Doar 15% din cantitatea totală folosită în industria berii în România este din producţia autohtonă, iar restul se importă, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. El spune că este nevoie de politici publice coerente pentru încurajarea sectorului să producă mai multă materie primă.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a spus că acest sector se poate dezvolta și trebuie intervenit prin politici publice care să ducă la echilibrarea balanţei comerciale.

În prezent, în România se cultivă doar 250 de hectare cu hamei, de peste şapte ori mai puţin decât în urmă cu 25 de ani.

  • "Dacă la producţia de bere suntem pe locul 10 în Europa, tot pe locul 10 suntem şi la consum, ceea ce înseamnă că avem o piaţă foarte bună, dar trebuie să integrăm în lanţ toate componentele valorice.
  • Nu spun acest lucru doar pentru că datele statistice primează ci pentru că istoria ne-a demonstrat: până în 1996 aveam la nivel naţional 1.800 hectare cu hamei, azi se lucrează doar 250 hectare.
  • Chiar dacă am avut sprijin cuplat în sectorul producerii de hamei nu a fost suficient pentru fermieri că poate fi o cultură care să le poată aduce venituri consistente şi fluctuaţii mai mici de pierderi în funcţie de toate verigile lanţului de producere.
  • Spun asta pentru că, încă de aseară şi astăzi toată ziua, a trebuit să răspund multor întrebări legate de impactul pe care suspendarea activităţii la Azomureş îl va avea în agricultura românească.
  • Fac această menţiune pentru că este important să ne uitam mai cu atenţie la materiile prime utilizate de sectorul producerii berii în România, să ne asiguram ca şi această mică producţie integrată în procesare îşi va regăsi anul viitor capacităţile şi nivelurile cu care ne-am obişnuit în anii trecuţi şi de ce nu, să venim cu aceste politici publice să încurajăm sectorul", a afirmat Chesnoiu, citat de Agerpres.

La rândul său, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, a menţionat că toată producţia de orz, orzoaică şi hamei este preluată complet de industria de bere din România, însă aceasta nu este suficientă şi astfel se recurge la importuri.

În opinia sa, avantajul cel mai mare al pieţei berii din România este că produce local şi generează prin procesare valoare adăugată în economia locală.