Ați devenit părinți. Sunteți amândoi de acord că, pentru a crește sănătos, copilul are nevoie de reguli. Pe măsură ce timpul trece vă dați seama că aveți păreri diferite despre ce presupun ele și aplicarea lor. În majoritatea familiilor apare această problemă. Iată cum te poți înțelege cu partenerul în privința educației copilului, fără să creați un mediu plin de confuzie.

Relatiile bune cu cei mici se construiesc inclusiv prin joacăFoto: Shutterstock

Partenerii unui cuplu provin din medii diferite și au temperamente diferite. Unul poate fi mai tolerant, în timp ce celălalt este strict. Deși aceste diferențe pot fi uneori complementare, pot duce, de asemenea, la conflicte. Ce ar trebui să faceți dacă nu sunteți de acord cu strategiile de disciplină ca părinți?

Vă invităm pe 11 mai 2024, de la ora 10.30, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica nr. 4 –zona Universitate) la Conferința ”Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent” pentru a afla cum decriptați emoțiile copiluluil și cum să construiți cu el o relație echilibrată și sinceră pe termen lung. Despre limite puse în mod sănătos, fără amenințări și recompense, va vorbi Diana Vijulie – psihoterapeut și psiholog, despre cum să reacționați pozitiv când copilul reacționează negativ vă va oferi soluții Otilia Mantelers – psiholog, iar despre cum putem folosi tehnologia în mod inteligent vă va explica Alin Chiriac – expert marketing IT, fondator AdFabers.org.

Bilete la eveniment găsiți AICI

Părinții, adesea, nu cad de acord cu privire la momentul în care să intervină în cazul unui comportament nepotrivit al copilului. Unul poate fi de părere că unui copil ar trebui să i se reamintească la fiecare oră că trebuie să facă anumite lucruri. Ba mai mult, poate propune chiar și consecințe. Celălalt, însă, poate crede că ar trebui să le acorde mai multe șanse copiilor. Și, de aici, apar mai multe probleme. Copilul nu mai știe de cine să asculte și, inevitabil, apar certuri în cuplu.

Consecințele dezacordurilor

Dezacordurile legate de parenting pot duce cu ușurință la probleme de relație. Uneori, un părinte tinde să fie de partea copiilor. „Noi” nu se va mai referi la cei doi adulți din relație, ci la mama și copilul sau tata și copilul. În loc să lucreze împreună ca o echipă, pentru binele copilului, părinții încep să lucreze unul împotriva celuilalt.

De asemenea, nu este sănătos pentru copil să audă mereu certuri între părinți, mai cu seamă legate de modul în care ar trebui educat. Dacă ai tendința de a fi mai dur cu copiii, asta te poate face să pari „părintele rău”, iar copiii tăi vor învăța rapid să ceară ceea ce vor celuilalt părinte. În timp, conflictele se pot adânci. Inconsecvența poate determina copiii să se simtă anxioși, deoarece nu știu la ce să se aștepte.

Comunicarea este cheia, iar premisa de la care trebuie să porniți este că vă iubiți copilul și trebuie să vă puneți de acord pentru binele lui. Faptul că unul dintre voi crede cu tărie că o abordare este mai bună decât alta pentru educarea copilului și își exprimă acest punct de vedere, nu ar trebui să fie considerat un atac la partener.

Iată și câteva soluții pentru educarea copiilor fără certuri în cuplu

1. Acceptați-vă diferențele

Este important să acceptați de la început că tu și partenerul/partenera nu veți fi mereu de acord cu privire la educația copilului. Până la urmă, există multe moduri de a crește un copil.

Disciplina este un proces ce durează de-a lungul vieții atât pentru pentru părinți, cât și pentru copii. Nevoile unui copil evoluează și variază în funcție de vârstă. De asemenea, și voi vă veți schimba și veți învăța din experiențele de părinți.

2. Respectați-vă reciproc părerile

Când tu și partenerul tău aveți idei diferite despre ceea ce este mai bine pentru copil, trebuie să vă respectați părerile. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu tot ceea ce spune. Cu toate acestea, poate fi necesar să înțelegeți fiecare că nu este nimic în neregulă cu a nu avea aceeași opinie. În acest caz, amintiți-vă că diferențele în tehnicile de disciplină reflectă dorința fiecăruia de a fi cei mai buni părinți posibil. De aici trebuie să pornească discuția.

3. Acceptați faptul că aveți temperamente diferite

Este posibil să aveți temperamente diferite. De exemplu, poate că unul dintre voi are o toleranță mai mare pentru un anumit comportament, iar celălalt pentru altul. Fă un pas în spate și vezi cum modul în care fiecare dintre temperamentele voastre se potrivește temperamentului fiecărui copil. Acesta este unul dintre factorii care influențează eficacitatea strategiei de disciplină.

4. Găsiți-vă punctele comune

Odată ce ați identificat diferențele, căutați și ceea ce vă unește. Probabil că tu și partenerul tău aveți obiective similare pentru copil. Probabil că amândoi vă doriți să îl creșteți astfel încât să devină un adult responsabil. Cu toate acestea, aveți opinii diferite cu privire la cât de multă autodisciplină ar trebui să vă așteptați să aibă copiii.

Elaborați un plan asupra căruia să fiți amândoi de acord. Nu trebuie neapărat să aveți păreri comune legate de fiecare aspect, dar este normal să faceți fiecare câte un compromis. Important este ca în fața copilului să mergeți pe același drum.

5. Stabiliți regulile casei

Lucrați în echipă pentru a stabili regulile casei. Faceți din aceasta o listă simplă cu lucruri care sunt importante pentru amândoi. Nu ar trebui să conțină mai mult de 10 puncte. Asigurați-vă că includeți reguli generale despre respect, treburi și teme.

Vino la conferința „Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent”

Copiii din ziua de azi chiar sunt altfel decât eram noi și trebuie să înțelegem tot ce presupune universul lor, de la tantrumuri la relația cu tehnologia. Doar în felul acesta vom reuși să avem cu ei o relație echilibrată și durabilă, sinceră pe termen lung. Vino la conferința „Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent”, care are loc în București, în data de 11 mai 2024, unde sunt invitați specialiști cu zeci de ani de experiență în lucrul cu părinții și copiii, conectați la cele mai moderne abordări de parenting. Mai multe detalii despre eveniment și speakeri găsești AICI.

Biletele pot fi cumpărate de AICI.

Agenda evenimentului

10.00-10.30 - Welcome coffee

10.30 – 12.00 - Autoritate fără intimidare. Cum să pui limite sănătos, fără amenințări și recompense (Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut)

12.00-12.15 – Lunch break

12.15-13.45 - De la generația cu cheia de gât la generația cu ochii în ecrane. Cum poate fi folosită tehnologia în mod inteligent, de către părinți și copii (Alin Chiriac, expert marketing IT)

13.45-14.00- Coffee break

14.00- 15.30 - Copilul și crizele de nervi. Cum să reacționezi pozitiv când copilul reacționează negativ (Otilia Mantelers, psiholog)

Parteneri

Parteneri principali: Synevo, Aqua Carpatica, Hipp

Parteneri: Vedra International

Cu sprijinul: Themomix cu Daniela, Kafune