Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunţat, luni, într-o discuţie cu fermierii, la Târgu Mureş, că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, marţi, în cadrul Consiliului de Miniştri.

Florin BarbuFoto: Inquam Photos / George Calin

„România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Florin Barbu, potrivit Agerpres.

GAEC 7 se referă la rotația culturilor, iar GAEC 8 la condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată (pârloagă).

„Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei", a adăugat Barbu.

Ministrul Agriculturii a susţinut că, atunci când există un cadru aprobat pentru o prelungire, înseamnă că sunt dificultăţi şi că de aceea, marţi dimineaţă, dacă nu se rezolvă derogările de la GAEC 7 şi 8, va solicita demisia comisarului Janusz Wojciechowski.

„Este pentru prima oară în Consiliul de Miniştri când un stat prin reprezentant, adică prin ministrul Agriculturii, pe care îl aveţi în faţă, va cere demisia în Consiliul de Miniştri a comisarului european pe Agricultură. De aici cred că ar trebui să intrăm într-un dialog", a precizat Florin Barbu.

Fermierii vor ca măsurile cerute de ei să fie susținute la Bruxelles

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis duminică o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Agriculturii, Florin Barbu, prin care solicită ca la reuniunea Consiliului UE pe teme de agricultură şi pescuit să susţină mai multe măsuri.

În scrisoare se spune că, „vând în vedere reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit) din 23 ianuarie 2024 (10.00), unde conform ordinii de zi se discută despre aspecte legate de comerţ în domeniul agriculturii şi propunerea de derogare în 2024 de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă solicită să întreprindeţi toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeană şi statele membre să susţină atât declarativ cât şi oficial prin vot concretizarea celor 2 puncte prezentate anterior, prevăzute în procesul verbal al întâlnirii MADR din 15.01.2024, la punctele 2 şi 3 în cadrul respectivei şedinţe, astfel:

  • Acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) în condiţii cel puţin similare anului 2023;
  • Adoptarea soluţiei UE privind asigurarea supravieţuirii fermierilor europeni, înainte de publicarea propunerii Comisiei de reînnoire a măsurilor de comerţ pentru produsele agricole din Ucraina”

Florin Barbu: Fermierii nu vor avea probleme, tot ce s-a negociat va fi reglementat

Florin Barbu, i-a asigurat, luni, pe fermierii din judeţul Mureş că în acest an nu vor întâmpina dificultăţi şi că toate aspectele asumate în urma negocierilor cu colegii lor se regăsesc în Monitorul Oficial, iar unele vor fi reglementate în perioada următoare.

„Ştiu problemele cu care se confruntă fermierii români, ştiu revendicările pe care le au, am avut discuţii foarte importante atât cu fermierii din stradă, cât şi cu formele asociative. Vreau să liniştesc încă o dată fermierii români că procesele verbale pe care le-am încheiat, atât cu protestatarii din zona de Afumaţi, cât şi cu fermierii din formele asociative, toate lucrurile asumate prin acele procese verbale, o parte dintre ele deja sunt publicate în Monitorul Oficial. Şi săptămâna aceasta urmează celelalte acte normative şi cred că finanţarea pe care Ministerul Agriculturii o are pentru anul 2024 şi actele normative pe care noi le vom asuma în Guvernul României, fermierii în anul 2024 nu vor avea o dificultate în agricultura din România", a declarat ministrul.

Fermierii din judeţul Mureş i-au prezentat, luni, ministrului Agriculturii, o listă cu 13 revendicări, între acestea fiind şi interzicerea de îndată a tranzitului şi a importurilor de cereale, seminţe oleaginoase, şroturi şi alte produse agroalimentare din Ucraina, inclusiv a celor care figurează în acte ca provenind din Republica Moldova, Ungaria sau alte ţări, dar având la bază provenienţa din Ucraina.

Între revendicări, fermierii mureşeni au cerut demersuri la Bruxelles pentru acordarea de subvenţii egale cu celelalte state din Uniunea Europeană, dar şi compensarea pierderilor suferite de către fermieri în anul 2023 datorită importurilor necontrolate din Ucraina.

În plus, fermierii au cerut actualizarea ajutorului de stat pentru motorina folosită în agricultură, diferenţierea ajutorului de stat pentru motorină în funcţie de panta terenurilor şi dificultatea de exploatare a acestora, întrucât în zonele deluroase specifice Transilvaniei este imposibilă încadrarea în plafonul de 78 de litri la hectar.

S-a mai solicitat verificarea calităţii laptelui la punctele vamale, rezolvarea plăţii pe Controlul Oficial al Producţiilor (COP) şi pentru animalele înscrise într-un Registru Genealogic (RG), publicarea de către Ministerul Agriculturi până la 30.01.2024 a condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru accesarea bunăstării la vaca de lapte sau de carne.

De asemenea, fermierii mai doresc urgentarea achitării subvenţiilor pe suprafaţă, respectiv pe bovine de lapte/carne, suine şi păsări, pentru organizarea finanţării campaniei de primăvară 2024 şi solicitarea adresată Comisiei Europene pentru aprobarea derogării de la GAEC 7 şi 8.

Fermierii au cerut să fie consultaţi înaintea elaborării a noii legi a arendei, obligativitatea prezentării dovezii de fermier activ la depunerea cererii pentru subvenţii la APIA, măsuri pentru reducerea populaţiei de urşi şi păstrarea facilităţii anterioare datei 01.11.2023 privind scutirea de la plata CASS.