Franța a decis să împiedice importul de fructe și legume proaspete tratate cu insecticidul tiacloprid, interzis în UE, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii, îndeplinind astfel o promisiune făcută fermierilor furioși, potrivit AFP.

FructeFoto: Serg_velusceac | Dreamstime.com

„Întrucât Uniunea Europeană nu a luat încă nicio măsură pentru a limita intrarea unor astfel de produse în Europa, guvernul a decis, între timp și pentru a proteja consumatorii, să suspende, prin ordinul ministerial din 23 februarie, introducerea, importul și introducerea pe piața națională a fructelor și legumelor proaspete din țări terțe unde sunt tratate cu tiacloprid”, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

Substanța activă din familia neonicotinoidelor, „a cărei utilizare este interzisă în Franța din septembrie 2018 și în Uniunea Europeană din februarie 2021, (...) continuă să fie utilizată în alte părți ale lumii pentru a proteja culturile împotriva anumitor insecte”, a subliniat ministerul.

„Cumpărând și consumând fructe și legume proaspete din aceste țări care au fost tratate cu tiacloprid, consumatorii sunt expuși la această substanță, considerată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) ca fiind cancerigenă de categoria 2, toxică pentru reproducere (categoria 1B) și perturbatoare endocrină”, continuă administrația.

Printre cele aproximativ șaizeci de măsuri menite să calmeze furia agricultorilor francezi, premierul Gabriel Attal s-a angajat, la 1 februarie, să împiedice acest tip de import.

„Ne vom lupta produs cu produs pentru respectarea unui principiu simplu: dacă este interzis pentru agricultorii noștri, nu trebuie să intre în țara noastră (...) Îi dezavantajează pe agricultorii noștri. Nu-i mai protejează pe francezi, pentru că produsele tratate cu tiacloprid ajung pe rafturi”, a declarat șeful guvernului.

Ordinul „obligă operatorii să se asigure că fructele și legumele proaspete importate nu conțin reziduuri de tiacloprid: pe tot parcursul lanțului de import, prelucrare și comercializare a acestor produse, operatorii francezi sunt astfel obligați să pună în aplicare măsuri de control al riscului de introducere a produselor care conțin reziduuri cuantificabile de tiacloprid”, potrivit ministerului.

Textul, „adoptat pentru o perioadă de un an, va înceta să se aplice” de îndată ce Comisia Europeană va da curs solicitării Franței de a reduce „limitele maxime de reziduuri” (LMR) de tiacloprid care pot fi detectate în produsele alimentare care intră pe teritoriul european.

foto: Serg_velusceac | Dreamstime.com