Polonia va începe să verifice calitatea cerealelor ucrainene din toate transporturile care tranzitează țara, a anunțat luni Michal Kolodziejczak, viceministrul polonez al agriculturii, citat de Reuters.

Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

Anunțul său vine în contextul în care agricultorii polonezi și-au reluat vinerea trecută protestele, blocând punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.

Reprezentanți ai guvernului condus de Donald Tusk au dat asigurări că înțeleg provocările cu care se confruntă fermierii și că măsurile de ajutorare a Ucrainei nu sunt luate în detrimentul agricultorilor locali.

„Voi cere astăzi ca toate transporturile de cereale care sunt exportate [de Ucraina] și au un embargo impus asupra lor să fie examinate în Polonia”, a declarat Kolodziejczak pentru agenția de stat PAP.

El a spus că în 99% din cazurile în care livrările de calitate slabă sunt refuzate de Germania ele se întorc în Polonia „ca cereale europene” și nu în Ucraina, țara lor de origine.

Agricultori din Franța, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania și Germania protestează de săptămâni de zile împotriva constrângerilor cu care se confruntă din cauza măsurilor impuse de UE pentru combaterea schimbărilor climatice, dar și alte dificultăți precum concurența reprezentată de cerealele ucrainene mai ieftine.

Fermierii acuză că producătorii din Ucraina au costuri de producție mai mici întrucât nu sunt nevoiți să respecte numeroasele standarde de calitate impuse în cadrul UE.

După începerea invaziei rusești și blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră agricultorii din Polonia au fost printre cei mai vocali critici ai intrării grâului și a altor cereale ucrainene în spațiul comunitar în condițiile în care cantități mari de astfel de produse au ajuns să le tranziteze țara.

Urmărește ultimele evoluții din a 719-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.