Noile reglementari europene in materie de roaming care promit noi reduceri ale facturilor, de pana la 60% pentru serviciile de roaming incepand cu 1 iulie, au fost adoptate luni de ministrii de telecomunicatii din cele 27 de state membre al Uniunii Europene (UE), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Noul regulament garanteaza ca tarifele platite de consumatori nu vor depasi 0,11 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj scris dintr-o alta tara situata in perimetrul UE.

Conform noilor reglementari, operatorii de telefonie mobila trebuie, de asemenea, sa factureze la secunda apelurile in roaming dupa primele 30 de secunde, in locul facturarii la minut, fapt care se estimeaza ca va reduce facturile telefonice cu pana la 24%. In urma aprobarii de catre Consiliul de Ministri al UE, noile reglementari europene in materie de roaming vor intra in vigoare de la 1 iulie in toate cele 27 de state membre ale UE.

Noile reglementari in materie de roaming in UE:

  • Plafonarea tarifului care poate fi facturat consumatorilor pentru trimiterea unui mesaj scris in timp ce se afla in strainatate la 0,11 euro (fara TVA), fata de media actuala de 0,28 euro (consumatorii din Tarile de Jos si Portugalia platind un tarif de peste 0,35 euro pentru un mesaj scris in roaming).
  • Reducerea tarifelor pentru transferul de date in roaming (costul navigarii pe Internet sau al descarcarii de filme utilizand telefonul mobil in strainatate), prin introducerea unui plafon pentru tarifele en gros de 1 euro/megabit descarcat, fata de media actuala a tarifelor en gros de 1,68 euro/megabit, cu tarifele cele mai ridicate in Irlanda (6,82 euro), Grecia (5,30 euro) si Estonia (5,10 euro). Plafonul pentru tarifele en gros se va reduce la 0,80 euro in 2010 si la 0,50 euro in 2011, ceea ce ar trebui sa conduca la reduceri suplimentare ale facturilor clientilor.
  • Protejarea impotriva „socurilor facturii”, permitand clientilor sa aleaga un mecanism de intrerupere atunci cand factura ajunge la 50 euro sau sa opteze pentru o limita superioara. Aceste masuri de transparenta vor trebui puse in practica de operatori pana in martie 2010.
  • Reducerea si mai mult a plafoanelor tarifare pentru apelurile de telefonie mobila in roaming. Plafoanele actuale, si anume 0,46 euro pentru apelurile efectuate si 0,22 euro pentru apelurile primite in strainatate, vor cobori la 0,43 euro pentru apelurile efectuate si 0,19 euro pentru apelurile primite in strainatate de la 1 iulie 2009, apoi la 0,39 euro, respectiv 0,15 euro, de la 1 iulie 2010 si la 0,35 euro, respectiv 0,11 euro, de la 1 iulie 2011 (este vorba in toate cazurile de preturi pe minut, fara TVA).
  • Introducerea principiului facturarii la secunda dupa primele 30 de secunde pentru apelurile efectuate in roaming și incepand cu prima secunda pentru apelurile primite in roaming. In prezent, pe baza metodei facturarii la minut, consumatorii platesc cu aproximativ 20% mai mult decat consuma efectiv atunci cand efectueaza sau primesc apeluri.

Noile reglementari privind serviciile de roaming au fost propuse de Comisia Europeana in luna septembrie a anului trecut si au fost aprobate de Parlamentul European in luna aprilie a acestui an. In urma aprobarii de catre Consiliul de Ministri al UE, noile reglementari europene in materie de roaming vor intra in vigoare de la 1 iulie in toate cele 27 de state membre ale UE.