Forțele de Mobilizare Populară din Irak (PMF), o forță de securitate oficială, au declarat că punctul lor de comandă de la baza militară Kalso, situată la aproximativ 50 km sud de Bagdad, a fost afectat de o explozie uriașă vineri noapte, iar două surse de securitate au declarat pentru Reuters că aceasta a fost rezultatul unui atac aerian.

Steagul IrakuluiFoto: Vitalij Sova / Alamy / Alamy / Profimedia

Un luptător al PMF a fost ucis și șase au fost răniți, au spus două surse de la un spital din orașul Hilla, aflat în apropiere.

„Explozia a provocat pagube materiale și răniți", a transmis PMF într-un comunicat, adăugând că o echipă face cercetări.

Clipuri neverificate online arată deflagrații de proporții, unele dintre ele părând să fie explozii secundare ale depozitelor de muniții din bază.

Americanii spun că nu ei au lovit baza

Cele două surse de securitate ale Reuters au declarat că nu se știe cine a fost responsabil pentru atacul aerian. Un oficial american a spus că nu a existat nicio activitate militară americană în Irak.

US Central Command a transmis pe X că „am aflat de afirmații care susțin că Statele Unite au efectuat astăzi atacuri aeriene în Irak. Aceste afirmații nu sunt adevărate. Statele Unite nu au efectuat astăzi atacuri aeriene în Irak”.

Atacul de la baza irakiană vine după ce Israelul a efectuat vineri un atac pe teritoriul iranian, la câteva zile după ce Iranul a lovit Israelul cu un mare val de drone și rachete.

PMF a început ca o grupare de facțiuni armate, multe dintre ele apropiate de Iran, care a fost recunoscută ulterior ca forță de securitate oficială de către autoritățile irakiene.

Facțiuni din cadrul PMF au luat parte luni de zile la atacuri cu rachete și drone asupra forțelor americane din Irak, în timpul campaniei israeliene din Gaza, dar au încetat atacurile de la începutul lunii februarie.