Din munții Himalaya până în insulele tropicale Andaman, oficialii folosesc elicoptere, autobuze, camioane, bărci, măgari și catâri pentru a transporta mașinile electronice de vot pentru alegerile naționale mamut din India, scriu Reuters și Associated Press.

Oficiali electorali indieni traversează râul Brahmaputra pentru a ajunge la o secție de votareFoto: Anupam Nath / AP / Profimedia

India a început vineri să voteze în cea de-a doua fază a celor mai mari alegeri din lume, în timp ce premierul Narendra Modi și rivalii săi au ridicat tonul campaniei, concentrându-se pe subiecte fierbinți precum discriminarea religioasă, acțiunea afirmativă și taxele.

Organizarea alegerilor presupune un efort uriaș. Funcționarii electorali călătoresc prin junglă și pe poteci de munte acoperite de zăpadă pentru a înființa secții de votare în corturi, containere de transport maritim și clădiri școlare în zone izolate.

Alegerile masive organizate în șapte etape din cea mai populată țară din lume, cu peste 1,4 miliarde de locuitori, au început săptămâna trecută și se vor încheia la 1 iunie.

Aproape 970 de milioane de alegători - mai mult de 10% din populația lumii - sunt eligibili să voteze pentru cei 543 de membri ai camerei inferioare a parlamentului. Voturile vor fi numărate pe 4 iunie.

Favorit este în continuare partidul naționalist al premierului Narendra Modi, Bharatiya Janata.

Modi încearcă să obțină un al treilea mandat consecutiv, un record, pe baza rezultatelor sale economice, a politicilor și discursului naționalist hindus și a popularității personale.

Sondajele sugerează că va obține cu ușurință o majoritate confortabilă. Asta chiar dacă contracandidații săi au format o alianță din mai multe partide, promițând sfârșitul a ceea ce ei numesc guvernarea autocratică a lui Modi.

Eforturi mari pentru organizarea votului în zonele izolate

Patru măgari au cărat mașinile de vot până pe dealurile Kottur din circumscripția parlamentară Dharmapuri din statul Tamil Nadu, în sudul Indiei, unde a avut loc vinerea trecută prima fază a votului.

În statul Bengalul de Vest, însă, oficialii nu au putut folosi catâri pentru a ajunge la Srikhola, un sat izolat situat la 1.950 de metri deasupra nivelului mării.

În februarie, departamentul forestier a interzis accesul catârilor în Parcul Național Singalila pentru a preveni răspândirea bolilor virale în sanctuarul de animale sălbatice. Aceștia au apelat la ajutorul cărăușilor pentru a transporta mașinile de vot.

India a trecut de la buletinele de vot tradiționale la mașinile de vot electronice în urmă cu peste două decenii.

Pentru a vota, o persoană trebuie să apese pe un buton în dreptul numelui candidatului sau a simbolului partidului care clipește pe ecranul mașinii.

Simbolurile de partid variază de la un lotus la o mână, un arc, o săgeată, oală sub presiune, ciocan, seceră, ceainic, balon și torță.

Partidele de opoziție, inclusiv Congresul și Partidul Comunist din India, au cerut revenirea la buletinele de vot pe hârtie. Liderii acestora au pus seria de înfrângeri suferite în fața Partidului Bharatiya Janata pe seama manipulării mașinilor de vot.

Aceștia au adresat o petiție la Curtea Supremă a Indiei, dar fără succes până în prezent.

Comisia Electorală din India afirmă că mașinile sale de vot nu sunt controlate de un computer. Acestea sunt mașini autonome și nu sunt conectate la internet sau la orice altă rețea în niciun moment.

Prin urmare, spune comisia, nu există nicio șansă de piratare prin dispozitive de la distanță.