Culturile de porumb, floarea soarelui şi soia au fost grav afectate de secetă în acest an în multe zone din ţară, iar acum în patru judeţe nu se mai poate iriga din cauza nivelului scăzut al Dunării, spune ministrul Agriculturii, Petre Daea. La Zimnicea, nivelul apei a scăzut atât de mult încât în vadul Dunării se poate face plajă acum, susține Daea.

Secetă în RomâniaFoto: Dreamstime.com

Vrancea este județul în care culturile au fost afectate integral de secetă. Probleme mari sunt în mare parte din Buzău, în zona de nord a Galațiului, dar și în nord-vestul țării, în Bihor, Arad şi Timiş, unde culturile de porumb, de floarea soarelui şi de soia sunt afectate.

"Nu există nicio palmă de pământ în România la această dată care să nu fie afectată de secetă", a declarat Daea pentru Agerpres.

El susține că în perimetrele irigabile situaţia este bună, însă sunt patru judeţe - Olt, Dolj, Teleorman şi Brăila - unde nu se mai poate iriga din cauza nivelului scăzut al Dunării.

  • "Apele fluviului s-au îndepărtat de mal. Practic, în anumite zone, cum este cazul la Zimnicea, în vadul Dunării se face plajă acum şi această situaţie nu este confortabilă din niciun punct de vedere. Cu toate intervenţiile pe care le-am făcut pentru a curăţa canalele de aducţiune, cu toate acestea, n-am putut să ţinem în stare de funcţionare staţiile de pompare", susține ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, din cele 86 de staţii de pompare, la ora actuală se mai lucrează cu 54 "peste tot în ţară", deoarece nu mai există nivele de exploatare la staţiile de pompare.

Daea spune că România s-a mai confruntat cu o astfel de secetă în anul 2002, iar în acel an s-au pierdut peste 1,5 milioane de hectare cu grâu, şi nu doar din cauza secetei, ci şi a îngheţului din timpul iernii.