​Interviu HotNews.ro (1)

VIDEO Mihai Tanasescu (FMI): In viitorul acord, esentiala va fi reformarea, inclusiv privatizarea unor companii de stat. Vor fi tinte trimestriale pe parcursul celor 24 de luni

de Ioana Morovan, Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 19 octombrie 2010, 18:09 Economie | Finanţe & Bănci


Mihai Tanasescu in studioul HotNewsTV
Foto: Hotnews
Din informatiile preliminare ajunse la FMI reiese ca Romania a indeplinit tintele din Acord - la 9 luni. "Raman inca niste vulnerabilitati in domeniul arieratelor, in special cele de la nivel local. Acolo, sunt multe si inca stocul lor nu a avut inca un trend descrescator accentuat", a declarat in cadrul unui interviu pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Totusi, "la sfarsitul lui septembrie exista sanse sa ne incadram in tinta de arierate". Acesta a mai explicat ca Romania are nevoie de ajustarea contributiilor sociale, ca majorarea salariului minim va duce la descresterea competitivitatii economiei romanesti si ca nu crede oportuna in acest moment reducerea cotei unice.Rep: Marirea salariului minim la peste 700 de lei, reducerea cotei unice la 12% si reducerea contributiilor pe salarii – acestea sunt datele cu care oficialii romani vor intra la negocieri, cel putin asa au aflat jurnalistii. Sunt aceste propuneri potrivite? Pot periclita tinta de deficit bugetar, asa cum s-a spus?

Mihai Tanasescu: Cred ca misiunea FMI si a Comisiei Europene va avea doua obiective - indeplinirea tintelor la finalul lunii septembrie si care sunt perspectivele de atingere a tintelor pana la sfarsitul anului. Al doilea palier - identificarea preliminara a potentialelor puncte care sa faca parte din viitorul acord intre Romania, FMI si Comisia Europeana.

Am fost instiintati de posibilitatea unor ajustari fiscale propuse de autoritati, nu a existat inca o analiza in amanunt a acestor propuneri. Ceea ce va pot spune eu, preliminar, ca o parere personala, este ca trebuie sa privim intr-un cadru mult mai larg aceste propuneri. Prima idee este legata de contributiile sociale, este limpede ca acestea in Romania sunt ridicate comparativ cu alte tari. In al doilea rand, o ajustare a acestor contributii sociale de care Romania are nevoie, repet, trebuie facute intr-o concordanta cu o anumita soliditate a masurii, astfel incat sa asigure o stabilitate pe termen lung. Acest lucru denota de fapt ca reformele structurale care urmeaza sa fie puse in practica vor conduce in mod inevitabil la scaderea contributiilor sociale in perioada urmatoare; trebuie insa bine definit timpul si efectele pe care le vor avea. Propunerea pe care am vazut-o ca scaderea contributiilor sa aiba loc concomitent cu cresterea salariului minim, din punct de vedere al cifrelor, ar putea sa fie un balans, dar foarte importante sunt consecintele secundare. Este clar ca majorarea salariului minim va duce la descresterea competitivitatii economiei romanesti, va duce la o scumpire a fortei de munca si a produselor pe care Romania le exporta. Analiza trebuie sa tina cont de toate aspectele, atat cantitative cat si calitative. De aceea probabil ca in discutiile pe care le vom avea vom pune toate aceste elemente pe masa si vom vedea decizia finala.

Rep: Dar scaderea cotei unice?
Mihai Tanasescu: Nu cred ca este cazul in momentul de fata sa se discute despre reducerea cotei unice. In primul rand, in mod cert ambele masuri vor avea un impact asupra deficitului bugetar, in mod clar acest deficit se va majora. In momentul de fata tintele pe care Romania si le-a propus sunt bine definite, trebuie sa plecam de la acest deziderat, atingerea tintelor de deficit pentru 2010 si 2011.

Rep: Ati fost surprins de anuntul facut de premier legat de posibilitatea scaderii cotei unice si a contributiilor sociale?
Mihai Tanasescu: Nu am fost surpirins, in analizele pe care le avem cu diferite tari este clar ca fiecare incearca sa gaseasca anumite solutii si vin propuneri multe dar ele intotdeauna trebuie analizate cu multa atentie si cu multa responsabilitate fiindca alunecarea intr-o anumita directie poate da un semnal negativ investitorilor si sigur credibilitatea in ziua de astazi este un element mai mult decat esential.

Rep: Am inteles din discutiile de pana acum cu echipa FMI ca deficitul bugetar "nu se negociaza", asadar masurile acestea ar trebui adoptate in asa fel incat sa nu fie periclitata tinta de deficit, sau exista si alte variante?
Mihai Tanasescu: Autoritatile romane s-au angajat la un proces de consolidare fiscala bine determinat. Acest proces de consolidare are termen final 2012 cand angajamentul fata de CE este un deficit fiscal de 3%. Avem doua etape intermediare, 2010 si 2011, nerespectarea uneia dintre acestea poate sa conduca la nerealizarea tintei finale -2012. Respectarea angajamentelor face parte din credibilitate.

Rep: Au mai existat acorduri cu Fondul care din pacate au fost deraiate. Care credeti ca ar fi motivatia actualului Guvern de a duce la bun sfarsit acordul? 3% este o tinta foarte ambitioasa
Mihai Tanasescu: Eu cred ca s-a inteles foarte bine, Romania are nevoie de un potential de finantare care sa-i asigure resursele necesare dezvoltarii, achitarii cheltuielilor curente dar si asigurarii resurselor de cofinantare pentru atragerea fondurilor europene. Aceste tinte nu au fost puse intamplator pe masa. Sigur, orice se poate intampla, nu-l respecti, nicio problema, dar perceptia vizavi de modul de actiune nu va fi una pozitiva si atunci in consecinta se va diminua posibilitatea de atragere a acestor resurse si costurile vor fi mult mai ridicate.

Rep: Pe scurt, din informatiile existente pana acum, sunt indeplinite tintele din acord la 9 luni?
Mihai Tanasescu: Din informatiile preliminare pe care le avem, da, tintele la 9 luni sunt indeplinite atat la nivelul deficitului fiscal cat si al cheltuielilor sau veniturilor bugetare. In general, o fotografie a lunii septembrie arata pozitiv.

Rep: Inclusiv arieratele?
Mihai Tanasescu: Arieratele reprezinta o problema structurala, de fond, a Romaniei. S-au facut cativa pasi. S-au facut anumite plati in perioada anterioara, dupa cum stiti, catre segmentul sanatatii. S-au mai inregistrat niste semnale pozitive dar raman inca niste vulnerabilitati in domeniul arieratelor, in special cele de la nivel local. Acolo ele sunt multe si stocul lor nu a avut inca un trend descrescator accentuat. Deci cred ca focalizarea pe aceasta problema in trimestrele urmatoare trebuie sa reprezinte o prioritate.

Rep: Ar putea sa fie nevoie de inca o derogare?
Mihai Tanasescu: Imi va fi foarte greu in boardul Fondului sa mai sustin pentru a sasea oara o derogare de la aceeasi masura, data trecuta a fost a cincea oara cand am sustinut acest lucru. A existat un sprijin din partea directorului executiv avand in vedere ca am compensat cu acele plati de 2 miliarde lei catre sectorul de sanatate dar imi va fi foarte greu sa sustin din nou. Stocul este inca important, de nivelul mai multor miliarde de lei deci este nevoie de o vointa puternica pentru a reduce acest volum al arieratelor. La sfarsitul lui septembrie exista sanse sa ne incadram in tinta pe care ne-am propus-o.

Rep: Ce ne puteti spune despre companiile monitorizate prin acord?
Mihai Tanasescu: Procesul de monitorizare a crescut in calitate. Criteriile de la baza selectiei companiilor au fost clare - companiile care pot sa produca presiune pe finantele publice romanesti. Problema reformei acestor companii este majora pentru Romania. In mod cert aceasta problema va fi inclusa in urmatorul acord. O componenta importanta va fi legata de reforma structurala a intreprinderilor de stat. Pe parcursul celor 24 de luni cat va dura noul acord vom avea tinte trimestriale vizavi de eficientizarea acestor companii si la nivelul pierderilor, arieratelor, serviciilor publice pe care ele le fac astfel incat la finalul programului sa aiba un grad mai mare de eficienta decat in prezent. Aceasta reforma are in vedere chiar privatizarea unor companii sau chiar privatizarea partiala, imbunatatirea managementului, vom avea in vedere mai multe aspecte si cantitative dar in special axate pe calitatea modului in care sa crestem eficienta acestor companii.

Va fi nevoie de o mare vointa politica, de determinare, cred ca acum este momentul T0 de a incepe restructurarea acestor companii fiindca o restructurare a unei companii publice are doua efecte: devine o entitate care poate sa atraga fonduri resurse din sistemul bancar prin sistemul bursei, nu mai depinde de resursele de la stat si poate sa dea statului iar statul cu veniturile mai mari sa poata sa-si desfaca activitatea catre investitii, infrastructura, deci eficientizarea unei companii publice are un rol de multiplicator.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1943 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Atentie marita!!! (Marţi, 19 octombrie 2010, 19:53)

  ALEXANDRU [anonim]

  E adevarat ca suntem cam la cheremul FMI din motive mai mult sau mai putin cunoscute dar... Nu uitati ca FMI a distrus "Tigrul asiatic", a pus pe butuci economia Braziliei, care de abia acum si-a revenit. Nu uitati ca Bulgaria a refuzat "ajutorul" FMI, iar partidul de guvernamant din Ungaria a crescut mult in sondaje dupa ce a declarat ca nu va apela la FMI. La FMI este doar un cerc de contabili care lucreaza intr-o lume virtuala, a cifrelor, din care oamenii lipsesc, nu intra in calcul. De aici si rasunatoarele sale esecuri in consultanta economica. Sper ca guvernul acesta sau oricare altul sa priveasca cu prudenta recomandarile FMI, altfel va fi mult mai rau intr-o perspectiva mult mai indelungata.
  • +3 (3 voturi)    
   Nici o speranta, FMI ne-a prins deja in plasa! (Marţi, 19 octombrie 2010, 20:07)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui ALEXANDRU

   Daca FMI ne cere sa privatizam companiile care au mai ramas in proprietatea statului (de altfel si presedintele a afirmat recent acelasi lucru) la pret de criza, fiti sigur ca asa se va intampla.
   • -1 (1 vot)    
    tine hamul! (Miercuri, 20 octombrie 2010, 9:08)

    bula [anonim] i-a raspuns lui ....

    PIERDEM bani pe huila de cand ne stim. Huila din Polonia, curata si sortata si transportata la Mintia e mai ieftina decat cea de Petrosani. Nu inchidem RAH ca nu vrea sindicatul si PSD (o fi si vreo rasplata pt. mineriade?). FMI ne impune sa mai taiem din cheltuielile RAH (CNAH). E rau? sau continuam din banii mei si ai tai sa finantam pierderile? SUNTEM in UE, de ce ne temem de carbunele polonez? vor pune embargo daca nu le cumparam berea si votca? Ne costa mai ieftin sa ii tinem pe mineri acasa cu salarii complete decat sa extragem carbune (cheltuiala de productie depaseste cu 15% valoarea productiei)
   • 0 (0 voturi)    
    Domnule (Miercuri, 20 octombrie 2010, 10:58)

    sabo [utilizator] i-a raspuns lui ....

    ..observati ce totioamenii ceva mai informati observa..Astia vin la incendiu
    si apoi iau tot ce e bun din casa..la pret de nimic...!
    Asa fac..sunt in solda marilor afaceristi mondiali care isi ingroada averile pe spinarea unor popoare amarate.
    ar vtrebui facut ceva...dar nici armata nu mai avem..Suntem pusi la zid...Gorby ce zice?
  • +1 (1 vot)    
   Bai nene, e simplu (Marţi, 19 octombrie 2010, 20:30)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui ALEXANDRU

   Cind tu stringi la buget 34 mld eur si cheltui 43, ca in 2009, si cind in 2010 stringi tot 33 si cheltui 44, ca de, cresc cheltuielile cu ajutoarele sociale, e la mintea cocosului ca ceva nu-i bine. Ce ne-a cerut FMI a fost sa cheltuim doar 40.8 mld in 2009 si 38.5 mld in 2011, in conditiile in care incasarile vor fi cam la fel. Ti se pare asha de spectaculos ce au cerut baietii aia? NU e la mintea cocosului ca daca te imprumuti 5 ani la rind cu 20% din venituri ca sa platesti salarii si pensii, vei ajunge sa nu mai poti plati ratele la imprumuturi?
   • 0 (2 voturi)    
    Cum spuneam.... (Marţi, 19 octombrie 2010, 21:14)

    Alexandru [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    ... gandire de contabil! Fara perspectiva! Orice institutie (economica sau alta) are o conducere si contabil(i) dar nicaieri cel care decide nu este contabilul. De ce oare? :)
   • 0 (0 voturi)    
    FMI trebuia sa ceara sa se fure mai putin. (Marţi, 19 octombrie 2010, 23:06)

    .... [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

    N-ar fi mai normal ca in loc sa ne imprumutam pentru plata pensiilor si pentru bancile straine (vezi retragerea provizioanelor bancilor straine care s-au dus spre bancile mama si nu spre creditare) in loc sa facem in asa fel incat economia sa-si revina? Orice afacerist adevarat stie ca daca imprumuti bani de la banci, acestia trebuie investiti pentru a putea returna imprumutul. In cazul imprumutului de la FMI, functionarii fondului nu sunt interesati de economia Romaniei si de aceea nu au permis folosirea banilor pentru proiecte de investitii creatoare de locuri de munca si premiza de relansare economica. Acum ei vin cu solutia salvatoare: vindeti tot ce mai aveti la pret de criza. Vom ajunge sa stam cu chirie in propria tara, proprietarii fiind cei agreati de FMI & co. Banuiesc ca de fapt asta e si scopul.
    • -1 (1 vot)    
     marxism? (Miercuri, 20 octombrie 2010, 9:12)

     curios [anonim] i-a raspuns lui ....

     daca se privatizeaza pe bursa cine ii impiedica pe romani sa cumpere fiecare macar O ACTIUNE?? Cumpararea Daciei de catre Renault a fost rea? Sa ii dam afara pe cei de la Nokia pt. ca actionarii nu sunt romani? Nu repeta ineptiile lui Ponta. PS. Ca sa extragem huila cheltuim cu 15% mai mult decat valoarea carbunelui si acoperim diferenta din impozitele populatiei: continuam tot asa?
     • 0 (0 voturi)    
      Nu e vorba de minele de carbune. (Miercuri, 20 octombrie 2010, 11:28)

      .... [utilizator] i-a raspuns lui curios

      Vad ca toti cei "de dreapta" arunca in fata gogoasa cu minele (pe care nimeni nu vrea sa le cumpere) pentru a ascunde alte companii cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz, societati care detin fie un monopol natural, fie produc energie ieftina dar au necesitat niste investitii imense. De aceea sunt interesate de cumpararea acestora multe companii straine ale caror portavoce o reprezinta FMI. Probabil ca nu locuiesti in tara asta din moment ce-ti doresti ca un monopol al statului sa fie inlocuit cu un monopol privat. De ce oare Norvegia nu a privatizat compania petroliera de stat Statoil (prefera sa stea in afara UE decat sa faca asta)? Un exemplu de talibanism in gandire a fost privatizarea cailor ferate britanice de catre doamna de fier Thacher cu rezultate dezastruase in privinta calitatii si sigurantei serviciilor oferite.
      Cei care sustin privatizarea a absolut orice detine statul nu o fac din convingeri ideologice ci din slugarnicie fata de interesele celor puternici (pe care chiar i-au rugat sa ne dea bani si sa le spuna ce sa facem cu ei si cu guvernarea) sau din prostie.
      Alte gogosi cum ar fi privatizarea Dacia nu au nici o legatura cu privatizarea resurselor energetice (inclusiv transport si distributie). Asta denota de altfel lipsa de onestitate a celor ce sustin privaizarea totala a energiei, aruncand permanent perdele de fum pentru a-i mai prosti inca o data pe prosti.
 • -1 (3 voturi)    
  ce sa mai privatizam? (Marţi, 19 octombrie 2010, 22:04)

  geta [anonim]

  sa desavarsim sclavia?
  Voi, cei cu "nu ne vindem tara", ne-ati terminat. Nu mai au romanii unde sa lucreze in tara, datorita "privatizarilor" voastre.
  • -1 (3 voturi)    
   nu intrebi la Dacia (Miercuri, 20 octombrie 2010, 9:15)

   bulas [anonim] i-a raspuns lui geta

   cum se simt ca "sclavi" ? sau la Galati, la Alro, la Nokia etc? Or fi sclavi cei ce lucreaza la SEAT in Spania sau cei de la Rolls-Royce in Anglia sau la Chrysler in USA? Nu repeta idiotiile marxiste ale lui Ponta!
 • -1 (1 vot)    
  refren de anii 90 (Miercuri, 20 octombrie 2010, 2:00)

  bhh [anonim]

  nu mai auzisem de mult timp de 'privatizari'..au venit criminalii de bubuli,amicii de la trocadero ai lu nastase in frunte cu tanasescu,sa mai fure cev,astia se cred in perioada de tranzitie.Sa-i luam in furci!
 • +1 (1 vot)    
  repetare (Miercuri, 20 octombrie 2010, 9:15)

  Constantin1 [utilizator]

  O sa repet ce am mai scris la alt comentariu despre cele discutate de Tanasescu.
  O sa va atrag atentia ca Tanasescu isi arata adevarata fata, adica aparteneta la partidul lui Iliescu.
  La fel ca si fostul lui sef de partid, incearca sa acrediteze ideea ca este necesara o concordie nationala....dar nu aminteste nimic despre profesionalismul sau onestitatea potentialilor lideri care eventual ar face o intelegere.
  Eu stiu sigur ca Tanasescu stia de ,,furturile,, lui Neculaiciu de la CFR si stiu asta direct cand Neculaiciu se plangea de un tratament extrem de ostil al lui Tanasescu intr-un avion unde intamplator s-au intalnit.Tanasescu nu a luat nici-o masura desi datoriile CNCFR-SA cresteau tot timpul...
  Un asemenea om nu poate da sfaturi in actualele conditii...
  Sper din tot sufletul sa fie macar un bun profesionist, pentru ca in cea ce priveste onestitatea si curajul sunt lamurit.
 • 0 (0 voturi)    
  femei (Joi, 21 octombrie 2010, 0:40)

  gicu [anonim]

  tot cascati gura la ce zice asta..un pacalici


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by