Banii destinati satului romanesc de catre Comunitatea Europeana au fost impartiti romaneste de Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Aproape 60% dintre participantii de la ultima sesiune de depunere a proiectelor pe masura 322, axa III, destinata dezvoltarii satelor, s-au considerat nedreptatiti si au contestat rezultatul evaluarii, arata o ancheta realizata in cadrul proiectului Transparenta fondurilor europene in Romania 2010, derulat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si finantat prin Programul PHARE.

Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit parte-si faceFoto: www.afaceripublice.ro

750 de milioane de euro de la Uniunea Europeana, sunt expuse unei detonatii din cauza APDRP, organism al statului insarcinat sa distribuie banii catre satul romanesc, in mod echitabil si corect, prin intermediul masurii 322 – axa III. Ultima sesiune de depunere a proiectelor pe aceasta masura a avut loc in perioada 15 iunie – 31 iulie 2009, dupa care 970 din cei 1.699 de participanti au depus contestatii.

Rezultatele contestatiilor au fost centralizate abia in aceasta vara, insa multi dintre cei care nu au primit un raspuns favorabil se gandesc acum sa dea agentia in judecata. „Au aparut conditii ciudate de departajare a dosarelor in ultimul moment, chiar si dupa inchiderea sesiunii de depunere a proiectelor. Regulile jocului au fost modificate in timpul jocului. Probabil ca noutatile au fost cunoscute din timp, doar de apropiatii celor care au facut regulile si au beneficiat din plin”, ne-a explicat, sub protectia anonimatului, managerul unei firme de consultanta pe fonduri europene.

Acesta a adaugat ca exista riscul ca sute de nemultumiti sa se adreseze instantelor de judecata solicitand daune de interese de la APDRP pentru cheltuielile ocazionate de pregatirea proiectelor. Un alt risc vine din partea unui eventual control al Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), institutie desemnata sa colaboreze cu Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), organism din cadrul Comisiei Europene care, in caz de nereguli, poate dispune inclusiv returnarea fondurilor catre Comunitatea Europeana.

Citeste articolul integral aici.

Investigatiile vor fi publicate integral sub forma unui serial pe portalul www.afaceripublice.ro si vor fi preluate in timp real de HotNews.ro & EurActiv.ro.