”Nu achiziţionăm carne din România”. Toate salamurile de Sibiu se fac cu materie primă de import

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 1 noiembrie 2019, 14:51 Economie | Agricultura


Salam de Sibiu
Foto: pixabay.com
Preţul de achiziţie al cărnii de porc, materia primă de bază pentru fabricarea Salamului de Sibiu, a crescut faţă de anul trecut cu 15%, însă la raft preţul produsului a înregistrat un avans de sub 10%, a declarat, vineri, Carmen Gavrilescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit Agerpres.

"Preţul de achiziţie al materiei prime a crescut cu 15% faţă de anul trecut, dar la raft produsele au crescut undeva până în 10%. Noi temporizăm acest lucru, încercăm să nu ajungă la consumator (această creştere - n. r.) (...) Este important că, într-un moment de criză, consumatorii români sunt aproape de acest salam chiar dacă preţul acestuia creşte. Şi este absolut firească creşterea, ştiţi toate tendinţele europene. Dacă vorbim pe elemente separate, slănina de exemplu, preţul de achiziţie a înregistrat o dublare. Este o slănină specială şi nu se poate face salamul decât în anumite condiţii", a spus preşedintele asociaţiei.

În ceea ce priveşte provenienţa materiei prime, Gavrilescu a subliniat că toată materia se cumpără de pe piaţa externă.

"Noi acum luăm materia primă din afară, pentru că, făcând schimburi intra-comunitare, suntem agreaţi cu ştampila ovală - şi asta înseamnă doar carne şi slănină din afară. În acest moment nu achiziţionăm carne din România", a precizat Gavrilescu.

Ea a subliniat că, deşi chinezii au apreciat foarte mult salamul de Sibiu la târgurile internaţionale, România nu are agreate schimburi comerciale cu China pe produse crud-uscate, pentru că acestea nu au tratament termic profund, în general fiind tratate la rece.

În ceea ce priveşte consumul de salam de Sibiu în România, acesta se ridică anual la 4 felii pe cap de locuitor, o uşoară creştere de la 3 - 3,5 felii înainte de obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP) în anul 2016.

"La consum, noi suntem cu felia, 4 felii pe cap de locuitor anual. Salamul de Sibiu are o ţintă ca şi target - mediu plus - trebuie să ţi-l permiţi - de aceea am prezentat anul acesta zona de feliere. Eram cam tot aşa şi înainte de obţinerea IGP - poate 3- 3,5 felii, dar suntem pe o zonă de creştere. Faptul că suntem pe creştere şi nu pe scădere pe noi ne bucură. Partea de feliate se dezvoltă foarte bine (...) Încercăm să aducem mai mulţi consumatori în zona feliatelor. Ea ne ajuta foarte mult pentru că este mai uşor pentru oameni să încerce un pacheţel de 10-14 lei, decât un baton de salam", a adăugat Gavrilescu.

În privinţa legendei Salamului de Sibiu făcut la origine din carne de cal, şeful asociaţiei a precizat "că este o cutumă".

"Pe vremuri nu existau aceste tipologii de membrane şi membrana cea mai bună şi cea mai rezistentă era cea de cal, maţul de cal, dar se folosea doar carne macră şi slănină de porc. Asta e ceea ce am găsit scris din vremurile respective şi din poze", a spus preşedintele asociaţiei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


















5398 vizualizari

  • +3 (7 voturi)    
    Super. Nu voi mai cumpara vreodata. (Vineri, 1 noiembrie 2019, 14:59)

    Lok [utilizator]

    Daca nu sustin carnea locala eu nu ii sustin inapoi. Vot cu portofelul.
  • +5 (9 voturi)    
    bine de stiut (Vineri, 1 noiembrie 2019, 15:04)

    v.ion [utilizator]

    Nu o sa mai cumpar atunci daca e carne din import. ma duc la vecin si cumpar carnea de porc de la el si imi fac singur carnat si salam. Trebuie sa iti bagi joc de mine ca si consumator sa vii cu o marca romaneasca inregistrata dar sa iti iei carnea din afara.
  • -1 (1 vot)    
    Intr-o tara care... (Vineri, 1 noiembrie 2019, 15:18)

    newlook [utilizator]

    Intr-o tara care consuma 4 felii/persoana/an, exista o ASOCIATIE a Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS)....

    Asociatia Producatorilor de Plici de Muste (APPM) n-a dat niciun komunicat? Sa nu scapam ceva important!
  • +1 (1 vot)    
    .... (Vineri, 1 noiembrie 2019, 15:41)

    tirolez [utilizator]

    Inteleg ca folosesc carne din afara pentru a fi mai usor agreati la export , dar ar trebui sa faca si un sortiment cu carne romaneasca , specificat clar. Fiecare sa aleaga ce vrea. Atat tam-tam cu produsul protejat si fabricat in RO, cand colo...
  • +4 (4 voturi)    
    pentru cei doi de mai sus (Vineri, 1 noiembrie 2019, 15:44)

    gazpefoc [utilizator]

    daca nu au carne de calitate in romania, ar trebui sa dea afara muncitorii si sa puna lacatul pe fabrica? curat romanesc.
    • +2 (6 voturi)    
      Nimeni nu baga carne de calitate in salam. (Vineri, 1 noiembrie 2019, 16:40)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

      Nu mai aburi. Nu au ei probleme de calitate. Problema este ca UE isi extinde monopolul si acorda stampila dupa bunul plac. Dar daca ei nu vor sa imi sustina productia interna eu de ce sa ii sustin pe ei?
    • +2 (4 voturi)    
      Nu mananc porc (Vineri, 1 noiembrie 2019, 16:47)

      JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

      Nu mananc porc decat daca vorbeste limba romana! Trebuie sa dea spaga, sa flegmeze pe jos si sa-i placa manelele.
  • +1 (3 voturi)    
    Asa zisul salam de Sibiu (Vineri, 1 noiembrie 2019, 19:38)

    Azra [utilizator]

    Doamna Gavrilescu, eu ma numar printre romanii care mananca sub cele 4 felii/anual de "salam de Sibiu". Nu pentru ca nu mi-ar da mana dar sunt altele cu mult mai bune si gustoase , pentru consumul curent, Dar dupa ce ne-ati spus ca acel salam , care nu mai e de Sibiu este facut exclusiv cu carne si slanina din import, va jur ca nu o sa mai mananc nici o felie/pe an, PENTRU A VA BOICOTA ACEL PRODUS!!. Si indemn aici pe toti romanaii sa faca la fel pentru a va invata minte sa respectati traditiile produselor romanesti, indiferent de vicisitudinea timpurilor!
    Cineva sugera sa faceti acel salam cu carne si slanina romaneasca si sa scrieti pe el acest lucru. Foarte buna ideea!!Veti sprijini in acest fel pe crescatorii romani de porci, indiferent ce scrie pe stampilele europene. SI VINDETI ACEL SALAM , 100% ROMANESC, CU 10-15 LEI MAI IEFTIN SI O SA VEDETI CA TOATA LUMEA ROMANEASCA O SA IL CUMPERE!DE CE? Pentru simplul motiv ca toate autoritatile abilitate ale statului, incepand cu ministrul agriculturii au declat ca pesta porcina africana nu este periculoasa pentru oameni.
    Evident, pentru a respecta intr-u totul normele sanitare, carnea si slanina pentru salamul de Sibiu ar urma sa fie achizitionata din cele 6 judete in care aceasta boala nu a fost inca identificata.
    Am vazut ca producatorii belgieni de carne de porc, abia asteapta sa se reverse in Romania; si ca ei mai sunt si multi altii. Eu chiar stau si ma intreb daca aceasta pesta porcina africana nu ne-a "fost aruncata peste gard"la noi in curte, din motive concurentiale. Este extrem de usor acest lucru. De acum inainte, pentru niste ani buni nu vom mai putea exporta carne de porc, iar in privinta refacerii efectivelor de porci este o chestiune iarasi de mai multi ani.Asa incat, vom trece pe oratanii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by