV-ul dvoastră și nu pot să observ decât că ați terminat o Universitate despre care nu se prea știe mai nimic, Bioterra, și că singura d-voastră experiență înainte de a intra în politică a fost să vă ocupați de firme de pază.
  • Acum urmează să fiți vicepresedinte la una dintre cele mai importante instituții ale statului român unde mă aștept să aveți o mică idee despre ce urmează să se întâmple și v-aș intreba, pentru că suntem la o audiere: care este diferența dintre spectrul electromagnetic și spectrul radio?”, a spus deputatul USR.

Candidatul PSD la conducerea ANCOM nu a știut să răspundă.

  • „O să vă răspund în scris. Nu sunt un om care stăpânește în totalitate această tehnică, dar în același timp pot să vă spun că, așa cum v-am spus mai devreme, calitățile manageriale, și scrie și în lege că pot fi jurist, economist sau cu expertiza în comunicații.
  • Cunosc o mare parte din ceea ce vreti d-voastră să mă întrebați, dar pentru un răspuns concret promit să vă răspund în scris.”, a spus acesta.

Spectrul de frecvenţe radio (spectrul radio), conform legislaţiei în vigoare, reprezintă acea porţiune a spectrului electromagnetic ce cuprinde undele radio ale căror frecvenţe sunt cuprinse între 9 kHz şi 3000 GHz, se arată pe site-ul ANCOM.

Deputat: Ce știti despre 5G în afară de 5? Bontea: Nu suntem la nivelul dorit

O altă întrebare a venit de la deputatul PNL Pavel Popescu, el însuși candidat pentru funcția de vicepreședinte al ANCOM, care a vrut să știe care este viziunea lui Bontea despre ce ar putea face arbitrul telecom pentru dezvoltarea rețelelor 5G.

  • ”Vis a vis de viziunea pentru dezvoltarea 5G aș putea să vă spun că o mare problemă pe care o întâmpină furnizorii în dezvoltarea rețelei sunt acele autorizații de constructie pe care le primesc cu foarte mare întârziere.
  • Cred că ANCOM poate face o campanie de conștientizare la nivelul fiecărui județ pentru că beneficiile sunt destul de importante, mai ales din punct de vedere educațional.”, a declarat Vlad Bontea.

Acesta a fost momentul în care deputatul USR a insistat: „Ce știti despre 5G în afara de 5?”

  • „Tocmai spusesem că nu suntem la nivelul dorit. Vorbim de 3G, 4G și 5G. Normal suntem la momentul în care ar trebui să vorbim despre 5G. Oricum nu ne întoarcem în trecut. Am spus că din păcate suntem pe un loc codaș la acest capitol și dacă voi fi votat, voi veni cu o strategie în acest sens.”, a răspuns Vlad Bontea.

Pavel Popescu, PNL: Sunt cunoscut, și o spun cu toată umilința, ca fiind promotorul legislației 5G în România

Al doilea candidat validat astăzi de Parlament în funcția de vicepreședinte al ANCOM a fost Pavel Popescu, vicepreședinte PNL și președinte PNL Sector 4. Pavel Popescu este membru al Comisiei IT din Camera Deputaților.

Fost președinte al comisiei de apărare din Camera Deputaților, Popescu a fost înlocuit din funcție la cererea președintelui PNL, Nicolae Ciucă după ce l-a criticat dur în spațiul public pe fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu.

Pavel Popescu a anunțat marți, la audierile din Parlament, că vrea să-și încheie cariera politică și să vireze către zona executivă din care să aplice legile la care a lucrat în Parlament.

  • „Sunt cunoscut, și o spun cu toată umilința, ca fiind promotorul legislației 5G în România, prima lege din Europa pe acest domeniu, care a setat standarde pentru alte țări. România a fost și prima țară din lume care a semnat un Memorandum 5G cu SUA.
  • A fost o perioadă incredibil de grea din viața mea, pentru că nimeni nu credea că România poate să spună „Nu” unor interese financiare și politice majore.”, a declarat marți Pavel Popescu.

Deputat: Care este reprezentarea numărului 11 în baza 16? Pavel Popescu: Nu cunosc și nu mi-e rușine să spun acest lucru

Acesta a fost pus în dificultate tot de deputatul USR, Miruță Radu Daniel, secretar în Comisia IT din Camera Deputaților.

  • ”V-ați poziționat ca un specialist în zona de rețelistică și telecomunicații. În CV-ul dvoastră nu este nimic care să vă dea substanță pentru a vă poziționa acolo.
  • Dacă mă uit în ultimii 6 ani, înainte să fiți parlamentar (...) ați încercat să faceti o facultate de stat, pe care nu ați terminat-o, v-ați dus la o facultate necunoscută privată pe care ati terminat-o. (..)
  • Însă totuși găsesc că aveți un curs de CCNA, un parametru care vă poate un pic lega de ceea ce ar trebui sa fie la ANCOM”, a spus deputatul Radu Miruță.

Acesta i-a adresat apoi o întrebare legată de acest curs de rețelistică CISCO.

  • „Care este reprezentarea numărului 11 în baza 16? Pentru că IPv6 lucrează cu numere în baza 16 și ANCOM are legătură cu aceste lucruri.”, a întrebat deputatul USR.

A fost momentul la care Sabin Sărmaș (PNL) și președintele Comisiei IT din camera Deputaților i-a luat apărarea colegului de partid Pavel Popescu, subliniind că „acestea nu sunt întrebări foarte ușoare, chiar dacă sunt de bază”.

  • „Și eu sunt inginer în telecomunicații. Astea erau întrebari nu foarte ușoare la examen..nu cele mai complicate. Dupa 10 ani de profesie sunt ingineri care se gândesc vreo 10 minute înainte să răspundă corect la întrebările astea, chiar dacă sunt de bază.”, a spus deputatul PNL Sabin Sărmaș.

În replică, Pavel Popescu a spus că nu știe răspunsul.

  • „N-am să-i răspund dlui Miruță la acele întrebări tehnice, nu le cunosc și nu mi-e rușine să spun acest lucru.”, a spus Pavel Popescu.

Deputat USR: Nu este nevoie de niciun calcul. Numărul 11 în baza 16 este B

Deputatul USR a insistat însă că este vorba de o întrebare tehnică de bază în domeniul telecomunicațiilor.

  • „Sunt de 7 ani în Parlament. Acele întrebări nu au nicio legătură cu CCNA Cisco și calculele pe care ar trebui să le fac azi aici din punct de vedere ingineresc ar exceda timpul alocat acestei comisii.”, a replicat Pavel Popescu.

Acesta a fost contrazis însă de către deputatul USR.

  • „Faptul că spuneți că nu are legatură e un dubiu despre CV-ul dvoastră.
  • Nu puteți să-mi spuneți că adresarea IP și trecerea din baza 2 în baza 10 sau în baza 16 nu au legatură cu ceea ce d-voastră ați scris (n.a în CV).
  • Poate problema este că nu aveți dvoastra legatură cu ceea ce ați scris acolo.”, a declarat deputatul USR.

Liberalul Sabin Sărmaș a sărit din nou în ajutorul colegului său de partid Pavel Popescu, susținând că ar fi nevoie de calcule pentru a răspunde unei astfel de întrebări.

  • „Domnul Miruță încearcă să creeze în mod tendențios o legatură între niște calcule inginerești și niste cursuri de rețelistică disponibile oricărui om care vrea să le facă.”, a replicat Pavel Popescu.

Replica deputatului USR pentru cei doi liberali a fost că nu este nevoie de niciun calcul pentru a răspunde la această întrebare.

  • „Numărul 11 în baza 16 nu are nevoie de niciun calcul. Nr 11 în baza 16 este B. Numarul 12 este C numarul 10 este A.”, a spus Radu Miruță.

În final, liberalul Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, a propus să fie depășit acest moment.

Toți cei 6 candidați au trecut de audierile și votul comisiilor IT din Parlament, iar Plenul i-a votat în final pe cei doi oameni propuși de PSD și PNL.

Contactat de HotNews.ro, Pavel Popescu a explicat ce demersuri va face pentru a evita o eventuală stare de incompatibilitate ca vicepreședinte în ANCOM.

  • „Mi-am dat demisia din funcția de vicepreședinte al PNL și de cea de președinte al organizației PNL Sector 4, urmând ca după publicarea numirii în Monitorul Oficial să-mi dau demisia din mandatul de deputat”, a declarat marți pentru HotNews.ro Pavel Popescu.

Potrivit legii de funcționare a ANCOM, președintele și vicepreședinții acestei autorități nu au voie să fie membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitării mandatului și au 3 luni pentru a ieși dintr-o eventuală stare de incompatibilitate.

Orange, Vodafone și RCS&RDS își împart piața de 3,5 miliarde de euro din telecom

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o ușoară scădere în anul 2022 (-1%), totalizând 16,9 miliarde de lei.

Internetul fix și mobil a generat 35% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 32%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii 9%.

În funcție de veniturile obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicaţii electronice, primii 3 furnizori erau: grupul Orange (40%), Vodafone (24%) și DIGI/RCS&RDS (24%).