ORGANIZED CRIME INC. Creierul ingineriilor financiare Petrom Service, un nod pentru "industria" offshore din Romania. Investigatie transfrontaliera

de Mihai Munteanu     OCCRP
Duminică, 14 noiembrie 2010, 18:28 Economie | Companii


INFOGRAFIC: Reteaua offshore Kiss-Taylor
Foto: OCCRP
Consultantul offshore Kiss Laszlo Gyorgy a fost arestat la Bucuresti, pe 9 octombrie, intr-un dosar al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), exact la o luna dupa ce reporterii incognito ai OCCRP l-au inregistrat planificand strategii de criminalitate financiara. Kiss este acuzat de spalare de bani si complicitate la delapidare, intr-un dosar penal in care mai sunt arestati sase dintre managerii Petrom Service SA. Va prezentam o ampla investigatie transfrontaliera a ziaristilor de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), care arata cum afaceristi si politicieni din Europa de Est folosesc paradisurile offshore pentru a face pierdute urma banilor si a identitatii lor. "Creierul" tuturor acestor afaceri e Kiss Laszlo Gyorgy.

Citeste restul episoadelor din investigatia OCCRP:

ORGANIZED CRIME, INC. Bine ati venit in Industria Serviciilor pentru Crima Organizata

INCOGNITO: Kiss, "maestrul offshore"

INFOGRAFIC Reteaua Kiss-Taylor: Arhiva cu secrete de pe Queen Street


Celula din Ruse


Manualul "oamenilor invizibili"


Accesul la informatii, "pericol extrem" in Seychelles


PKK si politicieni romani sub cupola offshore


Delaware, paradisul fiscal din Statele Unite


Ucraina se muta in paradisuri fiscale


Delaware, avanpost offshore

Kiss este acuzat de spalare de bani si complicitate la delapidare, intr-un dosar penal in care mai sunt arestati sase dintre managerii Petrom Service SA. Potrivit procurorilor, Kiss ar fi pus la punct un circuit complicat de spalare a banilor, prin care aproximativ 8 milioane de euro ar fi iesit ilegal din contabilitatea Petrom Service. Procurorii sustin ca banii au fost insusiti personal, in numerar sau prin virament bancar, de un apropiat al mogulului roman Sorin Ovidiu Vintu - omul care a anexat Petrom Service la multe dintre afacerile sale. Pentru sterge urma banilor, cei anchetati au incheiat contracte fictive cu companii offshore din Delaware, au utilizat atat conturi in Cipru si Bulgaria, cat si firme romanesti pe care le controlau tot prin intermediul unor IBC-uri americane. (International Business Company - n.n.)

Fotogalerie: Kiss Laszlo in arest
Investigatia transfrontaliera a OCCRP demonstreaza ca suveica internationala prin care Kiss ar fi spalat milioane de euro are ca nucleu o retea de firme offshore din Statele Unite. Toate sunt inregistrate la aceeasi adresa din Delaware, Newark, chiar de agentul registratar local Delaware Intercorp, Inc (www.delawareintercorp.com), care lucreaza cu avocatul roman si  partenerul sau neo-zelandez, Ian Taylor.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie  sustine ca banii Petrom Service, delapidati pe mana managerilor companiei consiliati de Kiss Laszlo Gyorgy, au ajuns, pe cai ocolite, la Ionut Adrian Eftimie - arestat in aceeasi zi cu avocatul offshore. Acesta este fiul unuia dintre angajatii de baza ai mogulului Sorin Ovidiu Vintu: Ion Eftimie care, in calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, este, la randul lui, anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei. In acest context, surse judiciare au confirmat ca anchetatorii incearca sa afle daca Sorin Ovidiu Vintu este beneficiarul final al celor 8 milioane de euro spalate de Kiss via Eftimie.

Ionut Adrian Eftimie nu era oficial angajat Petrom Service, dar a fost retinut, prima data, pe 8 octombrie, alaturi de sase manageri de top ai companiei, printre care si presedintele Mihai Sorin, intr-un dosar al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Ei sunt acuzati de constituirea unui grup infractional, delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Descinderile DIICOT au avut loc la trei zile dupa ce sediul central al Petrom Service din Ploiesti a fost spart. Politia a constatat la fata locului disparitia computerului care servea drept server central.

Laszlo Kiss arestat:In arest

Surpriza insa: Tribunalul Bucuresti decide in dimineata zilei de 9 octombrie arestarea doar a sefilor Petrom Service, Eftimie jr. fiind lasat in libertate. In paralel cu ancheta DIICOT, tot pe 8 octombrie, dar intr-un alt dosar penal care viza tot "afacerile" de la Petrom Service, procurorii Parchetului General il retin pe Kiss Laszlo Gyorgy. A doua zi, Tribunalul Bucuresti decide ca avocatul offshore trebuie sa stea in arest inca 29 de zile.  Pe 15 octombrie, Eftimie avea sa ajunga din nou in arest, fiind retinut de data aceasta de Parchetul General chiar in acelasi dosar cu Kiss. A doua zi, magistratii de la tribunal nu il mai iarta pe Eftimie jr si decid arestarea sa pentru 29 de zile. Pe 18 octombrie clientul lui Kiss avea sa primeasca un al doilea mandat de arestare dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia DIICOT in dosarul in care initial fusesera arestati doar sefii Petrom Service.

Pe de alta parte, hotarirea instantei care a dispus arestarea consultantului offshore se bazeaza pe comunicarile SRI privind gruparea coordonata de Kiss, procesele verbale de perchezitie domiciliara si pe declaratiile inculpatului si invinuitilor. Concluzia judecatorilor: "(...)lasarea acestuia in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, in raport cu modul de concepere a activitatilor infractionale, caracterul organizat si modaliatea concreta de comitere a infractiunilor, care este una laborioasa."

Constantin Neacsu, avocatul consultantului, este rezervat in comentarii:  "Arestarea domnului Kiss a fost o surpiza si pentru noi. Nu exista indicii concrete care sa-l incrimineze, dar sa lasam justitia sa lucreze. Ma abtin de la comentarii pe fond. Mandatul de arestare al domnului Kiss expira pe 6 noiembrie. Parchetul General a cerut prelungirea, iar noi am atacat propunerea procurorilor. Acum, asteptam hotararea instantei.", a declarat Neacsu pentru OCCRP. Oficial, pe marginea acestui caz, nici procurorii de la Crima Organizata nu sunt prea vorbareti. Motivul institutional: "nu putem comenta un dosar in lucru."

Vineri, Curtea de Apel Bucuresti a prelungit cu inca 29 de zile mandatele de arestare emise pe numele lui Kiss Laszlo Gyorgy si Ionut Adrian Eftimie.

Laszlo Kiss arestat - 2:Cum au disparut banii

Circuitul transfrontalier construit de Kiss ajuta Petrom Sevice sa-si dea o gaura de 8 milioane de euro in propria contabilitate.

Prima miscare are loc pe 29 februarie 2008, cand Petrom Service, prin managerii sai (Gheorghe Supeala - director general si Zizi Agnastopol - director financiar), incheie formal un contract de consultanta pentru "rebranding" cu Boaz Active SRL din Bucuresti. SRL-ul este inregistrat chiar in biroul lui Kiss din Piata Victoriei si, in prezent, unicul sau actionar si administrator este un IBC din Delaware: Narfalk Investments Ltd, cercetat in Carpati pentru evaziune fiscala.

In acest punct, OCCRP a descoperit o conexiune surprinzatoare: firma offshore din Delaware este reprezentata in Romania de Lu Zhang - implicata in scandalul "Arme nord-coreene pentru Iran", judecata in Noua Zeelanda pentru fals in acte publice si folosita ca "proxie" de reteaua Kiss-Taylor. Astfel, chinezoiaca emigranta, fosta vanzatoare de hamburgeri in Auckland, figureaza in acte ca administrator al Boaz Active SRL din Bucuresti. Dar si in acest caz, ea este doar un paravan.

In realitate, Kiss Laszlo Gyorgy este cel care manevreaza SRL-ul, concluzie la care au ajuns si procurorii romani. Consultantul a aranjat contractul de servicii "creare si intretinere brand" in baza caruia Petrom Service a virat in contul Boaz Active SRL peste 2,8 milioane de euro, pe 10 aprilie 2008. Aceasta e doar prima transa.

Secretara pion si "Maestrul Offshore"

In paralel, in perioada 4-14 aprilie, Petrom Service baga peste 5,1 milioane de euro in contul Laveco SRL - o alta firma romanesca folosita de Kiss Laslo ca vehicul financiar intermediar. Pretextul contabil suna asemanator: "plata pentru mai multe contracte de prestari servicii de informare privind tendintele de dezvoltare a pietei imobiliare si de constructii." Acest nou set de contracte suspecte au fost incheiate cu PSV in martie 2008. Din partea Laveco SRL a semnat secretara lui Kiss, Mariana Iordachescu. Femeia de 32 de ani, nascuta in Republica Moldova, "a actionat la cererea inculpatului Kiss Laszlo Gyorgy" - arata referatul procurorilor.

Cu sediul virtual intr-o cladire detinuta de Kiss in suburbiile Bucurestiului, la randul ei, Laveco SRL este anonimizata tot in Delaware. SRL-ul are ca unic actionar si administrator un IBC din Newark. Se numeste Laveco Group Ltd, a fost incorporat la sfarsitul lui 2002 si e reprezentat de insusi Ian Taylor - neo-zelandezul care patroneaza controversata filiera internationala GT Group. In Romania, Taylor apare direct ca administrator cu puteri depline al Laveco SRL.

Contracte fictive

Anchetatorii sustin ca mecanismul offshore gandit de Kiss ar fi o acoperire pentru spalarea celor 8 milioane de euro delapidate din Petrom Service (actuala PSV Company). Referatul procurorilor citat de instanta care a dispus arestarea consultantului pentru 29 de zile precizeaza: "Din probele administrate in cauza a rezultat ca aceste contracte au avut un caracter fictiv, platile efectuate de Petrom Service neavand corespondent intr-o contraprestatie reala, corespunzatoare, iar firmele care urmau sa presteze serviciile (Boaz Active SRL si Laveco SRL - n.n.) nu aveau posibilitatea reala de a-si indeplini aceasta obligatie, in conditiile in care nu aveau personal calificat pentru realizarea unor asemenea studii."

Modul atipic in care au fost incheiate contractele de consultanta dintre Petrom Service si SRL-urile lui Kiss a relevat judecatorului ca managerii firmei petroliere au apelat la avocatul offshore, premeditand "transferul activelor corporatiei in favoarea unor terti". Indiciile semnalate de procurorii DIICOT in dosar sunt enumerate simplu: "prestatori fara experienta in domeniu, valori de contract absolut nefundamentate, mentionarea expresa a posibilitatii de a subcontracta lucrarile si termenul extrem de scurt fixat pentru predarea unor studii de o asemenea amploare (aproximativ o luna) si pentru efectuarea platii."

In sustinerea cazului, magistratii aduc inca un argument: consultanta lui Kiss, doar pe hartie, "nu a adus beneficii care sa justifice sumele platite, neexistand o necesitate reala de achizitionare."

Subcontractarea spre nicaieri

Atunci cand instanta i-a acordat cuvantul in sedinta de pe 9 octombrie, inculpatul Kiss Laszlo a incercat sa paseze rapunderea in doua paradisuri fiscale, mizand pe secretele garantate. Tacticianul offshore a solicitat sa fie judecat in libertate, pledand ca prestarea de servicii catre Petrom Service nu cadea in sarcina sa, ci a subcontractantului. Cererea i-a fost respinsa, in ciuda faptului ca inculpatul Kiss a incercat sa transfere acuzatiile celor trei companii offshore catre care SRL-urile "bidon" au subcontractat serviciile de consultanta pentru Petrom Service.

Referatul Parchetului General pentru arestarea lui Kiss formuleaza fara echivoc: "Efectuarea studiilor mentionate a fost subcontractata de catre Boaz Active SRL si Laveco SRL in favoarea KLG Debit Sevice and Factoring Ltd, Narfalk Debit Service and Factoring Ltd si Promire Consultants Ltd, societati inmatriculate in Cipru si controlate de Kiss Laslo Gyorgy prin intermediul unor fiduciari (proxies - n.n.). Asa cum rezulta din declaratia inculpatului, aceste societati care erau folosite in special pentru intermedierea unor tranzactii financiare prin care se urmarea diminuarea taxelor datorate prin exploatarea diferentelor dintre diferitele regimuri fiscale, nu aveau posibilitatea de a realiza si nu au predat, la randul lor, studiile de piata catre Petrom Service SA."

Investigatia paralela a OCCRP arata insa ca cele trei offshore introduse de Kiss ca subcontractori in schema de spalare de bani nu sunt inmatriculate in Cipru. Sunt inexistente in bazele de date oficiale cipriote, dar au puncte de lucru si conturi bancare in insula mediteraneeana - ceea ce e o practica uzuala marca Kiss-Taylor. In schimb, IBC-uri cu aceleasi nume ca cele mentionate de procurorii romani figureaza in alte jurisdictii offshore. De exemplu, KLG Debit Sevice and Factoring Ltd si Narfalk Debit Service and Factoring, au sediul in Newark, Delaware, exact la adresa agentului registratar care lucreaza cu Kiss si Taylor in paradisul fiscal american. Al treilea, Promire Consultants Ltd, apare inregistrat in centrul orasului Auckland, Noua Zeelanda, pe Queen Street 363, exact la una dintre adresele virtuale folosite de reteaua de consultanta offshore GT Group. Deloc surprinzator, directorul companiei este Ian Taylor, iar actionarul unic este VicAm  - "serviciul proxie" al familiei Taylor, impllcat in Bangkok Gate. (Facsimile: PROMIREadress / PROMIREdirector / PROMIREshareholder)

Consultanta pentru evaziune

Dincolo de artificiile offshore relativ necunoscute autoritatilor judiciare est-europene, tehnica contractelor de prestari servicii este o metoda clasica utilizata de Kiss Laszlo in inginerii financiare. Chiar in cartea sa, "United States, Tax Heaven - Uncle Sam Will Fight Your Taxes", consultantul arata cum un contract de consultanta fictiv poate servi ca acoperire pentru evaziunea fiscala: "Serviciile nu au si nu vor avea niciodata o piata organizata si nu exista o bursa a serviciilor unde sa se fixeze preturi de referinta ale acestora. Din acest motiv, nu putem vorbi de servicii <prea scumpe> fata de pretul de referinta. Aceasta caracteristica a pietei de servicii ne da posibilitatea sa utilizam serviciile in mecanismele de planificare fiscalla." Urmandu-si rationamentul, Kiss da un exemplu concret: daca 90% din profitul unei companii europene patronata de X s-ar transforma subit in plata unui serviciu fantomatic de consultanta, prestat simbolic de offshore-ul din Delaware al aceluiasi X - firma europeana ar plati impozit doar pentru 10% din profitul real. Practic, grosul banilor (90%) ar ramane capitalizati in contul offshore, fara sa fie amenintati de Fisc. Deci, la profit mic, taxe mai mici.

Kiss, "Domnul Conducta"

In cazul Petrom Service, Kiss Laszlo Gyorgy a aplicat aceeasi gaselnita a consultantei fictive, dar care costa milioane de euro. Numai ca, de data aceasta, banii trebuiau sa se intoarca, pe alta cale, inapoi la cei de la care au plecat. Investigatia Parchetului General dezvaluie ca avocatul offshore a facut pe "conducta": "inculpatul Kiss a fost cel care a asigurat ulterior transferul banilor catre beneficiarul Eftimie Ionut Adrian. Sumele obtinute ca urmare a incheierii contractelor mentionate au fost transferate succesiv, din dispozitia inculpatului, prin conturile bancare ale mai multor societati controlate de inculpatul Kiss Laszlo Gyorgy, o mare parte - cca. 8 milioane de euro - ajungand in final, in numerar sau prin virament bancar, la invinuitul Eftimie Ionut Adrian, fie in contul personal, fie in cel al IT & Media Production Ltd (companie offshore cu sediul in Delaware, SUA, infiintata anterior, cu ajutorul inculpatului Kiss, de catre Eftimie Ionut Adrian, care este imputernicit pe contul societatii)."

Oficiul National Pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor a sesizat Parchetul General ca, in 2008, singurele operatiuni semnificative din conturile "consultantilor" Boaz Active SRL si Laveco SRL au reprezentat incasarile de la Petrom Service. Dar banii doar traverseaza SRL-urile romanesti administrate de Kiss, cu titlu de plata a contractelor fictive incheiate de acestea cu Petrom Service (actuala PSV Company). In fapt, consultantul se alege de pe urma operatiunilor financiare doar cu un comison de 2% (cca. 160.000 euro). Acesta e pretul pentru care Kiss isi pierde libertatea, dupa ani de zile in care derulat, la indigo, inginerii de amploare. Cand cele 8 milioane de euro de la Petrom Service ii intra in conturi, "maestrul offshore" redirectioneaza suma catre Ionut Adrian Eftimie. Banii sunt drenati printr-un circuit similar cu cel propus de Kiss reporterilor incognito ai OCCRP.

Eftimie a primit banii de la Kiss pe doua piste.
 
Prima este Boaz Active SRL manuita de Kiss - unul dintre contractorii formali ai Petrom Service. In perioada aprilie-mai 2008, cei aproape 2,8 milioane de euro primiti pentru nimic au fost trimisi de SRL-ul romanesc in contul deschis in Bulgaria al IT & Media Productions Ltd (Delaware). De aici, Eftimie a retras banii cash. Alti cca.125.000 mii de euro au fost virati de Kiss in compania offshore KLG Debit Sevice and Factoring Ltd (unul dntre asa-zisii sub-contractanti ai Boaz Active SRL). IBC-ul din Delaware varsa banii mai departe in contul personal al lui Ionut Adrian Eftimie.

Nici comisionul lui Kiss de 160.000 de euro nu a fost uitat. Consultantul si-a incasat banii pe filiera Boaz Active SRL, prin alte trei companii din Romania (administrate de el si de secretara sa) controlate prin entitati offshore din Delaware. Doua dintre SRL-urile prin care Kiss si-a luat partea de 2% au fost radiate un an mai tarziu, in 2009.

A doua pista de spalare de bani s-a centrat pe firma Laveco SRL, pe care Kiss a interpus-o, la vedere, in contractele cu PSV Company. Prin intermediul Laveco, tot in perioada aprilie-mai 2008, au circulat peste 4 milioane de euro de la PSV direct in acelasi cont din Bulgaria, de unde Eftimie i-a retras, din nou, cash. Inca 150.000 de euro s-au scurs prin KLG Debit Service ("subcontractorul" din Delaware) in contul personal al lui Eftimie Ionut Adrian. O alta suma de 400.000 de euro a tranzitat conturile altor doua societati offshore inregistrate in Delaware, dar cu sediul in Cipru. (EUREX si KYPROS)
Una dintre ele este chiar Kypros Accounting Ltd prin care Kiss intentiona sa obtina comisionul aferent "afacerii" pusa la cale cu reporterii incognito ai OCCRP. Kypros este reprezentata de Kiss si controleaza firma Burgavis DDO din Ruse, Bulgaria.

În circuitul transfrontalier prin care Kiss Laszlo ar fi spălat banii grupării Vîntu, consultantul a folosit și un offshore din Noua Zeelandă prin care a transferat peste 450.000 de euro în contul personal al lui Eftimie. Este vorba de firma Laveco Group Ltd (actuala Lamark Group Ltd) - beneficiarul final al facturilor înmânate de Kiss reporterilor incognito ai OCCRP.

In prezent, ambele SRL-uri folosite de Kiss pe post de "consultanti" sunt suspendate.

Aceealasi tip de frauda, acuzat de Fisc si la Realitatea TV
 • Metoda cheltuileililor fictive pe mana consultantilor offshore Kiss Laszlo si Ian Taylor a fost aplicata si la Realitatea TV - televiziunea romana de stiri asumata oficial de mogulul Sorin Ovidiu Vintu si controlata de acesta printr-o companie offshore din Cipru, dar si prin Petrom Service SA.
 • Cazul a fost investigat de ANAF care a instiintat, mai departe, Directia Nationala Anticoruptie (DNA). In sesizarea penala se precizeaza: "au fost facturate de catre unele societati comerciale, in baza unor contracte, prestari servicii, servicii de consultanta si management fara ca prin documentele prezentate drept justificare pentru serviciile prestate sa se faca dovada prestarii acestor servicii si necesitatii efectuarii acestor cheltuieli". In total, Fiscul sustine ca prin aceasta metoda s-au eludat taxe de peste 1,2 milioane de lei
 • Printre cazurile preluate de DNA este si cel descris succint in raportul Fiscului: "Verisimo Ltd. Cipru, reprezentata de Promire Consultants Ltd. prin Ian Taylor, a facturat servicii de consultanta in perioada 30 iulie 2008-31 decembrie 2008 in suma totala de 3.643.727 de lei (900.000 de euro). Banii au ajuns in Cipru, prin intermediul IBC-ului neo-zelandez, Promire Consultants, reprezentat de Ian Taylor - pe care i-am intalnit si in cazul Petrom Service.

"In spatele fraudei sau criminalitatii nu stau firmele offshore. Intentia omeneasca este cea care pune in miscare toate acestea. Firma offshore e numai un instrument. Daca e folosit cu buna credinta sau nu, ei bine, aceasta depinde de cei care sunt proprietarii firmei."

"United States, Tax Heaven - Uncle Sam Will Fight Your Taxes!"

by Kiss Laslo Gyorgy
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15859 vizualizari

 • +4 (16 voturi)    
  Extraordinar (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:39)

  eu [anonim]

  Ati descoperit America!
  Ceea ce prezentati aici se practica in toata Romania din 1992. Absolut toate corporatiile care detin fabrici de bere practica expedierea banilor in acest mod.
  Deasemenea OMV practica acelasi sistem, Veolia, EON, Gaz de France, Carefour, ING, Raiffaisen, Volksbank, etc. au contracte fictive de prestari servicii pentru a putea exporta banii.
  • +14 (16 voturi)    
   eu zic ca e extraordinar (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:36)

   -Myth- [utilizator] i-a raspuns lui eu

   si ce propui? daca tot stim cum se opereaza sa-i lasaqm in pace? tot romanul era mare expert in fotbal si politica, acum a ajuns si expert contabil...
   • +4 (6 voturi)    
    @-Myth- : BRAVO, -Myth- !!! (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:50)

    NTatiana [anonim] i-a raspuns lui -Myth-

    este extraordinar !!! bine ca va treziti romani, macar in ceasul al 11-lea !!! mai bine mai tarziu decat niciodata !!! arestati-ii si bagati-i la racoare ca nu merita sa mai vada lumina zilei !!!... romania , trezeste-te , sunt atatea de facut si te-ai ratacit !!!
    • +1 (1 vot)    
     despre articol (Marţi, 16 noiembrie 2010, 15:31)

     un om [anonim] i-a raspuns lui NTatiana

     Articolul are in el doar 40% adevar...in rest jurnalistul de la OCCRP bate campii. E total pe dinafara. Pacat de timpul pierdut cu scrirea lui. Si-a pus vre-odata intrebarea ca s-ar putea sa-i fi fost cunoscuta identitatea inainte de a intra in acel birou?? S-a gandit vre-un minut ca i s-a spus doar ce vroia el sa auda?? nu cred. Sunt multe lucruri pe care nu le stie, pt ca ...daca le-ar fi stiut...acum nu ar mai fi putut sa scrie despe ele. Asa ca articolul asta pt mine nu e altceva decat o pata de cerneala intr-un ziar si nimic mai mult.
  • +8 (8 voturi)    
   O mica diferenta (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:31)

   Alt eu [anonim] i-a raspuns lui eu

   Nu se practica in Romanai. Se practica in toata lumea. Dar exista o mica diferenta: in cazul de mai sus este vorba de o frauda: pentru ca managerii jefuiesc firma respectiva in detrimentul actionarilor. Care actionari? Sindicalistii din petrol si altii care au mai fost fraieriti. Practic... banii se muta din buzunarul sindicalistilor in alte buzunare. E adevarat ca toata operatia s-a facut si cu evaziune fiscala.
   In cazurile mentionate de tine... firmele respective nu fraudeaza pe nimeni: isi muta banii dintr-un buzunar in altul. Singurul fraudat ar putea fi statul roman daca acele operatii nu au in spate o tranzactie economica reala> Deci, ine exemplele tale, e vorba doar de o posibila evaziune fiscala nu si de fraudare a actionarilor.
   • -2 (2 voturi)    
    evaziune (Luni, 15 noiembrie 2010, 15:14)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Alt eu

    Cu cata seninatate vorbesti de "o posibila evaziune fiscala".
    Nu te mai supara atunci ca ai ajuns sa platesti 1/4 din pret ca TVA, ca nu mai sunt bani pentru ajutoarele de somaj, pensii, educatie, sanatate s.a.
    Asa am ajuns cu mana intinsa la vestici.
 • +9 (9 voturi)    
  Perfectionare (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:44)

  willy [anonim]

  Mafia italiana ar putea veni la un curs de perfectionare in Romania.
  De necrezut de cata ingeniozitate dau dovada geniile raului din tara.
  Sper ca totusi justitia romana sa devina mai eficienta si mafiotii sa ajunga acolo unde le este locul.
 • +1 (5 voturi)    
  Mare branza! (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:27)

  ofelia [anonim]

  Sa vedem finalitatea. In ultimii ani, opinia publica din Romania a fost bombardara cu astfel de stiri dar in timp nu s-a mai auzit nimic sau inculpatii au fost lustruiti de avocati bine pregatiti. Cazul nu este singular asa ca...tot in Romania traim.
 • +5 (9 voturi)    
  Offshore (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:32)

  Trojan.H [utilizator]

  Iar Realitatea Offshore este aripa media a PSD-NL Offshore.
  off sure!
 • +5 (7 voturi)    
  SOV avea mare dreptate (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:57)

  nano2k [utilizator]

  Bine zicea SOV: "Intariti-va statul!"

  Incet incet statul se intareste spre disperarea unora...
 • +11 (13 voturi)    
  De aici rezulta nervozitatea lui Voiculescu et com (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:53)

  mircea [anonim]

  Ponta si Antonescu faceau jocurile unor astfel de indivizi cand cereau demiterea lui Boc,suspendarea lui Basescu pentru a produce haos si a intimida anchetatorii.Sper ca usor,usor justitia sa-si faca treaba si astfel de indivizi si lacheii lor din politica sa ajunga in spatele gratiilor,taindule si altora cheful de asemenea excrocherii.
  • -3 (3 voturi)    
   postaci (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:13)

   avioane [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Desigur, si marmota impacheta ciocolata... Apropos.... in vreme de criza, spune-mi te rog la cine trebuie sa apelez din pd-l sa-mi dea bani sa scriu si eu porcarii din astea? Inredibila tactica a lui Basescu, incredibil...
  • 0 (0 voturi)    
   gandesti gresit (Marţi, 16 noiembrie 2010, 15:59)

   un om [anonim] i-a raspuns lui mircea

   preietene, eu sunt a-politic, dar ceea ce spui tu e total aiurea. Cum crezi ca poti intimida niste anchetatori PDL-isti ? cand PDL-ul e la guvernare. Cate anchete "grele" s-au facut pana acum in PDL?? cum a ajuns Base din nou presedinte?...banii si politica vorbesc. De unde banii....din bugetul statului....dati pe diverse lucrari unor persoane care au finantat ulterior campaniile lui Base si compania. Cum s-au facut finantarile? cash tot prin offshore...sute si chiar milioane de euro.....
 • 0 (2 voturi)    
  Dormi linistit (Luni, 15 noiembrie 2010, 17:10)

  Un om [anonim]

  FNI vegheaza ...
 • +1 (1 vot)    
  toti de la putere cauta un tap ispasitor (Marţi, 16 noiembrie 2010, 13:55)

  toti de la putere cauta un tap ispasitor [anonim]

  Pentru a atrage atentia in alta directie si ca statul sa fie absolvit de alte bube se spala pe cap cu altele. Cati din cei aflati la putere nu fac inginerii financiare? Toti! De aia au si alergat si au dat din coate sa ajunga in functii guvernamentale. Numai ca ei le fac pe fata, fara rusine si fac pe nevinovatii , iar noi plebea o sa platim 7 generatii datoriile facute de stat spre asa zis-ul bine al nostru! Omeni buni, astia cauta tap ispasitor sa ne abata atentia de la Codul Alimentar, de la cipuri de manipulare, de la imprumuturile facute, de la banii imprumutati care dispar misterios in buzunarele lor si scot in fata un tap ispasitor azi, unul maine, ca sa uitam de nelegiuirile lor. Sireti si tupeisti! Stau in scaune la putere, dorm, voteaza nici ei nu stiu ce, pun taxe si i-au bani! Au si ei firme de astea sau asemanatoare, dar ...au ochi albastri si sunt neviniovati!
  Acu un timp s-au luat de Becali, de altii, acu de astia! Praf in ochi! Astia isi muta banii dintr-un buzunar in altul, iar guvernantii i-au din buzunarul nostru si isi promoveaza fii si fiicele! BRAVO!
 • +1 (1 vot)    
  articol comandat 100% (Marţi, 16 noiembrie 2010, 17:52)

  claudiu [anonim]

  nicaieri nu se specifica numele lui liviu luca!!! doar vantu! petrom service=psv company=liviu luca se vorbeste insa la greu despre vantu... deci? comanda basista!acest articol reprezinta o comanda ordinara! nu se explica nicaieri de ce respectivele procese sunt ilegale... offshoreul e legal! ca si in celelalte articole, dl munteanu mananca chestie dintr-aia maro cu polonicul! el i-a propus lui kiss ceva, iar omul i-a explicat cum se procedeaza. legal 100%. de fapt munteanu dorea sa fenteze plata tva-ului, lucru care nu s-a materializat... de ce? deoarece kiss nu a vrut asta! el e cercetat, insa nu s-a dat nici un verdict, munteanu insa i l-a pus deja... asta spune ceva. pe siteul occrp nu apare nici unul dintre articolele despre kiss. deci cupola pe care el vrea sa o denunte il caracterizeaza. de unde a avut bani sa-si ia infiniti fx35? face jocul serviciilor secrete. discutia reala dintre el si kiss a fost inregistrata, iar in curand va fi facuta publica pentru a arata pe cine promoveaza basistii(adamescu, sarbu, blaga etc)
 • 0 (0 voturi)    
  La B1 e la fel (Marţi, 16 noiembrie 2010, 18:03)

  sorin [anonim]

  nu imi dau cu parerea, citez tot dintr-un articol hotnews depre plecarea lui Radu Morar:
  "Televiziunea generalista B1 a fost lansata in decembrie 2001, ca post local pentru Bucuresti. In 2004, News Corporation, compania media fondata de Rupert Murdoch, a achizitionat 12,5% din pachetul de actiuni al postului, potrivit site-ului televiziunii. Potrivit site-ului CNA, detinatoarea licentei audiovizuale a postului B1 este societatea News Television (Romania) SRL, al carei asociat unic este News TV Romania BV (Olanda). Actionarii News TV Romania BV sunt Ismar International NV (Antilele Olandeze - companie cu actiuni la purtator) - 87,5% si News Romania Inc (SUA) - 12,5%. Actionar unic al News Romania Inc este News Corporation Ltd., o companie listata la bursa New York."

  Acu trageti fiecare concluzia


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by