Comisia Europeană analizează căi de a permite statelor membre din estul UE să restricționeze importurile de produse agricole din Ucraina, în contextul în care prelungește liberalizarea comerțului cu Kievul cu încă un an, până în iunie 2025, transmite Reuters.

Cereale, porumb, portul ConstanțaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

UE a suspendat taxele de import, cotele și măsurile de protecție comercială pentru importurile din Ucraina începând din iunie 2022, pentru a sprijini economia acesteia după invazia rusă.

Cu toate acestea, exporturile ieftine de cereale ucrainene au stârnit proteste din partea guvernelor, a fermierilor și a camionagiilor din țările vecine, precum Polonia, România și Ungaria.

Țările din estul UE, precum România și Polonia, vor putea opri importurile

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că executivul UE urmează să prezinte o propunere pentru noua perioadă, până în iunie 2025, ținând cont de problemele sectoarelor agricole din statele membre din estul blocului comunitar.

Aranjamentul existent include măsuri de salvgardare, dar acestea se aplică doar dacă întreaga piață a UE este afectată.

„Analizăm cele mai bune modalități de a face acest lucru, inclusiv posibilitatea de a avea garanțiile nu numai în cazul unor perturbări pe întreaga piață a UE, ci și în cazul unor perturbări într-un singur stat membru sau în câteva state membre", a declarat Dombrovskis înainte de o reuniune a miniștrilor UE privind comerțul.

Șeful UE pentru comerț a afirmat că cei din Comisie analizează cum să protejeze cele mai vulnerabile produse, adăugând că a discutat această problemă cu miniștrii agriculturii din Polonia și Ungaria în ultimele 24 de ore.

Ungaria: Cerealele ucrainene ieftine ne-au „ruinat”

Un diplomat UE a declarat că planul ar permite membrilor UE afectați să ia măsuri rapide pentru o perioadă inițială de patru luni, sub rezerva unei evaluări a Comisiei în termen de trei săptămâni.

De asemenea, Ucraina ar fi încurajată să se alinieze mai mult la standardele UE.

Anterior, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a susținut că afluxul de cereale ucrainene ieftine a „ruinat" piețele central-europene. „Am interzis importul de cereale ucrainene și de unele produse agricole... Am dori să menținem această măsură... Am dori să ne întoarcem la acordul inițial, care prevedea asigurarea tranzitului pentru cerealele ucrainene", a declarat acesta.

Până la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, UE a permis unui număr de cinci țări - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia - să interzică vânzările pe piața internă de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestora pentru export în alte țări.