Culturile ucrainene de grâu de iarnă sunt în stare bună, iar țara va avea suficientă pâine în acest an, a declarat miercuri seara târziu ministrul adjunct al agriculturii, Taras Dzoba, citat de Reuters.

Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

Ucraina se numără printre principalii producători și exportatori de cereale din lume, iar analiștii ucraineni au estimat că recolta de cereale din 2022 ar putea scădea brusc din cauza invaziei rusești în Ucraina, care a provocat o reducere a suprafețelor de însămânțare.

"În ceea ce privește noua recoltă - culturile de iarnă sunt într-adevăr în stare bună în întreaga țară. Și, în ciuda dificultăților în care trebuie să se desfășoare lucrările de câmp, Ucraina va avea pâine", a declarat Dzoba într-un comunicat.

"Desigur, potențialul de export este subminat semnificativ de acest război, ceea ce va duce la creșterea prețurilor", a adăugat el.

Firma de consultanță agricolă APK-Inform a transmis în această săptămână că suprafața însămânțată cu culturile de cereale de primăvară din Ucraina pentru anul 2022 ar putea scădea cu 39%, până la 4,7 milioane de hectare, din cauza invaziei militare a Rusiei.

Țara, care a recoltat o cantitate record de 86 de milioane de tone de cereale în 2021, a semănat anul trecut 7,7 milioane de hectare de cereale de primăvară.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută că țara trebuie să însămânțeze cât mai multe culturi în această primăvară.