Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat enervat de faptul că Transgaz a lansat licitație pentru achiziția de iPhone-uri de ultimă generație. „I-am transmis domnului director că îmi pare rău că i-am exceptat (n.a de la legea privind noile taxe și reduceri de cheltuieli). Eu mă bazez pe bunul simț al fiecărui conducător de unitate. Aștept un răspuns.”, a declarat joi premierul înaintea ședinței de Guvern.

iPhone 15Foto: Ifeelstock / Dreamstime.com

HotNews.ro a scris în premieră că Transgaz, transportatorul național de gaz la care statul este acționar majoritar, vrea să cumpere maxim 735 de telefoane în următoarele 18 luni, din care maxim 80 de iPhone-uri de ultimă generație, terminale necesare angajaților pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu. Fiind listat la bursă, Transgaz este exceptat de la reforma fiscală a Guvernului.

Mai exact, Transgaz vrea să încheie un acord-cadru cu o durată de 18 luni pentru achiziția de telefoane mobile, contract cu o valoare estimată la peste 1,46 milioane de lei (fără TVA). Achiziția va fi finanțată din fonduri proprii.

În anunț se spune că, după atribuirea acordului cadru, se vor semna 3 contracte subsecvente pe an.

Maxim 125 de telefoane în cadrul unui contract subsecvent

Cantitatea maximă de telefoane care se estimează că vor fi livrate pe toată durata acordului-cadru este de 735 de bucăți, în timp ce cantitatea maximă a unui contract subsecvent va fi de 125 de bucăți.

Transgaz solicită 7 tipuri de telefoane iOS și Android produse în acest an, iar datele tehnice, din caietul de sarcini, arată că primele trei tipuri de telefoane sunt iPhone-uri de ultimă generație.

Iată câteva detalii tehnice:

1. Telefon Tip 1: maxim 15 bucăți

  • Versiune sistem operare iOS 17
  • Model procesor Apple A17 Pro Bionic
  • Memorie internă: minim 512 GB
  • An de apariție 2023

2. Telefon Tip 2: maxim 20 bucăți

  • Versiune sistem operare iOS 17
  • Model procesor Apple A17 Pro Bionic
  • Memorie internă: minim 256 GB
  • An de apariție 2023

3. Telefon Tip 3: maxim 45 bucăți

  • Versiune sistem operare iOS 17
  • Model procesor Apple A16 Pro Bionic
  • Memorie internă: minim 128 GB
  • An de apariție 2023

Restul sunt telefoane cu sistem de operare Android 13, dotate cu procesoare: Snapdragon 8 Gen 2, Samsung Exynos 1380 și MediaTek Dimensity 8020.

  • HotNews.ro a solicitat Transgaz să precizeze câte iPhone-uri și telefoane Android de ultimă generație ar urma să cumpere în cadrul acestei licitații și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

De ce Transgaz este exceptat de la reforma fiscală a Guvernului Ciolacu

În recenta Lege 296/2023 privind măsurile fiscale, pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament, operatorilor economici li se interzice achiziția de telefoane mobile cu prețuri mai mari de 500 de lei/aparat, în timp ce abonamentul lunar nu poate depăși 35 de lei.

Pe de altă parte, în lege se menționează că operatorilor economici cu capital majoritar de stat care sunt listați la bursele de valori, cum este și cazul Transgaz, nu li se aplică măsurile de disciplină financiară prevăzute în această lege.

Legea mai prevede și că Guvernul României poate aproba prin memorandum, în situații temeinic justificate, norme privind cuantumul cheltuielilor cu abonamentul lunar, altele decât cele prevăzute anterior.

În caz contrar, beneficiarii ar trebui să plătească din propriul buzunar diferența de preț pentru aceste telefoane.

Sursa foto: Dreamstime.com