Temperaturile incandescente au afectat plantațiile de vie din sudul Franței atât de puternic încât este așteptată o scădere a producției, dar canicula ar putea duce la producerea unui vin de o calitate „excepțională”, a explicat viticultorul Jerome Volle pentru Reuters.

Vinuri din FrantaFoto: Robert Mora / Alamy / Profimedia Images

La fel ca alte țări din Europa, Franța a fost afectată în ultimele zile de temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului, în unele locuri ele ajungând până la 42 de grade Celsius. Unul dintre acestea este Valea Ronului, recunoscută pentru vinurile sale de marcă.

„Anul acesta suntem pe o producție târzie care va crește calitatea strugurilor, și prin urmare a costului vinului, întrucât netezimea și aromele care vor apărea vor face un vin vintage excepțional pentru 2023”, a declarat Volle din via sa aflată în localitatea Valvigneres din regiunea Ardeche.

Scăderea producției de struguri a fost estimată la 10-20% în această regiune, însă Volle, care reprezintă viticultorii din Ardeche, afirmă că ea va fi compensată de calitatea superioară a vinului.

„Valul de căldură nu este rău dacă nu durează foarte mult, însă el arde strugurii puțin așa că pierdem o mică parte din producție ca viticultori”, mai spune el.

Cu toate acestea, Volle afirmă că, deși folosește mașinării pentru recoltarea mecanizată a strugurilor, este nevoit să înceapă culegerea lor la 3 dimineața din cauza căldurii.

Autoritățile franceze le-au recomandat viticultorilor să înceapă și să își încheie munca dimineața pentru a evita căldurile extreme.

Culegerea strugurilor pe timp de noapte este o altă variantă întrucât boabele sunt mai reci în această perioadă a zilei, ceea ce le păstrează aroma.