Europarlamentarul PNL Daniel Buda a anunțat că, în cadrul întrunirii de la Strasbourg între grupul PPE și candidata la președinția Comisiei Europene Ursula von der Leyen, i s-a cerut ca un obiectiv la conducerea instituției să fie egalizarea subvențiilor între fermierii din Estul și Vestul Europei, potrivit Mediafax.

„Temă de casă pentru Ursula von der Leyen: Egalizarea subvențiilor dintre Est și Vest trebuie să fie prioritatea Comisiei Europene! În cursul zilei de astăzi (luni - n.r.), în cadrul ședinței Grupului Partidului Popular European, a avut loc o întâlnire între candidata pentru președinția Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen și europarlamentarii grupului. În intervenția avută, dincolo de aprecierile și felicitările pentru nominalizare, i-am solicitat ferm doamnei Ursula von der Leyen ca unul dintre obiectivele Comisiei pe care o va conduce, să fie convergența în agricultură sau, altfel spus, egalizarea subvențiilor între fermierii din Estul și Vestul Europei. În condițiile în care aceștia sunt actori pe aceeași piață unică, au aproape aceleași costuri de producție, este absolut necesar ca și subvențiile să fie egale între fermierii din UE”, a scris Daniel Buda, luni, pe Facebook.

Eurodeputatul PNL a adăugat că grupul PPE i-a mai solicitat oficialului german să spună poziția sa cu privire la Politica Agricolă Comună (PAC), în condițiile în care unele forțe politice vor retrimiterea propunerii Comisiei în acest domeniu, chiar dacă raportul a fost adoptat în Comisia de Agricultură a Parlamentului European.

„În al doilea rând, i-am solicitat doamnei Ursula von der Leyen să ne comunice care este poziția domniei sale față de propunerea Comisiei Europene privind Politica Agricolă Comună, în condițiile în care, unele forțe politice, în cadrul negocierilor privind componența noii Comisii Europene, ar dori retrimiterea acestei propuneri la Comisie, deși raportul a fost votat în Comisia de Agricultură a PE. Am subliniat că acest lucru ar afecta în mod clar și inadmisibil interesele fermierilor români și europeni. Am apreciat faptul că, în răspunsul domniei sale, a comunicat neîndoielnic faptul că sectorul agricol va fi o prioritate pentru viitoarea Comisie Europeană”, a conchis Buda.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde au apărut probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

Ursula von der Leyen a anunţat că, indiferent de rezultatul votului pentru învestirea în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, va demisiona din postul de ministru german al Apărării, relatează site-ul agenţiei Reuters.